« Cito-toets | Main | Bibliotheek en camera »

El Sapo El Sapo (13)

1.

Toen we donderdagavond het Verriet Instituut binnenliepen en Roland in zijn rolstoel zagen zitten, schrok ik even. Aan de stoel bevestigd was een ijzeren paal met bovenin een plastic zakje, een infuus. Vorige week kwamen er nieuwe uitslagen van de bloedonderzoeken binnen die Roland al weken geleden heeft gehad om de diagnose te stellen waar uiteindelijk het Guillain-Barré Syndroom uit is gekomen.

Het bloedonderzoek leverde een verrassende uitslag op, behalve aan GBS lijdt Roland namelijk ook nog eens aan de ziekte van Lyme. Op Curacao komt deze ziekte volgens mij niet voor. Het is typisch iets dat men oploopt als men in een Nederlands bos van het pad afgaat. Nu is Roland regelmatig in Nederland geweest en de laatste keer ergens waar veel herten rondliepen. In dergelijke gebieden loopt men een verhoogd risico op de ziekte van Lyme. Met antibiotica schijnt deze aandoening goed bestreden te kunnen worden, vandaar het infuus.

Overigens gaat Roland dit weekend gewoon weer naar huis. Hij moet wel twee keer per dag een nieuw infuus krijgen. Hiervoor komt een verpleegster speciaal vanuit het Verriet naar zijn huis. Dat is toch een goede service en erg aardig bovendien.

2.

Bolivia is een groot land, twee keer zo groot als Frankrijk. Het is ook een erg arm land, als ik mij niet vergis het armste land van Zuid Amerika. Wat is eigenlijk de hoofdstad van Boliva? Een goede vraag. In het zuiden van het land wordt gas gewonnen. De winst hieruit verdwijnt voor een groot gedeelte naar het buitenland en voor de rest naar de blanke elite. Deze blanke elite woont in het zuiden. De rest van het land wordt voornamelijk bevolkt door Indianen. Door het grote verschil in welvaart kent Bolivia vele problemen. De blanke elite heeft hiervoor een originele oplossing in de maak: men wil zich afscheiden van Bolivia en doorgaan als een apart land.

Laat Rita Verdonk het maar niet horen! Immers, wat is gemakkelijker dan problemen tussen bevolkingsgroepen op te lossen dan zich afscheiden. Verdonk kan de Antillianen dus beter met rust laten. Na de Antillianen moeten namelijk de Marokkanen, de Turken, de Albanezen, de Joegoslaven, de Irakezen, de Iranezen en uiteindelijk de Belgen en de Duitsers Nederland uitgezet worden. Dan is het toch veel handiger om met degenen die men wèl in zijn land wil hebben een apart stuk in te pikken en de rest het maar te laten uitzoeken?

3.

"Als je morgen minstens 28 van de 33 opgaven goed hebt krijg je vrijdag en zaterdag een Happy Meal", beloofde ik Luchiano (7) donderdagmorgen voor aanvang van het tweede gedeelte van zijn Cito-toets. Vrijdagmorgen liepen we samen naar juffrouw Bergen. Zij pakte de toets erbij en Luchiano bleek 30 uit 33 gescored te hebben. Op de ranglijst van zijn 27 klasgenoten neemt hij een mooie vierde positie in.

Luchiano: "Papa, je had gezegd als ik 28 goed heb, dan..."
CasaSpider: "Ja jongen, vandaag krijg jij je Happy Meal."
Juffrouw Bergen: "Ja, belofte maakt schuld."

Comments

De hoofdstad van Bolivia is La Paz, of misschien schrijf je ook wel Lapaz, of Lapas, hoe het moet worden geschreven weet ik niet. Maar als je het uitspreekt zoals het hier staat, heb je in elk geval de naam van die hoofdstad goed uitgesproken.

Wat heeft Roland nu, GBS, of de ziekte van Lyme of allebei? Ik snap het niet meer.

Luch is een bolleboos, wees maar trots op hem.

Bolivia is paradoxaal genoeg het rijkste land van Zuid-Amerika, vanwege de bodemschatten. Traditioneel al de zilver [de schat die Piet Hein kaapte kwam daar weg], tegenwoordig ook vrijwel alle tin in de wereld, en nu dus ook nog eens aardgas.

Maar goed, wat krijg je als een elite er belang bij heeft de bevolking lethargisch te laten? Wat opstandjes hier en daar, maar niets dat op een georganiseerde oppositie lijkt.

@Cyberjunk: Sorry voor de onduidelijkheid! Roland lijdt inderdaad aan beide ziektes, GBS en Lyme. Sommige mensen hebben veel pech. Ik heb de betreffende zin in de post aangepast zodat het duidelijker is. Dank voor je commentaar!
@IJsbrand: Veel landen zijn rijk, het probleem is in bijna alle gevallen de verdeling. Bolivia is daar geen uitzondering op.
(En met een beetje pech Nederland ook steeds minder)

Je kunt veel zeggen (negatief) over 'junkfood' ... maar het speelt een belangrijke rol in deze tijdperk.

En wie weet ... over twintig jaar ... wordt een Big Mac een haute cuisine ....

Happy m.... wat heeft de jongen verkeerd gedaan dat hij dat voer moet eten van je....

Omkopen hoort niet, een schouderklopje is voldoende beloning, en dat voedsel kan ook als troost nog wel.

@Amarao: Luchiano geeft niet veel om patat en hamburgers. Om de gratis gameboy die bij het Happy Meal hoort des te meer... :-)
@Brillie: Bij een slecht resultaat had ik hem ondersteboven aan de waslijn gehangen. Dat lijkt mij toch erger dan een Happy Meal, niet dan?
@Renesmurf: Ik zou jou graag eens als vader in de weer zien: hier zoon, een schouderklopje... Kijken hoe hij reageert... :-)

ik heb duidelijk geen kinderen.... omkopen met happy meals....tsssk...schande! ;-)
En dat is zeker mooi dat Roland gewoon naar huis kan...super geregeld...vraag me af of ze in nederland zo flex zouden zijn

Hoofdstad van Bolivia is Sucre, niet La Paz. Dat hebben ze in de nieuwsartikelen wel duidelijk gemaakt.
"Hoewel Sucre de officiele hoofdstad is van Bolivia, is La Paz de administratieve hoofdstad en ook de regering zetelt hier". Een soort Amsterdam-Den Haag verhouding dus.

@Paola: Volgens mij koop jij je vriend ook af en toe om. Al is het dan waarschijnlijk niet met een Happy Meal... ;-)
@Ino: Jij bent de winnaar van een (vol) blikje Polar op het Happy Hour van Wet&Wild. Ik had het niet beter kunnen verwoorden!