« Spare Ribs met Piet en Verina | Main | Casa's stem is uitgebracht »

Stemmen, drank en vrij

Vrijdag 8 april. De dag van het Referendum op Curacao is aangebroken. Men verwacht een hoge opkomst, meer dan 80% van de stemgerechtigden heeft aangegeven ook daadwerkelijk te gaan stemmen.

In tegenstelling tot normale verkiezingen wordt Curacao vandaag niet drooggelegd door middel van de Lei Seku. Er worden geen problemen verwacht tussen verhitte partijleden. Dat is alvast een voordeel.

Om de bevolking in staat te stellen haar stem uit te brengen geldt hier een wet dat iedere werkgever verplicht is om zijn personeel vier aaneengesloten uren vrij te geven op elke dag dat er verkiezingen zijn. Dat is nog eens mooi! De wet dateert waarschijnlijk uit de tijd dat mensen uit kleine gehuchten met paard en wagen naar het stemburo moesten gaan. Dat haalde men niet meer na werktijd.

Tegenwoordig is het stemmen in tien minuten gepiept. Het stemlokaal is vlakbij, wij hebben auto's en het stemmen zelf geschiedt met de computer. Maar de halve vrije dag bestaat nog steeds.

Mocht geen van de vier opties de absolute meerderheid behalen, dan volgt een tweede stemronde op vrijdag 15 april tussen de twee opties met de meeste stemmen. Met een beetje geluk zit er dus nog een tweede halve vrije dag in. Er zijn zelfs al mensen die proberen zodanig te stemmen dat die tweede stemronde noodzakelijk wordt.

Voor de werkgevers is dit niet leuk. Zeker niet als men zijn geld verdient met het verkopen van uren. De economische situatie van en op Curacao is niet bepaald florissant. Dat werpt de vraag op of het moreel wel juist is om die ene of twee vrije middagen op te nemen.

Van de andere kant vallen dan wel vielen Kerstmis, Oud en Nieuw, Koninginnedag in 2004/2005 allemaal bijzonder gunstig voor de werkgevers, namelijk in het weekend.

Zelf ga ik minimaal zes uren werken op deze verkiezingsdag. Luchiano (7) is vrij, ja het onderwijzend personeel hoeft zich niet over dit soort zaken te buigen, die zijn altijd vrij. Hierdoor hoef ik hem niet naar school te brengen en kan om zeven uur al op mijn werk zijn.

Mijn werkgever mag met mij wel in zijn handjes knijpen! Ik ben katholiek, zelfs misdienaar geweest, en heb daardoor naar mijn mening een moreel recht om de begrafenis van de Paus bij te wonen. Van dat recht maak ik geen gebruik.

Later vandaag een live-reportage over het verloop van het Referendum. Lees het complete Dossier Referendum Curacao.

Comments

1 Casa, gesteld dat je het serieus zou menen dat er mensen zijn die zodanig proberen te stemmen dat een tweede halve vrije dag nodig wordt, ik denk dat zoiets niet kan.
2 Als het aantal mensen dat gaat stemmen deelbaar is door vier, dan is het theoretisch mogelijk dat alle vier de opties evenveel stemmen krijgen. Niet dat ik denk dat dit zal gebeuren, maar stel je voor dat dit ongelofelijke plaatsvindt. Wat gebeurt er dan?
3 Wat noemen jullie een absolute meerderheid? Ik zou me kunnen indenken dat als b.v. Optie A een krappe meerderheid zou krijgen, b.v. dankzij 1 stem die meerderheid zou halen, men toch van een meerderheid kan spreken. Of moet men een bepaald percentage hebben?

Als ik het goed bereken ben je nu al twee uur en 46 min. aan het werk. Dan hoef je nog maar een goeie drie uur om op zes te komen. Werk ze en ... stem op de goeie optie. CasasPa.

Dat punt van die 4 uur is voor mij ook onbegrijpelijk. Vooral omdat inderdaad de mening heerst dat het een halve vrije dag is. Ik denk zelf dat het uitgelegd moet worden als "gelegenheid tot stemmen". Dus stemmen en ben je eerder klaar dan huppetee terug naar de baas. Maar ja dan moeten we een soort controle bedenken. Stuur de chef/directeur van een betreffende afdeling/bedrijf mee. Leg de verantwoordelijkheid waar die moet liggen. Heb je ook meteen een controle of er uberhaupt gestemd is. Of de mogelijkheid creeeren via internet te stemmen. Dan hoef je in de meeste gevallen niet eens van je werkplek weg. Ik ben vanochtend zelf ervaren dat stemmen op zich niet langer duurt dan 2 minuten. Maar bon. Ik wens de kiezers veel wijsheid toe.

Nou...ik heb wel die halve dag nodig om te stemmen (en naar het strand te gaan)...
Prettig weekend....

@Cyberjunk: Een absolute meerderheid is meer dan 50% van de stemmen. Als 51% van de mensen blanco stemt zijn we er dus al (bij de tweede stemronde)... :-)
@CasasPa: Ik doe mijn best!
@Don Picaflor: Men krijgt wettelijk vier uren de gelegenheid om te stemmen. Als men via Mambo Beach naar het stemlokaal wil rijden mag dat. Controle van de werkgever is natuurlijk geen optie. Feitelijk betekent stemmen dus gewoon een halve vrije dag.
@Cerito: Vermoedelijk lig ik vanmiddag ook op het strand, het bedrijf waar ik gedetacheerd ben is vrijdagmiddag toch dicht wegens het Referendum. Jij ook een fijn weekend!

Ik zie je al bij het altaar staan Casa, het verkeerde op het verkeerder moment aangeven natuurlijk? Tenminste zo deed ik het, ik heb het maar een paar keer mogen doen, ik bleek niet echt geschikt. Ik duim voor je tweede halve dag.

@Don Picaflor: ik ben bang dat als men via internet gaat stemmen, er dan behoorlijk gefraudeerd kan worden, b.v. via de computer op je werk een stem uitbrengen en het daarna thuis doen, op je eigen pc. Niemand die weet dat JIJ tweemaal gestemd hebt, want de werkcomputer heeft dan vanzelfsprekend een ander ip nummer dan jouw privécomputer.

Ik ben elke dag vrij. Maar dat komt omdat we ooit bevrijd zijn...

Die halve vrije dag stamt inderdaad uit de tijd van paard en wagen. Toch vind ik dat ook een kleine werkgever zijn werknemers zonder morren de halve vrije dag moet geven. Een van de problemen is nl. dat je hele dagindeling toch al in het honderd loopt omdat all grote bedrijven en alle winkels 's middags gesloten zijn en alle scholen de hele dag. Met een niet buitenhuis werkende vrouw heb jij standaard opvang voor Luchiano, maar die luxe kennen vele anderen niet. Bovendien kan je zoals je al aangeeft met hetzelfde recht morrelen aan de Christelijke en nationale feestdagen voor niet gelovigen en buitenlanders. Als een werkgever echt wil dat zijn werknemers op dit soort dagen doorwerken in de vrije uren, dan moet hij daarvoor tijdig een discussie opstarten waarin de belangen van werknemer en werkgever met elkaar in evenwicht gebracht worden. Ik ben voor optie D (integratie met Nederland). In Nederland kreeg ik voor werken op feestdagen 200% salaris betaald. Als t ook nog eens op een zondag viel dan kreeg je zelfs nog een extra toeslag.

Zorg in ieder geval dat je goed stemt, al verwacht ik niet dat een 2e ronde erinzit. Prognose van mij:
70% A, 9% B, 1% C, 20% D

@Henk(ES): Het ging me redelijk af, alleen wist ik vaak niet of we nou mochten zitten of moesten staan. Zo ben ik eens tijdens de hele preek blijven staan. Mensen vroegen zich later af waarom. Goed voor de beenspieren zullen we maar zeggen... :-)
@Cyberjunk: Daar zal best iets op te verzinnen zijn, bijvoorbeeld dat men eerst moet inloggen. Maar het is een stuk minder romantisch!
@Brillie: Sommige mensen voelen zich vrijer op hun werk dan thuis. Wat is vrijheid...
@CuraKora: Je gaat me toch niet vertellen dat je voor "D" kiest omdat je dan meer overwerk uitbetaald krijgt... :-)

Je vergeet dat bevrijdingsdag (voor het bedrijfsleven slechts 1 x per 5 jaar een vrije dag) dit jaar op Hemelvaartsdag valt, dus dat is alweer een bof extra voor de werkgevers. Vandaag heb ik de hele krant doorgespit en geen letter over het referendum gevonden trouwens. Dat leeft hier in Nederland totaal niet. Misschien een idee om een jaarlijkse (vrije!) herdenkingsdag in te stellen waarop alle Nederlanders onze overzeese gebieden kunnen gedenken?