« UTS & Fort Nassau | Main | Altijd met de auto »

Tuut Tuut

Neen, deze post gaat niet over Ruud Lubbers. Op Curacao zijn niet veel huizen voorzien van een deurbel. Zelfs huisnummers ontbreken vaak, dus deurbellen helemaal.

Dat doet mij terugdenken aan de tijd dat ik in Utrecht op de Rhodosdreef woonde. Op zekere dag deed mijn deurbel het niet meer. Nu ben ik niet bepaald Mr. Handyman, maar ik vond het wat overdreven om hier een electricien voor te laten opdraven. Ik had wel eens ergens gelezen dat deurbellen nog best gevaarlijk kunnen zijn, men kan er een flinke electrische schok van oplopen!

Omdat ik niet wist op welke zekeringgroep de deurbel was aangesloten schakelde ik alle stroom uit. Voor de zekerheid gaf ik met een spanningzoeker voorzichtig nog wat tikjes op de deurbel, maar zoals verwacht lichtte het lampje niet op.

Voorzichtig schoefde ik het bovenste gedeelte van de deurbel eraf. Nu bevond deze deurbel zich aan de binnenkant van de voordeur. Toen het bovenste gedeelte eraf was, zag ik tot mijn niet geringe verbazing dat mijn deurbel eigenlijk gewoon een fietsbel was! Ik vond het al zo bijzonder hoe men de draden in de voordeur had weggewerkt.

Op Curacao gaat het dus anders. Mensen komen nooit te voet langs, altijd met de auto. Om te kijken of er iemand thuis is claxonneert men een paar keer. Mijn eerste huisje bevond zich aan de Schooneboom nummer 1 in de wijk Kwartje. Tegenover een buurtwinkeltje. Het was er nogal druk en er werd ontzettend vaak geclaxonneerd. Het was nooit voor mij, dus ik sloeg er verder ook geen acht meer op.

's Morgens zei mijn collega Lahrn, die regelmatig door mijn straat reed, wel eens tegen mij: "He, was je niet thuis gisteren? Je auto stond er en ik heb geclaxonneerd, maar je kwam niet kijken!" Ja, dan kon ik wel aan de gang blijven.

Gisteren lag er een briefje van de postbode in de brievenbus dat hij een aangetekend stuk had willen bezorgen, maar dat wij niet thuis waren. Lucy was echter de gehele middag gewoon thuis. Volgens mij heeft de postbode zelfs niet geclaxonneerd. Het poststuk heb ik inmiddels opgehaald. Mijn nieuwe rijbewijs zat erin. Het oude was in november vorig jaar gestolen, samen met de hele auto trouwens. Ach, het verliep toch op 19 januari 2005, dus een nieuwe moest er sowieso komen.

Bedankt CasasPa, voor de moeite!

Comments

Ja dat grapje hebben de jongens van de gasflessen ook regelmatig geprobeerd bij ons. En ik weet zeker dat ik dan de hele dag thuis was geweest om juist te voorkomen dat je ze misliep!

Lekker handig systeem :-((

Doet u mij maar een deurbel dan, alstublieft dankuwel.

Waarom gaat iedereen op Cur eigenlijk altijd met de auto?

tuut tuut geen dank hoor, heel graag gedaan (ik moet nog wel het te veel betaalde van de RDW in Veendam zien terug te krijgen). CasasPa

Onze hond slaat aan het moment dat er iemand langs loopt....
Hij is onze bel....

Hij haat inmiddels de postbode, krantenjongen en de sushiman....
De sushiman kan ik soms niet verstaan door het grommen, blaffen en springen van de hond....

"Mijn bel bijt".

@Ella: Ja, de gasmannen! Praat me er niet van, ik ben ze nog een keer achterna gerend... :-)
@Roos: Waarom gaat iedereen op Curacao altijd met de auto... een goede vraag. Ik denk dat ik die morgen eens ga beantwoorden...
@CasasPa: Ben benieuwd. Misschien moet er wel weer een of andere verklaring gefaxt worden... :-)
@Cerito: Onze honden blaffen ook. Het probleem is alleen dat ze niet alleen blaffen bij mensen, maar ook voor loslopende honden, katten, leguanen. Kortom, ze blaffen te vaak!

Voor mij is het allemaal net iets eenvoudiger. Wie bij mij niet kan aanbellen klopt op mijn deur. Bij mij is dat mogelijk, ik woon in een woonvorm met een centrale bel. Als er op die centrale bel wordt aangebeld, kan iedereen opendoen en als iemand voor mij komt, wordt die netjes naar mijn appartementje in die woonvorm doorverwezen. Bij mijn appartementje kan men natuurlijk ook aanbellen, maar als die bel kapot is- wat al een aantal malen is voorgekomen- dan klopt men keurig netjes aan. En in de woonvorm zijn waakhonden die aanslaan voor als de centrale bel eens uitvalt. Maar dat heb ik in de 11 maanden die ik daar nu woon nog nooit meegemaakt. Dat Curašaose systeem vind ik nergens op lijken, zeker als er geen huisnummers worden vermeld. Dat is het minste wat men kan doen. Ik zou wel eens willen weten Casa, hoe dat dan gaat met postbezorging. Men gebruikt ook al geen postcodes, dat werkt voor geen meter volgens mij. Het is chaotisch!!! In zo'n gebied waar zo weinig structuur is, zou ik niet kunnen aarden. Reden te meer om lekker in Nederland te blijven.

Hier toeteren ze wel eens op straat en dan wordt verwacht dat je gaat zwaaien of zo.

In geval van brand is het wel handig een deur bel te hebben.

hmm nu je het erover hebt... mijn voordeurbel is ook al tijden kapot! :o)

@Cyberjunk: Volgens mij weten de postbodes precies waar ze moeten zijn. Een systeem is mooi, maar leidt ook tot minder creativiteit. Als de postcode in Nederland niet klopt zit iedereen met de handen in het haar. Hier is men eraan gewend en vindt al snel (of iets langzamer) een oplossing. Het zou mij persoonlijk overigens wel benauwen als ik alleen maar in landen met postcodes zou kunnen leven... :-)
@Renesmurf: Ja, in een dorp als Winschoten kent/groet iedereen elkaar natuurlijk!
@Brillie: Als ons huis in brand staat vang ik de brandweer buiten wel op. Die hoeven niet aan te bellen... :-)
@majriM: Het is zeker een geclaxonneer van jewelste voor jouw huis... ;-)

Ik vind het wel wat hebben dat toeteren, sorry claxoneren, lijkt me lekker muzikaal als er tenminste wat verschillende claxons bij zitten. Enne dat van november had dat soms ook iets te maken met een moon/sunroof of zoiets??????

Ho Casa, het gaat bij mij echt niet alleen om postcodes. Vroeger ging het in Nederland zonder dat ook heel goed, het had zonder problemen zonder postcodes kunnen blijven volgens mij, maar in mijn jonge tijd had men zeker wel huisnummers. En daar ontbreekt het bij jullie ook aan. En dan kun je wel over creatieve oplossingen praten die langzamer gaan, dat is leuk als het niet om spoedeisende post gaat. Maar bij belangrijke post die niet via e-mail kan- dat bestaat heus nog wel- vraag ik me af hoe dat bij jullie gaat. Als jij geen huisnummer hebt en geen postcode, dan vraag ik me af hoe de postbode bij jou b.v. een aangetekende brief bezorgt. Toetert die dan ook voor je huisdeur? Of kennen de postbodes in Curašao jou allemaal persoonlijk zodat belangrijke post met alleen je naam en daarnaast hooguit een straatnaam probleemloos bij jou in de brievenbus rolt? Bovendien heb ik toen ik nog in Veenendaal woonde heus wel eens post gehad die netjes binnen een redelijke tijd bij mij was bezorgd terwijl de postcode wel de juiste cijfers, maar niet de juiste letters had, dus eigenlijk bij een andere straat hoorde. Dus zo erg als jij het over Nederland stelt is het heus niet.

Vrienden van ons wonen in Frankrijk, net boven Parijs. Hun huis was het eerste dat gebouwd werd aan de betreffende straat, en heeft geen huisnumeer. Inmiddels zijn er ca. 5 huizen bijgebouwd, maar de postbode weet drommels goed welke post op het huis zonder nummer bezorgd moet worden! Het huis met de twee bouviers die bijna door het hek en de heg heenkomen hahahaha... :-?

Ons appartement heeft officieel een huisletter. Maar bij de bouw zijn de nummers verwisseld, dus eigenlijk weet niemand welke letter nou eigenlijk bij welk appartement hoort (in ons huurcontract werd gesprokenb over appartement G, maar uiteindelijk hebben we appartement B). Bij de voordeuren hangt geen aanduiding welk appartement het nou eigenlijk is, dus regelmatig zwerven er mensen van de kabelTV, het gasbedrijf en zo meer door het gebouw. Ook omdat de 9 appartementen over 4 woonlagen verdeeld zijn! Gelukkig hebben ze vanmorgen ons appartement weten te vinden om het nieuwe bed af te leveren!

Toch Renesmurf een hart onder de riem steken: Winschoten is een echte stad, zegt mijn Truus. CasasPa

Toch Renesmurf een hart onder de riem steken: Winschoten is een echte stad, zegt mijn Truus. CasasPa

@Henk(ES): Auto's hebben verschillende claxons en de bestuurders gebruiken verschillende ritmes. Als is ta-ta-da-ta-ta-TA-TA toch wel een favoriet (lastig claxonneren!) Met die moon-/sunroof haal je wel een OUDE WOND open... grrr... ;-)
@Cyberjunk: Ho Cyberjunk, waar staat dat WIJ geen huisnummer hebben. Toevallig hebben wij er wel een! In elke straat staan wel een paar huizen met huisnummer. Als iemand dan bij een huis zonder huisnummer moet zijn kan de ander het als volgt uitleggen: "Schuin tegenover nummer 12". Anders wordt het iets van: "Het derde groene huis links" ofzo. Dat werkt als een tiet. Mijn rijbewijs heb ik in precies twee weken binnen, toch niet echt slecht voor een aangetekend stuk over 8000 kilometer...
@Willisha: Dat klinkt knap ingewikkeld. Het is precies wat ik altijd zeg: "Beter geen informatie dan foute informatie!" Misschien moeten jullie twee bouviers nemen, dan weten ze voortaan wel waar het is, of je appartement nu A, B, C of D is... :-)

Hier (USA) kunnen we niet zonder de postcode (zipcode) Ik werk in Hastings, er zijn drie andere plaatsen die ook Hastings heten. Ik woon in Woodbury, er zijn 4 andere plaatsen die ook Woodbury heten, laat staan een blauw huis op de hoek, dat zal lastig worden.

En wat doe je dan als je ergens op de fiets langsgaat?

"Het oude was in november vorig jaar gestolen..."
Wil je daarmee zeggen dat je al ruim 3 maanden zonder rijbewijs rondrijdt?
"Bedankt CasasPa, voor de moeite!"
Wil je daarmee zeggen dat je een rijbewijs op hebt laten sturen vanuit Nederland? Ik had op Curacao na verloop van tijd een Antilliaanse rijbewijs, waarom doe jij dat ook niet?

@Blips: je argumentatie is de beste die ik gelezen heb voor de aanwezigheid van postcodes in bepaalde landen. In Nederland zijn ook genoeg plaatsen waarvan de naam meerdere keren voorkomt. Als je het zo bekijkt, dan kan men in Curašao waar plaatsnamen hoogstwaarschijnlijk maar 1 keer voorkomen, waarschijnlijk inderdaad wel zonder postcodes.

@Casa: Je ziet het, als men met overtuigende argumenten komt, ben ik soms in staat om van mening te veranderen of om die mening enigszins bij te stellen of te nuanceren.

@Blips: In 1 staat dezelfde plaatsnamen moest verboden zijn! Maar je kunt altijd nog zeggen "Hastings bij Chicago", als je tenminste met Chicago het grote Chicago bedoelt.
@Coert: Wij gaan nergens met/op de fiets langs. Gefietst wordt er op Curacao voornamelijk op hometrainers. Verder heb je de triatleten en de 'echte' wielrenners. Die fietsen alleen om te trainen of op wedstrijden. Wijzelf hebben geeneens een fiets, ja Luchiano heeft er een... :-)

@Henk(USA): Inderdaad heb ik drie maanden zonder rijbewijs rondgereden, mag dat eigenlijk? Ik had wel een verklaring van de politie in mijn dashboardkastje liggen dat het rijbewijs gestolen was. Eigenlijk moest ik het negen jaar geleden al om laten zetten naar een Curacaos rijbewijs, maar dat is er nooit van gekomen.
@Cyberjunk: Het moet inderdaad wel heel gek lopen willen er op Curacao met die paar gehuchten dubbele plaatsnamen voorkomen... :-) Overigens hebben wij officieel wel postcodes, maar niemand kent die en ze worden ook niet echt gebruikt. Dat jij een vrouw van nuances bent was mij al eerder opgevallen hoor...

Leguanen? heb je daar leguanen?

Een deurbel is ook z˛ 1999. Tegenwoordig belt iedereen toch even. (?)

hier in de buurt is het de "leuk" om te gaan toeteren als ze van een feestje weggaan...ja daaaag, doei....tuuuuttuuut.... daag.... tuuut... dat heb ik nooit begrepen.... En nee gisterenavond is het niet gebeurd...zijn ze nu helemaal betoeterd ;-)

@GJ: Jazeker hebben we hier leguanen. Het lijkt af en toe wel Jurassic Park. Net reed ik nog langs een exemplaar van een halve meter. Op mijn porch zat er eens een van meer dan een meter. De meeste zijn overigens een stuk kleiner. Even bellen met je mobieltje is vaak wel een optie, maar niet als je het telefoonnummer niet kent...
@Paola: Een vreemd fenomeen inderdaad! Claxonneren schijnt het afscheid helemaal 'af' te maken. Ik bezondig me daar (bijna) nooit aan.

Leguanen! cool..
Kun je die beesten trouwens gewoon oppakken? Of moet je toch nog misschien een beetje voor oppassen?
Pics casa, pics! :)