« El Sapo El Sapo (1) | Main | Wit van buiten... »

Filosoof in Simpelheid

Een van de weblogs die ik dagelijks met veel plezier lees is ReneSmurf. Ja, ik kan bijna stellen dat ik fan ben! ReneSmurf is totaal anders dan alle andere blogs.

Wie of wat is ReneSmurf? ReneSmurf is 30 jaar, woont in Winschoten bij zijn ouders, is schilder van beroep, houdt van de VPRO (Wim T. Schippers), haat het Koninklijk Huis en zijn lievelingseten is gekookte aardappel.

Lucy verbaast zich regelmatig over wat ik allemaal op mijn log schrijf. "Maar wie interesséért dit nou?" Zij kan het zich niet voorstellen. Gisteren schreef ReneSmurf het geniale stukje Qroord, een betoog waarom de WC in een schuurtje thuishoort en zeker niet achter de voordeur. Ik las het aan Lucy voor, vertaald in het Spaans. "Sjonge, sjonge, wie leest dít nou in vredesnaam. Eigenlijk schrijf jij nog niet eens zo slecht!"

Ik vertelde haar dat ReneSmurf erg populair is: veel bezoekers en veel reacties. Ik probeerde bij mijzelf na te gaan waarom. Als ik een slogan voor ReneSmurf zou moeten verzinnen werd het deze: ReneSmurf, Filosoof in Simpelheid. Neem nu deze passage uit Qroord:

"Tegenwoordig zitten de wc`s pal achter de voordeur!
Daar zitten ze helemaal verkeerd, en ik zal uitleggen waarom.
Zodra mensen thuis komen kunnen ze gelijk hun behoefte doen, zal de architekt gedacht hebben.
Absurde gedachtengang want een normaal mens komt altijd achterom."

Koot & Bie hadden uit ReneSmurf's archieven stof voor vele afleveringen kunnen halen!

ReneSmurf en Mahir Cagri

Heel ver weg in mijn geheugen zat een Turkse man waar ReneSmurf mij aan doet denken. Het betreft Mahir Cagri, een gewone man uit Izmir met een Homepage. We praten over 1999. Op deze Homepage zette hij wat foto's van zichzelf met gebrekkig Engelse teksten. Pure eenvoud, maar zijn pagina werd opgepikt in diverse newsgroups en plotseling overladen met hits. Bovendien werd Mahir Cagri op een ochtend helemaal gek gebeld, hij had namelijk zijn telefoonnummer op zijn Homepage vermeld.

Mahir Cagri's Homepage werd cult of camp. De door hem gebruikte zinnen "I KISS YOU !!!!" en "I have many many music enstrumans my home I can play" en "My tall 1.84 cm (6.2 feet) My weight 78 kg. My eyes green .. I live alone !!!!!!!!!" zijn inmiddels legendarisch op het web.

Er zijn vele parodie-sites ontstaan, een leuk voorbeeld is die van Star Trek. Mahir Cagri was verbaasd over zijn plotselinge succes en hij genoot van de aandacht. Vele dames wilden met hem in contact komen.

In mijn ogen lijken Mahir Cagri en ReneSmurf op elkaar. Het grootste verschil is dat Mahir Cagri zijn succes met name dankt aan zijn gebrekkig Engelse teksten, waarmee hij de hele wereld bereikte. Dat lukt uiteraard nooit met een Nederlandstalig weblog. Ook had Mahir Cagri de tijd mee, in 1999 viel men sneller op dan nu.

Een overeenkomst tussen beide heren is hun liefde voor reizen. Lees het verslag van ReneSmurf over zijn reis naar Tsjechie maar eens:

 • Deel 1
 • Deel 2
 • Deel 3 (foto's)
 • Deel 4

  Tot zover de serie Fascinerende personen van het Internet: ReneSmurf en Mahir Cagri!

 • Comments

  renesmurf dankt zijn bekendheid vooral aan al zijn eigen comments op een flinke berg logs die ook weer met crosslinks op zijn site zijn terug te vinden..

  altijd beleefd, altijd een duidelijke en zeer aannemelijke mening..

  het leven is simpel, mensen denken te moeilijk en renesmurf bewijst het keer op keer...

  Nou vooruit...mijn baas is even buiten kantoor...dan ga ik nu ff naar Mr R. Smurf zijn site.

  Ben zo terug

  Smurf kan me werkelijk laten gieren met zijn opmerkingen af en toe..... lekker provoceren, keihard zijn soms en dan reacties afwachten, maar aan de andere kant is ie ook heel lief vind ik......

  @Kurai: Je bent duidelijk een kenner... :-)
  @Cerito: Het duurt lang! Kennelijk amuseer je je goed bij Renesmurf!
  @Paola: Of hij lief is weet ik niet (wil ik eigenlijk ook niet weten), maar voor de rest heb je helemaal gelijk.

  Ook ik ben een liefhebber van Renesmurf! Wie aan Renesmurf komt, komt aan mij... (Ongeveer dan) Hij zegt wat veel mensen denken en kan behoorlijk verrassend uit de hoek komen. Daar hou ik wel van. :-D

  Gatver... is het heen er weer linken vandaag? Nee, heren. Er zijn veel grotere zaken aan de orde vandaag!

  Ik heb ReneSmurf een paar keer in mijn show gehad :) erg gezellig altijd! :)

  @Cynthia: Ik beloof je dat ik niet aan ReneSmurf zal komen... ;-)
  @Brillie: Jij hebt ook een bijzonder log! (Je bent toch niet jaloers?)
  @Mark: Dat kan ik mij goed voorstellen, maar moest je niet vaak liedjes van Ronflonflon draaien... :-)

  Leuk, een Bink gelinkt in een link.....da's link!!
  Maar Lucy heeft gelijk wat zitten we hier toch met zijn allen een onzin neer te typeren he?

  Ik haat smurfen

  Kan mij wel vinden in dit stukje tekst.
  Zelf houd ik nooit een vervelend gevoel over na het lezen van een stukje van bedoelde jongeman uit Winschoten. Uit het leven, uit het hart.
  Gewoon, lekker.

  @Madlief: Ach, vroeger keek ik naar De Mounties (Piet Bambergen en Rene van Voren), dat was ook volslagen flauwekul. Dus we gaan lekker door... ;-)
  @CuraKora: Wat hebben de Smurfen jou in vredesnaam aangedaan? Of heeft het meer met Vader Abraham te maken?
  @Terrebel: Precies, het is een relaxte gast.

  Voor mij is Renesmurf ook mijn favoriete log, heel simpel maar toch heel boeiend, daarbij is het altijd leuk om Renesmurf zijn reacties te lezen.
  Renesmurf heeft een apparte leuke log en daarom veel bezoekers.
  Andere die anders beweren ach, zullen we dat maar gewoon jaloerse mensen noemen ;)

  Ik ken gelukkig geen jaloersheid. Maar hou niet van slijmen. Ik denk dat ik morgen maar even een weblintje ga weggeven.

  Renesmurf komt uit WInschoten, dat is genoeg om onmiddellijk naar zijn weblog te linken. Hij houdt niet van voetballen en dat terijl toch Jan Mulder, Klaas Nuninga, Arie Haan daar vandaan komen. En ook Gijs Wanders komt er vandaan. En Heiligerlee is ook een beetje Winschoten en daar begon de geschiedenis met Oranje. En dan nog dit: ook mijn Truus is een echte Winschotense. Dus Renesmurf: je hebt er twee fans bij. CasasPa.

  @Bjorn: Geen speld tussen te krijgen!
  @Brillie: Ik kom morgen kijken wie de gelukkige is geworden!
  @CasasPa: Was ik helemaal vergeten dat Truus uit Winschoten komt. Waar dient naar haar mening het toilet zich te bevinden?

  Een Dostojewkiaanse Idioot, dat is ie! (en voor de duidelijkheid: dat is een compliment)

  Renesmurf heeft een hart van goud!

  Mijn favoriet wil ik niet zeggen, ik heb er meerdere. Maar inderdaad, filosoof in simpelheid is onnoemelijk passend!! Dat maakt het ook aantrekkelijk denk ik.