« Curacao in het donker! | Main | Kraay Senior's deskundige analyse »

Afscheid van André

Uiteraard las ik gisteren over het afscheidsconcert van André Hazes in de Amsterdam Arena. De kist van André op de middenstip en een Ajax-stadion gevuld met het typische Hazespubliek, dat zou wat worden. In Amsterdam werd zelfs gevreesd voor een grote chaos.

Hoe anders verliep deze avond. Gelukkig zond BVN het afscheid helemaal uit. Van negen uur tot kwart over elf. Ik ging in mijn stoel zitten met, heel toepasselijk, een pilsje. Ik vroeg aan Lucy of zij ook zin had om te kijken. Ja hoor, ze was nieuwsgierig.

Ik moet eerlijk bekennen dat het afscheidsconcert mij flink heeft aangegrepen. Wim Bohnenn, de man die het gebeuren aan elkaar praatte deed dat erg goed. Ook burgemeester Cohen wist de juiste toon te raken evenals de vele sprekers na hem. Misschien met uitzondering van Frits Barend die het waarschijnlijk wel goed bedoelde, maar waar ik met gekromde tenen naar keek en luisterde.

André Hazes, 30 juni 1951 - 23 september 2004.

Met name de liederen van Hazes maakten veel meer indruk op mij dan ik vooraf voor mogelijk had gehouden. Nummers als Het is koud zonder jou en vooral het op magnifieke wijze door Trijntje Oosterhuis vertolkte Kleine Jongen lieten de rillingen over je rug lopen. Door het geweldige publiek in de Arena dat zijn emoties de vrije loop liet en door André's teksten die juist door zijn dood een speciale betekenis kregen.

Kleine jongen
Als jij dan later groot bent
Dan is je vader er misschien niet meer
Vertel dan aan je eigen kinderen
De wijze lessen van je oude heer

André's zoon André Junior van tien jaar zat naast zijn moeder en zijn zus op de eerste rij. Dit lied was voor hem geschreven. Het was mooi om te zien hoe Kleine Dré aan het eind van de avond in een volle Arena met vaste stem zijn afscheidswoorden tot zijn vader richtte. Vooral toen hij zich even vergiste en shit! riep, waarna hij zijn verhaal afsloot met de trieste waarheid dat ze nu met zijn drieën verder moeten gaan, zonder vader.

Ik was niet de enige thuis die regelmatig hard op zijn onderlip moest bijten. Lucy zat zachtjes te snikken en hield regelmatig een krant voor haar ogen. "Hoe kan dat toch, nu zit ik te huilen om iemand die ik helemaal niet ken!" en "Waarom heb je me nooit over die man verteld?"

Ik weet het ook niet. Het was een indrukwekkend concert en een schitterend afscheid van en voor André Hazes.

André Hazes, 30 juni 1951 - 23 september 2004.

Comments

Zo zie je maar weer Casa dat het allemaal nog niet zo slecht is wat er uit A'dam komt! :P
Ben benieuwd wat R'dam doet als ooit Lee Towers ons gaat verlaten...

Oh ja, volgens mij heeft André "Kleine Jongen" destijds geschreven voor zijn andere zoon Melvin, maar daar heeft hij geen contact meer mee. Melvin heeft later zelfs de achternaam van zijn stiefvader overgenomen, dus...

De plebejerstaat nederland begroef haar koning met keizerlijke allure. Nog een paradox: het aards paradijs.

Je hebt het mooi verwoord.
Het was ook een mooie en zeer bijzondere avond.

Ik vond Frits Barend juist wel heel toepasselijk hard praten. André had toch last van z'n gehoor??

ik had niets met zijn muziek dacht ik maar ik kwam er achter dat ik bijna alle teksten uit mijn hoofd ken....... dat was ook de kracht...we hebben allemaal wel eens knetterhard 'de vlieger' of 'een beetje verliefd' eruit geknald.....(eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik ooit op een feessie geconfronteerd werd met karaoke...laat ik het zo zeggen...je kunt ook teveel vliegers oplaten he....:-)

Ook ik vond het indrukwekkend...goed gevonden...afscheid voor de fans en dan de volgende dag voor henzelf.....
Ontroerend vond ik het kleine jochie tegen Opa...je doet het goed hoor, doe maar rustig....

@Bas: Ik heb nooit gezegd dat wat uit Amsterdam komt slecht is. Zelfs niet op voetbalgebied, Johan Cruyff is de grootste die we ooit gehad hebben. De volgende goede spelers (Van Basten, Sneijder) komen echter uit Utrecht... ;-)
Bedankt voor de toelichting m.b.t. Melvin. Het lied is echter zonder twijfel evengoed van toepassing op Kleine Dre.
@Novecento: Je bent onnavolgbaar, maar ik geloof dat ik het er wel mee eens ben... :-)
@Renesmurf: Dank je! En nog wel uitgezonden door de TROS... ;-)
@Theo: Ja, hij praatte inderdaad (overdreven) hard!
@Paola: Inderdaad, dat was een heel mooi moment. Het was al met al een verrassende avond!

Je had er bij moeten zijn. Maar inderdaad, je kan haar zelfs nog wel een paar MP3's laten horen?

Ik ben blij dat ik er niet bij was. Wat een stuitend vertoon! Zelfs de dood is publiek bezit en moet met voetbalyells gevierd worden. De dood als volksvermaak is het, niets meer.

Ik vond het wel een heel mooi eerbetoon, maar het raakte mij niet echt. Vindt het wel overtrokken.
De columnist in het Eindhovens Dagblad had wel een rake openingszin: "André Hazes stond op de middenstip. Dat is de plaats waar de aftrap plaatsvindt. Maar niet voor Hazes".
Voetbal opmerking: O.K. Cruyff is de grootste en komt uit A'dam. De op één na grootste komt uit Rotterdam: Faas Wilkes.
CasasPa

frits barend was tenenkrommend, maar wim bohnen na dreetje was tenenkrommender: "als je hem zo hoorde, was het net of hij het zelf was, vind u ook niet?" pijnlijke stilte van drie seconden, tot het publiek in de gaten kreeg wat hij bedoelde en toegaf aan het opgelegde stukje extra sentiment.
paul de leeuw die ging zingen kon er ook wat van, trouwens.

@Brillie: Dat doe ik ook, heb Kleine jongen gedownload en in het Spaans vertaald.
@Eric: Als ik voor mijzelf (en mijn vrouw) spreek, dan kan ik alleen maar zeggen dat het voor ons erg waardevol was. Krantenverslagen en (reacties bij) andere logs lezend denk ik dat dat voor heel veel mensen geldt. Dat kan natuurlijk nooit verkeerd zijn. Dit wordt natuurlijk geen standaard, zoiets kan alleen maar werken als 'het gevoel' daar is. Ik vind het mooi dat dit afscheid op zo korte termijn zo professioneel in elkaar is gezet!
@CasasPa: Hazes is natuurlijk van ver na jouw generatie... ;-) Ik wist niet eens dat jij Wilkes beter vond dan Lenstra!
@Luba: Dat was inderdaad een misser van Wim, voor de rest vond ik dat hij het ijzersterk deed. Paul de Leeuw kan inderdaad goed zingen, dat blijkt ook wel in de musicals waaraan hij meedeed.

Ik vind dat je 'aards paradijs' wel een aardige paradox mag noemen.En nederland had geen allure in de Arena, de plebejers patjepeetjers speelden koning keizer admiraal.Nederland heeft een grijze en zwarte schaduwstaat, een miljeu wat zich boven, onder,opzij,zijdelings langs en onder de wetten van het land beweegt.
Het heeft iets weg van anarchie en wordt door het politiek establishment ook wel vrijstaat genoemd.Het typische Hazespubliek is er een exponentieel deel van.Die associatie heb ik ermee.
Alle piratenzenders speelden klokslag twaalven 'Zij geloofd in mij'..snap je ?
Ook zoiets, de verbazing over de discipline van het Arenapubliek tijdens de 1 minuutstilte.
Waarom verbaasd men zich daar zo over, het zijn gewone mensen hoor, geen dolle apen.Ietwat vrijpostiger, brutaler,harder dan 'men' zou willen, nou en ? Ruwe bolsters , blanke pit.

@Novecento: Voor mij zijn jouw commentaren ook een soort van paradox... :-) Ik weet nu nog steeds niet of je de Hazes-avond geslaagd vond en of je het Hazes-publiek nu wel of niet mag. Maar dat kan heel goed aan mij liggen!

De avond was zeker geslaagd te noemen, voor de achterban en media.
Tja, met dat hazes publiek, de hollandse cafecultuur, de smartlapcafe's heb ik in het algemeen niet zoveel maar kan heus wel een pilsje met ze drinken.Niet meer dan twee ,denk ik ,langer hou ik het meestal niet uit. De onderwerpen, de algemene en persoonlijke interesses verschillen nogal en dan gaat het wringen.En ruzies om nix(irrationeel,dronkenschap) ,daar heb ik niet zoveel mee.

@casa: ik bedoelde eigenlijk dat ik paul de leeuws zangstukje ook tenenkrommend vond. wat ik ook nogal plat vond was dat gedoe met die girorekening en standbeeld.
maar verder heb ik genoten :-)