« Euskadi Ta Askatasuna | Main | (Niet echt) Blij »

Pinnacle

Volledig onverwachts is er gisteren actie ondernomen in de zogenaamde Pinnacle-zaak. Ik heb hier reeds eerder over bericht in de Komproe Clan.

In het kort. Pinnacle is het assurantiebedrijf van Lucette Komproe-Kwidama, echtgenote van toenmalig Post NV directeur Hedwig (=mannennaam hier) Komproe. De Raad van Commissarissen van Post NV in de persoon van Raymond Heerenveen (voorzitter) en Rufus McWilliam (lid) besloot om Pinnacle aan te trekken voor een periode van twee jaar tegen betaling van 325.000 Antilliaanse guldens ofwel ongeveer USD 180.000. Dit alles geschiedde in juli 2000.

In juli 2001 legde Ernst & Young Ondernemersservice aan Pinnacle uit hoe zij dat bedrag zou kunnen verantwoorden. Hiervoor werden de bedrijfskosten met 15% verhoogd en werd 2% extra winst toegevoegd.

In 2002 werd het uurloon van Lucette Komproe-Kwidama plotseling verhoogd van 69 naar 118 gulden en dat van haar medewerkers van 26 naar 69 gulden. Bovendien declareerde Pinnacle tweemaal zoveel gewone uren als was afgesproken, plus ook nog eens meer- en overuren.

In augustus 2002 werden de banden met Pinnacle verbroken. Heerenveen en Mc William droegen nog snel zorg voor uitbetaling van een cheque van 170.000 gulden aan Pinnacle.

Als klap op de vuurpijl bleek Pinnacle de door Post NV betaalde premiegelden niet te hebben afgedragen aan de verzekeringsmaatschappijen. Het gaat om een bedrag van naar schatting 1 miljoen gulden.

Niraica Louisa, dochter van Minister President Mirna Louisa-Godett. Foto: VigilanteOp vrijdagmorgen heeft het Openbaar Ministerie vijf personen gearresteerd met betrekking tot de Pinnacle-zaak: Hedwig Komproe, zijn vrouw Lucette Komproe-Kwidama, Raymond Heerenveen, Rufus Mc William en Sedney Paulina.

Regeringspartij Frente Obrero (FOL) is niet te spreken over de gang van zaken. Niet geheel toevallig -dit kan men op twee manieren opvatten!- hebben de gearresteerde personen banden met de FOL.

Echt furieus werd Frente Obrero in de persoon van Anthony Godett echter toen bleek dat Niraica Louisa, dochter van premier Mirna Louisa-Godett, ook is gearresteerd. Niraica was destijds notuliste. Er zijn sterke aanwijzingen dat vele documenten naderhand zijn gewijzigd en/of dat bewust anders is genotuleerd dan wat zich in werkelijkheid afspeelde. Hier wil het O.M. Niraica Louisa kennelijk over aan de tand voelen.

De arrestatie van eerstgenoemde vijf personen juich ik toe. De aanwijzingen tegen deze lieden zijn bijzonder sterk. Daarbij komt dat ik me wel in hun situatie kan verplaatsen. Blijkbaar was het ongelofelijk gemakkelijk om geld uit Post NV weg te sluizen. Als dat zo gemakkelijk gaat, dan wordt men al snel gretig en wil meer. Mijn inschatting is dat het zo is geschied.

Politiek onhandig vind ik de arrestatie van Niraica Louisa. Haar naam is nooit eerder gevallen in de Pinnacle-zaak. En nu moet zij ineens van haar bed gelicht worden? In mijn ogen had men haar gewoon kunnen vragen naar het politie-buro te komen en zich te laten (ver)horen over de gebeurtenissen in 2000 en 2001.

Vandaag heeft Frente Obrero een grote vergadering belegd. Men heeft het vertrouwen in Procureur-Generaal Dick Piar reeds opgezegd. Recht is recht, maar hier gooit het (Nederlandse!) Openbaar Ministerie toch koren op de molen van Frente-aanhangers, die beweren dat het O.M. het alleen maar op de FOL en de familie Godett heeft voorzien. Overigens is Niraica na het verhoor in vrijheid gesteld, zie foto.

Bron: Amigoe.

Comments

Helaas had je ons nog niet verteld van je recente transfer naar het openbaar ministerie, waardoor je nu goed kunt beoordelen dat de recente aanhouding van Niraica Louisa juridisch onjuist is, en zoals je grote vriend Antony Godett (=AG) reeds in de pers verklaarde “een Nederlands complot tegen de familie Godett is”. Of heb je recent het beroep van advocaat opgevat en heeft ze je al aangenomen om haar verdediging te voeren?

Al eerder is het mij opgevallen dat je van oordeel bent dat het recht op de Nederlandse Antillen niet gewoon zijn loop moet hebben, zonder aanziens des persoons.

Nee, het openbaar ministerie op Curacao moet zich zich voortdurend afvragen wat (criminele-) politici als AG wel niet zouden kunnen denken van hun optreden. Als ook maar even dreigt dat AG en consorten er een politiek slaatje uit zouden kunnen slaan dan moet men maar afzien van de normale procedures.

En als AG gaat roepen dat het een Nederlands complot is kan hij altijd rekenen op bijval van Casaspider.

Als de toepassing van het recht in de Nederlandse Antillen voortaan afhankelijk moet zijn van de instemming van AG en consorten, moeten wij mijns inziens die eilanden zo snel mogelijk dumpen!!!

Die eilanden nooit dumpen, kom nou. Gewoon goed uitzoeken en de boel recht zetten en vrolijk verder gaan.

@Beejay: Het gaat niet om de instemming van A.G. en ook niet om het 'dumpen' van een eiland. Ik denk dat de situatie toch aanzienlijk gecompliceerder ligt.
Ik zou wel eens willen weten hoe je zou reageren als bijvoorbeeld de Nederlandse rechtspraak in Duitse handen was. Ok, ik besef dat de vergelijking niet helemaal opgaat, maar dat vertegenwoordigt het gevoel van veel Antillianen wel enigszins.
Ik heb ook helemaal niet beweerd dat de aanhouding van Niraica Louisa onterecht is. Slechts heb ik gesteld dat in deze zaak, die al bijna 4 jaar speelt, alle namen bekend zijn. Namelijk diegenen die nu zijn opgepakt. De naam Niraica Louisa hoorde ik voor het eerst toen zij gearresteerd is. Dan is het toch niet zo vreemd dat ik daar vraagtekens bij plaats. Of heb jij de definitieve bewijzen van haar schuld soms in handen? Bij mijn weten wilde het O.M. gewoon een verklaring van haar, wat zich bij het notuleren (of eventueel wijzigen van die notulen nadien) heeft afgespeeld.
Een van mijn basisstellingen is dat het niet zo kan zijn dat een heel volk fout of goed is. Fout en goed zijn kwalificaties die gelden voor individuen. Dat geldt voor leden van Frente Obrero, maar ook voor elke willekeurige Nederlander.
Als inwoner van Curacao probeer ik het enigszins over te brengen wat hier leeft. In jouw geval slaag ik daar kennelijk niet voldoende in.
Dus zal ik nog beter mijn best doen... :-)

Wat een toestand in de wereld! Eerst Haďti en nu dít weer!

Beste Casaspider,

Ik weet ook echt niet of Niraica Louisa terecht of ontrecht is aangehouden. (Inmiddels hoorde ik hier in Nederland op de radio dat ze inmiddels weer in vrijheid is gesteld). Maar het lijkt mij niet onredelijk ervan uit te gaan dat het OM er goede gronden voor had dit te doen. Jij gaat er bij voorbaat vanuit dat dat niet zo zou kunnen zijn.

Het is natuurlijk grote onzin te suggeren dat ik de situatie op de Nederlandse Antillen zou moeten vergelijken met een situatie waarbij de Nederlandse Rechtspraak in Duitse handen zou zijn. Het zijn Antilliaanse rechters die het doen en (na-)laten van mensen in de Nederlandse Antillen toetsen aan Nederlands Antilliaanse wetten.

Hoe vaak wordt niet door Antilliaanen en Antilliaanse bedrijven erop gewezen dat een van de grote pluspunten van deze eilenden, in hun overigens turbulente Caribische omgeving, is dat de band met Nederland een goed functionerend juridisch systeem garandeert. Als die garantie niet meer waar gemaakt kan worden moet Nederland zich mijns inziens van deze eilanden distantiëren.

Bij nadere beschouwing lijkt de kern van je antwoord te zijn dat Antilianen naar jou inzicht het huidige rechtssysteem ervaren als iets dat hen van buiten is opgelegd (door Nederland). Wat voor mij als Nederlander, geboren en getogen in Nederland (en nog nimmer ook maar in de buurt van de Nederlandse Antillen geweest zijnde), vanzelfsprekend is, zou voor Antillianen wezensvreemd zijn. Is dat zo?

Ik kan dat van hieruit moeilijk beoordelen, een volledige tegenstelling over wat recht of krom is lijkt mij nu ook weer niet zo waarschijnlijk. Misschien doet zich eens een gelegenheid voor hier in je log wat dieper op in te gaan. Wat zou een alternatief zijn dan?

Overigens blijf ik je verhalen met belangstelling volgen.

@Beejay: Over het rechtssysteeem. Met name de grootste regeringspartij (Frente Obrero) is de Nederlandse invloed een doorn in het oog. In hun ogen wordt oppositie-partij PAR sterk bevoordeeld, omdat Nederland veel meer met deze partij op heeft dan met de FOL.
Naar mijn mening is dat overigens NIET zo, maar dat is wel 'een gevoel'.
Over gevoel gesproken, voor jou is het Nederlandse rechtssysteem vanzelfsprekend, voor een groot aantal Curacaoenaars (de Antilliaan bestaat eigenlijk niet) is dat zeker niet zo.
Toen er bij Slochteren gas werd ontdekt, was er geen sprake van dat dit gebied zich van Nederland wilde afscheiden.
Geloof mij maar (...), als er hier vandaag onder de Christoffelberg olie of iets anders van grote waarde wordt gevonden, dan is Curacao MORGEN onafhankelijk! Dat geeft wellicht enig inzicht hoe men daarom tegen bijvoorbeeld de 'Nederlandse' rechtspraak aankijkt.
Voorts hoop ik dat je ook doorgaat met commentaar leveren, Beejay. Je maakt er in ieder geval werk van!

voor de duidelijkheid... ze is niet aangehouden, maar uitgenodigd! Toch een aardig verschil. Dus niet van het bed gelicht oid