« Blij met strop | Main | Pinnacle »

Euskadi Ta Askatasuna

Donderdag 11 maart was geen mooie dag. Op het werk stortte onze belangrijkste server in, maar die gebeurtenis viel in het niet bij de laffe bomaanslagen op diverse stations in Madrid. Deze leidden voorlopig tot 190 doden en 1200 gewonden. De meeste slachtoffers vielen bij het zeer drukke station Atocha.

Heel Spanje keek onmiddellijk naar de ETA. Een stukje historie. Generaal Franco won in 1939 de Spaanse burgeroorlog. Onder leiding van deze dictator beleefde Spanje de zwartste periode in haar geschiedenis, die duurde tot aan zijn dood op 20 november 1975.

Spaans Baskenland, maar ook bijvoorbeel Catalonië werden tijdens de dictatuur extra onderdrukt. Op 31 juli 1959 werd de Euskadi Ta Askatasuna (ETA) opgericht met als doel een afscheiding te bewerkstelligen van het gehate Spanje, lees: Madrid. Op 28 juni 1960 pleegde de ETA haar allereerste aanslag, door een bom te plaatsen in een stationshal. De explosie veroorzaakte de dood van María Begoña Urroz Ibarola, een onschuldig anderhalf jaar oud Baskisch meisje.

Franco en Carrero BlancoDe ETA zelf beschouwt de moord op politie-agent Pardines Arcay op 7 juni 1968 als haar eerste actie. De daders waren Txabi Etxebarrieta en Iñaki Sarasqueta. Haar meest fameuze actie was de aanslag van 20 december 1973 op premier Carrero Blanco, de beoogde opvolger van Franco.

Met de dood van Franco op 20 november 1975 kwam een einde aan de dicatatuur in Spanje en begon la Transición (de Overgang). Spanje werd een echte democratie en daarmee werd het bestaansrecht van de ETA grotendeels ondergraven.

Om aan het voor haar acties benodigde geld te komen, beroofde de ETA in haar beginperiode banken. Later transformeerde men tot een maffia-achtige organisatie die middelen genereert door het afpersen en gijzelen van Baskische ondernemers. Veel mensen vragen zich af wat het draagvlak van de ETA is onder de eigen bevolking, als men zich van dergelijke middelen meent te moeten bedienen.

Er zijn periodes geweest dat de Spaanse politie keihard optrad tegen de ETA en niet geheel zonder succes. De ETA werd danig verzwakt. Dat gepaard aan het verminderende draagvlak onder de eigen mensen door ontvoeringen en afpersingen deed de organisatie besluiten in september 1998 een eenzijdige wapenstilstand af te kondigen.

De naam van de politieke vleugel van de ETA werd gewijzigd van Herri Batasuna in Euskal Herritarrok. Potentiële kiezers moesten geloven dat men afstand had genomen van de aanslagen op onschuldige burgers.

Aanstaande zondag zijn er parlementsverkiezingen in Spanje. Men verwacht dat de conservatieve PP (Partido Popular) deze met overmacht gaat winnen, zeker na Atocha. Inmiddels is de aanslag overigens opgeëist door Al Qaeda.

Wie het ook is geweest, de slachtoffers en hun familie schieten met die wetenschap helemaal niets op...

Comments

De regering blijft maar volhouden dat de ETA achter de aanslagen zit. Niet zo moeilijk te beredeneren. 80% van de Spanjaarden was tegen de deelname van Spanje aan de oorlog tegen Irak. Niettemin liep Aznar vrolijk achter zijn vriendjes Bush en Blair aan Irak in. Daardoor werd Spanje potentieel doelwit voor Al-Qaida (immers bondgenoot van de VS). Nu heeft Al qaida dus een bloedige aanslag gepleegd in Madrid, wat serieus roet in het eten van Aznar gooit, want hij heeft Spanje in het vizier van dit terreurnetwerk geplaatst.

Aznar zal de verkiezingen gaan verliezen als niet de ETA, maar Al Qaida achter deze aanslag zit. Hij heeft er alle belang bij om de ETA als schuldige aan te wijzen. Hij moet immers blijven zitten. Bah, je maag draait ervan om.

Ik kan er niet bij, dat mensen dit soort daden uitvoeren om hun doel te bereiken.

Bah, je maag draait ervan om.... volledig waar. Een mooie geschiedkundig overzicht van Casa, ik wist niet dat jij geschiedenis hebt gestudeerd. Maar als je de geschiedenis kent, weet je ook dat aanslagen (hoe erg ook) van alle tijden zijn en niet alleen van extremisten. En de daders hebben altijd wel een reden.
Wij herinneren ons ook die nul Aznar, stralend omdat hij van Bush een schouderklopje kreeg. Meestal staan gebeurtenissen niet los van elkaar.
CasasPa.

Ik ben tegen elke vorm van moord tegen mens en dier. Als je het met praten niet af kan... dan is moorden geheel geen optie.

Wat er ook gebeurt, alles heeft politieke gevolgen, raar maar waar. En dat ligt dus ook aan de stemmers.

@CasasPa: Ik heb inderdaad geen geschiedenis gestudeerd, maar het Internet is groot (en machtig)!
Dat geval Aznar (die zich als een wethouder Hekking naast Bush wurmde) herinner ik me nog heel goed. Op zo'n moment weet je dat het hier eufemistisch gezegd 'geen groot staatsman' betreft...

Blijkbaar mag Nienke (de eerste post) de regering Aznar niet zo, maar om nu zo hard van stapel te lopen lijkt mij ook wel wat overdreven. Niemand weet tot nu toe echt wie achter deze aanslagen zit, behalve zij blijkbaar. Die arme zielige ETA word zo maar door de Spaanse regering van terrorisme beschuldigd. Terwijl zij zich daar natuurlijk nog nooit in enige vorm aan schuldig hebben gemaakt. Dus daar moet Nienke het nodig voor opnemen.
Daarnaast blijkt zij helderziende te zijn, want zij kent ook al de uitslag van de verkiezingen van morgen. Volgens het ANP-nieuws van 20:00 uur hebben Spaanse inlichtingendiensten verklaart dat het voor 99% zeker vaststaat dat de aanslagen gepleegd zijn door Al Qaeda. Haar logica volgende staat nu vast dat de socialisten in Spanje gaan winnen. Als ze winnen is dat dus niet op grond van hun verdiensten, maar dankzij Al Qaeda.

@ Deejay

Het is helemaal niet zo dat ik de ETA arm en zielig vindt. Een verwerpelijke organisatie, zeker. Alleen hebben ze direct na de aanslagen elke betrokkenheid met ontkent, wat helemaal niet des ETAS is, om een partijgenoot van Aznar te citeren "Het zijn moordenaars, geen leugenaars"

Een organisatie die verwant is aan Al Qaida claimde echter meteen dat zij die aanslagen hadden gepleegd. Ook zijn er verschillende bandjes met koranteksten gevonden. Niet zo heel onlogisch dat Al-Qaida dan een logischer kandidaat lijkt dan de ETA.

Ik pretendeer helemaal niet dat ik de uitslag van de verkiezingen weet, alleen dat als de ETA achter de aanslag zit, dat dat Aznar beter zou uitkomen met het oog op de verkiezingen. Blijkbaar denkt Aznar daar zelf ook zo over, blijkens dit stuk op nu.nl

"'Ambassadeurs kregen opdracht ETA te beschuldigen'
MADRID - Binnen enkele uren na de bloedige moordaanslagen van donderdag in Madrid, beval de Spaanse regering tegen haar ambassadeurs dat zij de Baskische afscheidingsbeweging ETA hiervan de schuld moesten geven. Dat heeft de Spaanse krant El Pais bericht in haar editie van zaterdag.
"U moet elke gelegenheid aangrijpen om te bevestigen dat ETA verantwoordelijk is voor deze brute aanslagen, om zo elke twijfel te verdrijven die bepaalde belanghebbende partijen mogelijk willen verspreiden", zo zou de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Ana Palacio in een interne memo hebben geschreven, die ze donderdag namiddag verstuurde, aldus de krant.
Ze verwees hierbij naar een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken en naar andere informatie die tot dusver niet bekend is gemaakt."

In Spanje was 80% van de bevolking tegen deelname aan de oorlog in Irak, die Spanje in het vizier van de terroristen plaatsten. Daarnaast kregen die binnen de moslimwereld alleen maar meer steun door de illegitieme reden waarom deze oorlog begonnen is (zonder steun VN en geen WMD). Het lijkt mij dan ook logisch dat veel Spanjaarden het Aznar niet in dank zullen afnemen dat hij Al-Qaida de weg naar zijn land heeft gewezen (naast het negeren van de publieke opinie, natuurlijk). Maar ja, ik kan er ook naast zitten. Maar goed, als ze maar lang genoeg blijven roepen dat de ETA achter de aanslag zit, dan kan dat gunstig uitpakken voor Aznar. Nogmaals, niet dat ik de ETA een lieve moreel rechtvaardige organisatie vindt, maar het viel me gewoon op.

En mocht de opossitie in Spanje winnen, dan is dat niet door Al-Qaida, maar door ondoordacht beleid van Aznar en zijn PP die zo druk bezig waren bij de VS in het gevlei te komen, dat ze hun hoofd staken in een wespennest.

Ahum. Op ieder weblog gaat het weer anders met links. Hier nog een poging:

http://nu.nl/news.jsp?n=291252&c=21

O wat bezielt me toch, zo laat nog posten. Ik schreef Deejay i.p.v. Beejay . Excuses!! Nou ja, half een enzo... ;-)

@ Casaspider: Aznar=Hekking -> LOL!!!!

Goed historisch overzicht. Dank daarvoor.

@Nienke: Volgens mij heb je een erg leuke avond gehad! Je bent in een gezellige bui... ;-)

Goed, misschien ben ik in mijn eerste reactie op de post van Nienke wat hard van stapel gelopen. Als de regering Aznar haar ambassadeurs inderdaad heeft geïnstrueerd iedere gelegenheid aan te grijpen de ETA te beschuldigen van deze aanslag, vind ik dat dom. Niet omdat dat onredelijk zou zijn jegens de ETA, maar omdat dat een verkeerde voorstelling van zaken geeft. In wezen is het een soort propaganda, en daar houd ik niet van.

Het geheugen van kiezers is meestal zeer beperkt, ik betwijfel of de massale weerstand tegen de steun van de regering Aznar aan de Amerikaanse interventie in Irak nu nog een grote invloed op de uitslag van de Spaanse verkiezingen zou hebben. In de USA stond een groot deel van de kiezers wel achter die interventie, maar nu blijkt uit opiniepeilingen dat de democraat Kerry wel degelijk een kans maakt tegenover warleader Bush. Daarbij spelen binnenlandse economische problemen een grote rol.