« Badjasmannen | Main | Stofje »

Folders lezen

Luchiano leest Funmiles-folderLuchiano is dol op lezen, gelukkig maar. Iedere avond lees ik hem een verhaal voor. De ene keer uit Het Rode Boek, maar meestal uit de Donald Duck. Ik heb het vast al eens geschreven, maar de Donald Duck is taaltechnisch pittige kost voor een zesjarige!

Daarom is voorlezen ook zo belangrijk. Het kind krijgt woorden en zinsconstructies te horen die men normaliter nooit gebruikt. Bovendien heeft een kind de gave om een verhaal over zich heen te laten komen, zonder bij alles wat het niet begrijpt te vragen wat de betekenis is. Leest men het verhaal een tweede of derde keer voor (kinderen zijn dol op herhaling), dan sijpelen de vragen langzaam door.

Tot zover Dr. Spock. Inmiddels vindt Luchiano het ook leuk om zelf voor te lezen. Eigenlijk leest hij op dit moment alles wat los en vast zit. Laatst waren we bij de DA-drogist. Als Luchiano speelgoed ziet wil hij het hebben. Meestal verzin ik ter plaatse een reden waarom hij het bewuste stuk speelgoed nu niet krijgt. Zelf wordt het jong echter steeds handiger in dat soort discussies.

Luchiano: "Papa, kun je dat golfspel voor me kopen?"
Hmm, het was een heel eenvoudig setje van nog geen zes gulden. Een stok sorry club, een balletje en een hole compleet met vlaggetje. Alles van plastic.
CasaSpider: "Neen, dat lijkt me geen goed idee. Je speelt er vijf minuten mee en daarna ligt het in een hoek."
Luchiano: "Ja maar papa, als je dit voor me koopt, dan kan ik alleen spelen. Dan hoef je niet iedere keer met me te voetballen!"
CasaSpider: "Da's niet gek! Vooruit, maar dan wil ik je voorlopig ook niet meer horen over voetballen, begrepen?"
Luchiano verheugd: "Ja papa."

Luchiano leest Funmiles-folderWe waren nog steeds bij de DA-drogist. Er lag een stapeltje Funmiles-folders. Luchiano vroeg of hij zo'n foldertje mocht hebben. Dat mocht. Sinds dat moment leest hij de hele dag de Funmiles-teksten voor, zowel in het Nederlands als in het Papiamentu. Termen als deelnemers, sparen en inschrijfformulieren vliegen ons om de oren. Overal gaat het foldertje mee naar toe.

Toen we thuiskwamen werd het golf-ensemble direct uitgepakt. Na het balletje een keer of tien in de hole te hebben gemikt, zocht Luchiano zijn Funmiles-foldertje weer op. We gingen eten. Meteen na het eten vroeg Luchiano: "Papa, kom je voetballen?"

Als bonus een foto tijdens het eerste Happy Hour, bij Mambo Beach. Lezen is leuk, Luchiano moet echter geen boekenwurm worden!

Comments

Ha, wat is er tegen boekenwurmen! ;)

U leest voor uit Het Rode Boekje? U kweekt een Mao-ist?

het 1 sluit het ander niet uit toch? :-)

coole foto :-)

leest hij ook je log?

Kunst en cultuur: Krijgt hij al piano les?

En waar wil hij met z'n Funmiles heen? Naar de boekwinkels in Nederland soms?

en nog gewonnen met voetballen? :)

Voor mij geen folder bij de DA, maar nieuwe teenslippers!!! En waar was deze knappe jongeman toen dochter Marmod wilde dansen bij Mambo Beach?????? Zij was het met haar roze tropen outfit en roze handtas ...