« Dingen die ik niet begrijp (3) | Main | Kontiki, Mambo en Bleidys »

Cuba & Internet

Berichtgeving over Cuba is vaak gekleurd, zeker indien afkomstig uit de Verenigde Staten. Inmiddels heb ik heel wat gesprekken met Cubanen gevoerd, met name met mijn collega's Reynaldo en Yohanna. Dat geeft een genuanceerder beeld. Yohanna zit overigens helaas al weer een maand of twee in Cuba.

Vergeleken met andere Zuid-Amerikaanse landen als de Dominicaanse Republiek, Bolivia, Colombia of laat staan Haiti zijn met name de arme inwoners in Cuba een stuk beter af. Twee belangrijke pijlers van de maatschappij, zijnde Gezondheidszorg en Onderwijs zijn in Cuba gratis en voor eenieder toegankelijk.

Cuba is een arm land, dat staat buiten kijf. Voor een belangrijk gedeelte komt dit door de Amerikaanse boycot. Ten tijde van de Koude Oorlog viel daar wellicht nog wat voor te zeggen, in mijn ogen is de boycot nu puur tegen de persoon Fidel Castro gericht. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie zie ik persoonlijk geen reden meer voor een dergelijke blokkade.

Lezers van het artikel over het afkappen van Internet-toegang voor Cubaanse huishoudens denken wellicht dat dit een actie is van het Communistische Regime, om de noeste arbeiders te behoeden voor verlokkingen uit de imperialistische Westerse Wereld.

In werkelijkheid betreft het een maatregel van de nationale telefoonmaatschappij Etecsa. Veel Cubanen beklagen zich over deze monopolist. Ik zei tegen Reynaldo dat volgens mij in ieder land telefoonmaatschappijen de gebeten hond zijn. In Cuba schijnt het echter wel heel erg te zijn. Etecsa heeft het idee veel geld mis te lopen door het illegaal gebruik van internet en tracht dit nu tegen te gaan.

In Cuba werd en wordt druk ge-internet. Alleen niet zozeer thuis, als wel bij of via het bedrijf, de universiteit of andere kanalen. Deze kanalen kunnen niet of nauwelijks aangepakt worden door Etecsa. Het BBC-bericht is dus niet echt een grote klap voor de Cubaan.

Vanmorgen zat ik nog op Yahoo te chatten met Yohanna, die in Havana zit. Ook hier komt staatsbedrijf Etecsa om de hoek kijken. Zo is chatten via Yahoo wel mogelijk, via MSN echter niet. Het is de telefoonmaatschappij een doorn in het oog dat veel Cubanen de diverse messengers gebruiken om (voice-) gesprekken te voeren. Dat scheelt Etecsa inkomsten. Yahoo maakt gebruik van gescheiden servers voor voice- en chatverkeer. Het voice-kanaal is door Etecsa afgesloten, chatten kan wel. Bij MSN maken voice en chat gebruik van dezelfde server. Die door Etecsa volledig wordt geblokkeerd.

Money, money, money...

Comments

Ik doe dit even in 't Engels:

The U.S. boycot is still fueled by many Cuban-American organizations that do form a big lobby in Washington. These groups aren't only made up of the upper- and middle-class Cubans, who fled the island right before, during, and right after the revolution....they are made up of Cubans and Cuban-Americans of all creeds, religions, and socio-economic stata.
An example of such an organization is: http://www.canf.org/2004/principal.htm.

I must admit that concerning the good side of Castro's regime, I am biased. This is mostly because I have witnessed the devestation, loss, and humiliation from up close. Many of those who are in exile here still have family in Cuba (many these relatives are staunch followers of Castro....but then again, do they have a choice?)...they visit their family when they get the chance, send money, clothing, etc....yet they will not give up lobbying to keep this boycot. To them it is a matter of principal.

Now, the things that you mentioned about Castro's regime, healthcare and education, are indeed better than in most poor countries. I will not deny that.
But then, if it is good, why do people constantly want to leave? Why are they not content with Castro's regime?

A great book to read is: Antes que anochezca/Before Night Falls by Reinaldo Arenas.
For more books: http://literaturacubana.com/

Casa, in your post you mention the following:
"Lezers van het artikel over het afkappen van Internet-toegang voor Cubaanse huishoudens denken wellicht dat dit een actie is van het Communistische Regime, om de noeste arbeiders te behoeden voor verlokkingen uit de imperialistische Westerse Wereld. In werkelijkheid betreft het een maatregel van de nationale telefoonmaatschappij Etecsa."

Etecsa is the state-run, national phone company. State = Regime. In the long run, isn't it a decision made by Castro's Regime? In other words, what I am asking is, how are you so completely certain that it is not a decision made by the Regime? If you have any info. on this, please let me know!

When speaking of Cuba, let us look at the good things and the positive side....but let us never forget those who have been exiled, disappeared, died, been imprisoned, lost everything they ever worked for due to this same regime.

Stacy

Het is erg jammer dat mensen zo beperkt kunnen worden in hun vrijheden, gelukkig weten veel mensen er wel raad op. Tot internet in zijn geheel verboden wordt.

Dit verhaal vertel ik morgen aan mijn vrienden (Merel, Bob & George) die komen eten. Wanneer je een keer in Nederland bent, moet je ook komen eten. Wanneer ben je weer in Nederland?

ik hoorde ervan op het nieuws hier.... echt ongelovelijk...

@Stacy: I'll write my comments in Dutch, as I know you understand Dutch as well... :-) Belangrijk om te weten is waarvoor Castro in de plaats is gekomen, namelijk voor de dictator Batista. Onder hem is heel veel leed aangericht. Niet voor niets was zeker 80% van de Cubaanse bevolking VOOR Castro's revolutie en TEGEN Batista. Als een van zijn eerste maatregelen heeft Castro eigendom (ook grond) onteigend en aan de staat gegeven. Hoe je het ook wendt of keert, nu profiteren veel meer mensen hiervan.
Je schrijft: "But then, if it is good, why do people constantly want to leave? Why are they not content with Castro's regime?"
Ten eerste is dat niet wat ik zie. De Cubanen die ik ken zijn blij (echt blij) als ze weer naar hun vaderland terugkeren, na een verblijf van drie maanden op Curacao. Ten tweede worden de mensen die weg willen niet zozeer gedreven door de politiek als wel door economische omstandigheden. Daarin verschillen zij in NIETS van Haitianen, Dominicanen, Venezolanen, Colombianen en noem ze maar op.
Over Etecsa, wat denk je dat een Amerikaans bedrijf met een monopolie-positie zou doen, als ze merken dat er geld weglekt?
Eind jaren '70 heb ik regelmatig contact gehad met Polen en Oost-Duitsers. Daar lag de situatie inderdaad anders. Ook al zijn zelfs veel van 'die mensen' teruggekomen van het Westerse Ideaal.
Begrijp me goed, ik ben een echte westerling en zelfs een 'fan' van de USA.
@Frans: dank je voor de uitnodiging! Met een beetje geluk wordt het eind 2004 (dat ik weer in Nederland ben), duurt dus nog even... :-)

Goed plan Casa om ook je Nederlandse vrienden en niet te vergeten de familie weer eens op te zoeken. Eind 2004 lijkt ons een mooie tijd, maar eerder mag ook.
De discussie over Cuba is interessant, maar heeft te veel kanten om het juiste antwoord te weten.
De opmerking over economische vluchtelingen uit allerlei gebieden: ik kan er de Nederlanders aan toevoegen. In Belgie wonen vlak over de grens 150.000 Nederlanders.
CasasPa

De geschiedenis van Cuba ken ik best en ik weet dat er veel is geleden onder Batista, maar dat neemt niet weg van Castro's wreedheden. Dat is ook een realiteit.
Ik ken ook Cubanen die blij zijn in Cuba....vooral de mensen die ik heb ontmoet die in de regering zitten of met de regering te maken hebben of degenen die de vrijheid hebben om in en uit Cuba te reizen (en die dus waarschijnlijk een beetje rijker zijn dan de doorsnee Cubaan), maar aan de andere kant ken ik misschien te veel politieke vluchtelingen die naar de V.S. zijn getrokken (en zo ook naar Venezuela). Het is moeilijk onder woorden te brengen wat deze mensen hebben moeten doorstaan.

Het zit ook heus allemaal niet zo goed voor de mensen in Cuva: e.g. Kijk naar de "prison population" in Cuba. Hoe kan je dat uitleggen? Hoe kan je de "HIV internment camps" uitleggen?

Mijn opa die reisde vroeger vaak naar Cuba (voor zijn bedrijf op Curacao)....Hij vertelde me iets dat mij altijd is bij gebleven. Hij verliet op een avond een restaurant en zij tegen de ober:
"Hasta mañana, si Dios quiere" (See you tomorrow, God willing) en de ober zij tegen hem: "No señor, hasta mañana, si Fidel quiere."
I'm sure you get my drift!
Fidel is no José Martí.......

@Stacy: de waarheid, tja... die is moeilijk te vinden. Ik heb Reynaldo (Cubaanse collega) ook geconfronteerd met de (politieke) gevangenen, verboden schrijvers etc. Zijn antwoord? Volgens Cuba worden veel mensen gesponsord door de USA om het regime omver te werpen. Criminelen in zijn ogen. Persoonlijk zou ik daar absoluut niet van staan te kijken, dat de USA op allerlei slinkse wegen invloed probeert uit te oefenen. Van de andere kant, misschien is Reynaldo wel 'brainwashed', daar heb ik hem ook al mee geconfronteerd. Wat vind jij er eigenlijk van dat de USA nog steeds een legerbasis in Guantanamo hebben en zelfs de euvele moed om de Afghaanse krijgsgevangenen daar naartoe te brengen?
Stacy, ik ken jou een klein beetje, door je bijdragen op het Amigoe forum en natuurlijk je eigen website. Ik waardeer jouw mening zeer, zelfs al is die niet (altijd) de mijne.
P.s. Ik las net je interessante stuk over Venezuela/Chavez, jammer dat je de mogelijkheid om te reageren hebt weggehaald... ;-)

Casa, ik weet niet wat er aan de hand is met mijn "comments." Heb het net zelf gemerkt!!! I'll try to fix it as quickly as possible.

Het werkt weer!!! Go ahead and leave a comment:)

Interessant stukje CasaSpider!

@Stacy: ik ga zometeen weer kijken.
@Carlos: werd ook wel eens tijd, he... :-)

Toch kan je als een arm land er ook iets aan gaan doen om rijk te worden. En dat is als eerste de gedachten opzij zetten dat een man het voor het zeggen heeft.

Gezondheid gratis. Prachtig. In Zuid Afrika hadden de gekleurde mensen dat ook. Maar wel in hun eigen ziekenhuis. En hadden ze allemaal werk.
Ook dat vonden wij hier maar niets.

mijn man is voor 3 weken naar cuba geweest,heeft daar waarschijnlijk AIDS opgedaan is nu terug voor 3 maand naar die vrouw hij is 50 zij 22 Hoe is dat mogelijk.Heeft hier iemand een antwoord op

duidelijk geen condoom gebruikt dan ...