« Kaboem! | Main | Geen Pion »

Referendum Revocatorio (2)

Maandagavond eindigde de vier dagen durende inzameling van handtekeningen in Venezuela om uiteindelijk te komen tot het door de oppositie zo gewenste Referendum Revocatorio. De dozen met handtekeningen worden nu overhandigd aan het CNE, het Consejo Nacional Electoral.

Wie weet is er wel een lezer of lezeres die een scriptie moet schrijven over Venezuela, of iemand die gewoon iets meer ge´nteresseerd is in buitenlandse politiek. Speciaal voor die persoon even iets over de te volgen procedure.

Desde Cali, Colombia: Rocio!

 • 20 procent van de kiesgerechtigden dient zijn handtekening te hebben gezet om een Referendum mogelijk te maken. Dit houdt in ongeveer 2.4 miljoen handtekeningen.
  • Het CNE heeft vervolgens 30 dagen de tijd om de handtekeningen te tellen, te verifiŰren en te valideren.
  • Als het benodigd aantal handtekeningen is gehaald, roept het CNE binnen 97 dagen het Referendum Revocatorio uit.
  • Om met het Referendum de President (Hugo Chavez) af te zetten, dient minimaal hetzelfde aantal stemmen gehaald te worden als de President op 30 juli 2000 heeft gehaald. Dat zijn er bijna 3.8 miljoen.
  • Als het Referendum heeft plaatsgevonden in de eerste vier jaar van de regeerperiode, dienen binnen 30 dagen nieuwe verkiezingen te worden uitgeschreven.

  Dat is in het kort de procedure. Het moet allemaal echter nog wel gebeuren. De Chavistas beweren reeds nu dat er een Mega-fraude is gepleegd bij de handtekeningenactie. De tegenstanders vragen zich af hoe dat in vredesnaam mogelijk zou moeten zijn, alles rondom El Reafirmazo wordt immers geregeld en gecontroleerd door de zittende regering.

  Volgens de oppositie hebben zo'n 4 miljoen mensen hun handtekening gezet. Veel handtekeningen kunnen echter ongeldig worden verklaard door het CNE. Er wordt heel nauwlettend gekeken of de handtekening wel klopt met die op de Cedula, het persoonsbewijs. De oppositie is van mening dat ook het CNE wordt gecontroleerd door de regering.

  Wie geen boodschap heeft aan politiek, maar wel veel handtekeningen zou verzamelen, dat is Rocio uit Colombia. Zij is Chica de la Semana en u kunt haar vinden op LaChicaMerengue.

  U ziet het, politiek en vrouwen gaan wonderbaarlijk goed samen!

 • Comments

  Rocio laat het achterste van haar tong dan niet zien aan het politiek .... maar het valt me op dat ze wel heel trots is op haar eigen achterban.

  :-)
  Ik denk dat iedereen wel zo'n achterban zou willen, of niet Amaro!

  Voor dergelijke achterban dan wil best achterlijk van worden ...
  Maar dat had je al kunnen lezen op mijn weblog
  http://weblog.donamaro.nl/index.php?itemid=131

  Ik heb het gelezen, Amaro. "Chanchan" is trouwens een heel mooi woord, ook voor "achterban".
  Laatst zag ik dat de Suzuki Ignis van mijn Cubaanse collega Yohanna aan de achterkant beschadigd was. Ik vroeg haar toen: "Que paso con tu trasero?". Verschrikt keek ze naar haar rok, of er een vlek op zat ofzo. Het was kennelijk niet de bedoeling om "trasero" tegen het achterste van een auto te zeggen... :-)

  Leuk hoor, maar waar is de nieuwe Salsa man? Van mij mag ie ook in de regen gefotografeerd worden, heb ik geen problemen mee :-)

  Weer een beetje bijgekomen van de gisterse schrik?

  Je zult het nog een week met de oude moeten doen, CuraKora. Ik zal het aan de Chef doorgeven, dat de dames (altijd overdrijven) met smart wachten op nieuwe Salsa Mannen.
  Zelf heb ik geen last van gisteren, alleen vanmorgen in die regen met een wiebelende Suzuki Baleno met ruitenwissers die het nauwelijks doen is het niet echt lekker rijden...