« Functies en Parameters | Main | Handigheidje ertussendoor »

Het Vonnis

Gisteren is door rechter Foppen uitspraak gedaan in diverse Curacaose fraudezaken.

De straffen:

 • Anthony Godett (FOL) 12 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk
 • Nelson Monte (FOL) 3.5 jaar, onvoorwaardelijk
 • Hendriks Abraham (PNP) 15 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk
 • Chris Winkel 15 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk
 • Johnny Winkel 15 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk
 • Cees Lutgendorff (Bouwbedrijf De Antillen) 15 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk
 • Rob Salas 12 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk

  De overige verdachten kwamen er met voorwaardelijke straffen of vrijspraak (David Dick) vanaf.

  In ieder geval Anthony Godett en Nelson Monte gaan in beroep tegen de uitspraak. Godett's commentaar: "Het is een politiek proces, ik ben onschuldig. Dit sterkt mij om door te gaan. Ik zal de grootste leider zijn tot 2012".

  De vraag is ˛f het een politiek proces is geweest. Deze vraag is voor mij zeer moeilijk te beantwoorden. Voor zover ik op de hoogte ben is alleen het geval Nelson Monte duidelijk. Deze man zat midden in alle fraudezaken en schroomde niet om diverse mensen eufemistisch gezegd onder druk te zetten. Er waren vele getuigenissen tegen Monte, alhoewel er enkele later min of meer werden ingetrokken, toen betrokkenen tot hun ontzetting merkten dat zij met naam en toenaam genoemd werden in de rechtszaal.

  Anthony Godett veroordeeld tot 9 maanden celHet geval Anthony Godett ligt gecompliceerder. Concreet wordt hij beschuldigd van twee dingen: meewerken aan het oplichten van Post NV voor 106.000 Antilliaanse guldens en het aannemen van 50.000 gulden aan steekpenningen van Chris en Johnny Winkel. Die 106.000 gulden zijn gebruikt voor de aankoop van grond voor zijn partij, Frente Obrero (FOL). Zijn advocaat stelt dat zelfs Óls Godett schuldig zou zijn aan bovengenoemde zaken, dat het lange voorarrest, de behandeling en uiteindelijk de uitspraak in geen verhouding staan tot deze delicten.

  Rechter Willem Foppen laakte de houding van Anthony Godett, die zich op zijn zwijgrecht beriep. Als hij werkelijk onschuldig was had hij voldoende redenen om een toelichting te geven. Bovendien gaat het om een politicus. Als deze het volk besteelt waarvoor hij zegt op te komen, weegt dat extra zwaar.

  Ramon Chong van de PNP kreeg uiteindelijk 2 maanden voorwaardelijk. In zijn geval oordeelde rechter Foppen dat het onderzoek zo uitgebreid was, dat Chong zijn portie wel gehad had. Nu kan dat best zo zijn, maar datzelfde geldt natuurlijk ook voor Godett en Monte.

  Anthony Godett werd na de uitspraak omringd door vele FOL-aanhangers, die hem onvoorwaardelijk steunen. Sommige mensen vragen zich af hoe dat toch mogelijk is: achter iemand staan die eerst beschuldigd en nu veroordeeld is wegens corruptie. Volgens mij is dat alleen te verklaren doordat een deel van de Curacaoenaars de invloed van Nederland nog steeds als een soort bezetting ziet. In tijden van bezetting is meer geoorloofd en zeker als het tegen de bezetter gericht is.

  Dit klinkt misschien wat pathetisch, maar denkt u zich eens in dat Duitsland tot pakweg 1980 de dienst uit had gemaakt in Nederland. En dat ook nu nog zaken als Justitie door Duitsland worden geregeld. En dat de hele economie beheerst wordt door Duitsers. Als een Duits-georiŰnteerd Openbaar Ministerie zich vervolgens stort op leden van de enige partij die voor volledige onafhankelijkheid van Nederland is, wie heeft dan uw sympathie?

  Het is een bijzonder moeilijke vraag. Dat blijkt ook wel, want Thom de Graaf hult zich (wederom) in stilzwijgen.

 • Comments

  "I either want less corruption, or more chance to participate in it" - Ashleigh Brilliant

  Het is duidelijk dat yu'nan di Korsou een held nodig hebben ... ongeacht ...

  Ik hoor in Suriname ook altijd een persoon roepen dat die nergens iets mee te maken heeft. En dat hij de grote leider is.

  Vreemd. Want waarom moeten ze zo nodig leiden?
  Juist, om hun eigen zakken te vullen. Gelukkig zit ik op een geheel ander eiland.

  @Henk: Precies, zo is het. De man doet zijn achternaam eer aan!

  Gisteren heb ik voor mezelf een kerstcadeautje gekocht: een Canon S50 digitale camera. Echt een geweldig stukje technologie waarmee je prachtige plaatjes kunt maken!
  Dat ik kennelijk niet de enige ben in de wereld die er zo over denkt bleek wel toe ik gisteravond de interneteditie van mijn vertrouwde Amigoe las. Op de voorpagina stond de foto die CasaSpider in deze post heeft verwerkt. Als je goed kijkt zie je links onderaan een hand met een fototoestel. Ik herkende het apparaat direct, want het is namelijk ook een Canon S50!
  (Kijk op http://www.steves-digicams.com/2003_reviews/s50.html en scroll dan naar ongeveer halverwege de pagina voor een foto van de achterkant van het fototoestel.)

  Ik ben er niet trots op dat een paar randdebielen de Antillen moeten vertegenwoordigen. En het ergste vind ik dat ze niet eens Algemeen Beschaaft Nederlands kunnen spreken. En ik, een Antilliaanse, spreek vloeiend Nederlands,Papiaments,Engels en Spaans.
  Nou, meneer Godett vergeet niet wat er allemaal in de geschiedenis is gebeurt met mensen die allemaal de macht wilde hebben. Jij bent nou een typische geval van wat wij nou noemen een "domme Antiliaan". Of ga je me nu aanklagen voor het uiten van mijn mening.

  @A.B.N. Sprekende Antilliaanse: iedereen heeft recht op zijn of haar mening, u ook.
  Alleen ging dit stukje over het vonnis ten aanzien van enige corruptie-zaken en niet over Taal op de Antillen of politieke macht.
  Met uitspraken over wie er 'dom' is, moet men in het algemeen zeer voorzichtig zijn is mijn mening...

  ik volg de ABN spreekster volkomen in deze ...

  Godett zit daar zuiver en alleen voor zichzelf en doet de antiliaanse zaak veel meer kwaad dan goed. Alleen al dat ie na veroordeling de kamer niet verlaat geeft aan dat ie zijn rol als volksvertegenwoordiger totaal niet begrepen heeft. ik krijg de indruk dat het wat hem betreft precies andersom is; het antiliaanse volk is daar om hem als leider en man van het volk te aanbidden.
  ik zeg houd toch op man, ga de leesmap bezorgen ofzo en laat de analyse van wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren aub over aan mensen die wel integer zijn en waar geen zweem van corruptie omheen hangt ...

  Hi, wie weet er meer van Cees Lutgendorff??? Hoe lang woont hij al op Curacao en wat heeft hij met Anthony Godett te maken? Hij zal ergens familie van me zijn. Pls laat ff weten, Arjen Lutgendorff(lutgendorff@yahoo.com)