« Noelle's Pool Party | Main | Het Vonnis »

Functies en Parameters

De titelbegrippen zijn voor automatiseerders gesneden koek. Weest u echter niet bang voor een technische verhandeling. Neen, in het echte leven worden Functies en Parameters aan de lopende band gebruikt, ook door niet-automatiseerders.

Net als Statistiek worden Functies en Parameters regelmatig bewust dan wel onbewust verkeerd toegepast. Luchiano (6) gaf laatst een leuk voorbeeld van onbewust verkeerd gebruik van functies en parameters, ook al voelde hij dat zelf niet zo. Hij was de kaart van Europa aan het bestuderen en vond dat Nederland maar een klein land was, vergeleken met Frankrijk en Spanje. Ietwat in mijn trots gekrenkt, vertelde ik hem dat Belgie toch echt kleiner is dan Nederland en Luxemburg heleml.

Luchiano ging op zoek naar Luxemburg. Toen hij het gevonden had, schoot hij in de lach en zei: "Wie in Luxemburg woont, die hebt weinig plaats!".

Typisch een geval van een vergeten parameter, te weten het aantal inwoners.

Voor politici is het belangrijker dat zij hun begroting sluitend krijgen, dan dat er aan lange-termijn planning wordt gedaan. Een nieuwe parameter als de medicijnknaak is hier een voorbeeld van. Men gaat uit van het huidige aantal recepten, vermenigvuldigt dit met de medicijnknaak en schrijft de winst bij in de boeken. Dat de winst uiteindelijk veel lager uitvalt, doordat mensen van nature zo weinig mogelijk willen betalen, dat is zorg voor later.

Bij het verhogen van een parameter als Prijs van een treinkaartje kan parameter Aantal verkochte treinkaartjes per jaar lager uitvallen en daarmee ook het resultaat van de functie Jaaromzet.

In het spel Simcity, een simulatieprogramma van De Maatschappij, kan men oefenen met functies en parameters. Nog een jaar of tien en dan worden regeringsplannen niet meer doorgerekend door het Centraal Planbureau, dat er vooral vanuit boekhoudkundig perspectief naar kijkt, maar door computermodellen als Simcity.

Toekomstmuziek? Begin jaren 90 hoorde ik Hans Bhm zeggen dat een computerprogramma nooit, maar dan ook nooit de wereldkampioen schaken kan verslaan. Daarom zeg ik altijd zeg nooit nooit!

Comments

He spider

Ik had de uitspraken van de rechter al verwacht op je log nav het item "Komproe clan" :)

ehm ... parameter wel zien uitslaan maar functie ontgaan? Geek!

@Benno: ach, ik ben geen up-to-date news-site he, meer een opinion-log. Maar voor de goede orde: Anthony Godett heeft 1 jaar gekregen, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.
Nelson Monte kreeg 3.5 jaar aan de broek.
Ensley Bulo 12 maaden voorwaardelijk,
David Dick vrijgesproken,
Ramon Chong, 2 maanden voorwaardelijk,
Hendriks Abraham, 15 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk.
Als de reacties loskomen geef ik mijn mening!
@Bareuh: dank u voor het compliment... ;-)


set pages 40

select decode
( sign(floor(maxwidth/2)-rownum)
, 1, lpad( ' ', floor(maxwidth/2)-(rownum-1))
|| rpad( '*', 2*(rownum-1)+1, ' *')
, lpad( '* * *', floor(maxwidth/2)+3)) "Merry Christmas"
from all_objects
, (select 40 as maxwidth from dual)
where rownum < floor(maxwidth/2) +5
/

-- Het is tenslotte Kerst

Complimenten Mac, het werkt als een tiet!

Je mag altijd nooit zeggen,

en overal later op terugkomen.

Dus Peter, je 'discussieert' nu ook met je vrouw ???

Heeft griep en kan het maar half volgen allemaal. Maar het zag er indrukwekkend betoogd uit ;)

@Bodo: Neen, nu nog niet, maar wie weet komt er een tijd... (als ik denk te kunnen winnen)
@Cinner: Lees het nog maar eens als je weer helemaal beter bent, voor nu dus eerst BETERSCHAP gewenst!