« Moo's Vuurwerkshow | Main | SQL in Le Clochard »

Ergilio Hato (1)

Op donderdag 18 december is de Curacaose voetballegende Ergilio Hato overleden. Uit wat ik over hem heb gelezen kan ik opmaken dat het hier een bijzondere man betreft. Frappant is dat er op het www bijna niets over Ergilio Hato te vinden is! In een Googlefight tegen CasaSpider gaat hij hard (en onverdiend) onderuit.

Ergilio Hato: Curacaose voetballegende!Ergilio Hato werd in 1926 in de Hoogstraat in Otrabanda geboren. De achternaam van zijn moeder was Hatot, maar die naam was de ambtenaar van de Burgerlijke Stand onbekend, vandaar dat hij ingeschreven werd als Hato.

In Ergilio's jeugd werd veel gevoetbald. Dat kwam door de fraters, die zelfs schoolpleinen als voetbalveld inrichtten. Voordat de school begon, tijdens de pauzes en na school werd er gevoetbald.

Toen Hato internationaal bekend begon te worden als keeper, waren er mogelijkheden om hier financieel munt uit te slaan. Ergilio Hato bleef Curacao echter altijd trouw en zag niets in de combinatie sport en geld. Hij was ervan overtuigd dat de normen en waarden (ja, toen al!) die destijds binnen de sport golden, verloren gingen toen het betaalde voetbal zijn intrede deed. Op Curacao kwam hij uit voor het team van Jong Holland.

Ergilio Hato: Curacaose voetballegende!Dit jaar is er een boek over Ergilio, die overigens ook Orilio genoemd wordt, verschenen. De auteurs zijn dr. Valdemar Marcha en Nancy van der Wal. Maandag ga ik het boek kopen. Het heeft wel een lange titel: "Simpel, sierlijk, sensationeel: de hoge vlucht van een voetballegende".

In de jaren vijftig schijnt Hato voor het Nederlands Elftal uitgekomen te zijn. Ik weet niet of dit waar is en kan er weer eens niets over vinden. Frustrerend!

Wel las ik ergens dat de Surinamer Humphrey Mijnals in het voorjaar van 1960 als eerste overzeese Nederlander in Oranje debuteerde. Aldus de Volkskrant van maandag 4 april 1960. De vader van Mijnals, zijn medespelers van het Utrechtse Elinkwijk en tientallen Surinamers, onder wie sommigen met vochtige ogen, zaten op de tribune van het Olympisch Stadion in Amsterdam als getuigen van dit voetbalhistorisch moment. Later heb ik Humphrey Mijnals nog wel eens gezien, toen hij net als ik bij de Detam in Utrecht werkte.

Nergens wordt gerept over Ergilio Hato, die bijnamen had als Pantera Negra (Zwarte Panter), de Vliegende Vogel en de Man van Elastiek, in relatie tot het Nederlands Elftal.

Ergilio -Orilio- Hato is op 77-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Boca St. Michiel.

Comments

Mooie in memoriam.

Al met al heeft u toch heel wat info boven water gekregen! Mooi stuk...

Peter, bewonderenswaardig wat je er van weet: het is toch allemaal van voor jouw tijd. Zeker in de jaren die jij beschijft wist ik alles van voetbal. Humphrey Mijnals was inderdaad de eerste "gekleurde" voetballer in het Ned. elftal: hij speelde stopper spil in die tijd en was beroemd om zijn elasticiteit met o.a. prachtige achterwaardse salto's. Van Ergilio Hato heb ik nooit iets gehoord. Suriname had ook in die tijd als voetballand al enige status, Curacao absoluut niet. Ergilio heeft zeker nooit in het Ned. Elftal gespeeld. Wij hadden in die tijd wel een zwarte panter n.l. Frans de Munck. Een heel goeie keeper maar ook een charmeur gekend bij de vrouwen. Ik wens je veel leesplezier over Ergilio.
Casaspa.

Dank zij jou CS wordt hij toch niet vergeten ...
Ik heb zijn naam bij mijn lijst van 'Antilleans on the web' gezet gekoppeld aan jou artikel. Danki

Misschien komt het omdat ik zelf keeper was maar reeds bij de uitgave van het boek een paar maanden terug verscheen er al een pagina in de Napa (de vroegere zaterdagbijlage van de Amigoe).

Dezelfde bijlage is online te vinden in de Ware Tijd:
http://www.dwt.net/Archief/2003/dec%202003/10-12-2003/sportscope.htm

PS Ennnuuuh Peter: het gaat toch om de kwaliteit :-)

Hato heeft weldegelijk in Nederlands elftal gekeept, dus je info klopt, 1 westrijd om precies te zijn, tegenstander ben ik even vergeten !!!

in voetbalblad Johan van vorige maand staat hele mooie aktiefoto met bijbehorende in memoriam van de beste man.

RIP

en Hato was ver voor Frans de Munck al in bezit van de bijnaam de zwarte panter, ook die info is correct ...

Hato... die naam ken ik alleen van het vliegveld!

En grappig dat je dat artikel in een Surinaamse krant terug kan vinden. Is Hellen van der Wal een Antilliaanse verslaggeefster?

Weet weinig van voetbal, korfbalde liever (kon je tenminste legaal achter de meiden aan). Ik kan me wel uit een verslag in een Rotterdamse krant herinneren dat Hato werd omschreven als een keeper met kl...handen als kolenschoppen. Hij kon een bal met 1 hand uit een hoek plukken en dan had-ie hem ook vast. Aan de foto te zien klopt dat wel.

leg eens uit hoe je illegaal achter de vrouwtjes aan zit dan ? had je geen verblijfsvergunning ?
waren ze te jong ? zelf te jong en er vroeg bij ?

want korfbal is gewoon suf natuurlijk; categorie kleiduivenschieten, curling en sjoelen.
voetbal is van geheel andere orde, dat zeg ik ...