« P-Stand | Main | Anthony Godett »

Taferelen

Het bezoek van een groep Nederlandse parlementariers aan Curacao leidt tot bijzondere taferelen. Premier Mirna Godett had een half uurtje vrijgemaakt om met de Nederlanders te spreken. Door familie-omstandigheden kwam zij helaas iets te laat en bleven er slechts 18 minuten over. Op zich was dat wel voldoende om de politici uit het Kikkerland welkom te heten en hen aan te sporen vooral ook te genieten van de zon, de zee en de leuke mensen alhier.

In de belegde vergadering was de hoofdrol voor broer Anthony, die de verbouwereerde Nederlanders in uitstekend Papiamentu te woord stond. Ik kan dat op een bepaalde manier wel waarderen en zie er de humor van in. Alleen was het wel zo netjes geweest om voor een officiele tolk te zorgen. Op deze manier kwam het enigszins beledigend over. Niet erg netjes van een man die zelf steeds om respect vraagt.

Vanmorgen las ik in de krant (Vigilante) dat de Democratische Partij St. Maarten uit de regering stapt. Dat zat er al aan te komen. Op zich heeft het geen gevolgen voor de regering zelf, zij heeft nog 14 van de 22 zetels in handen. Veel kan ik niet zeggen over de zaak St. Maarten, ik weet er gewoon te weinig van. Feit is dat St. Maarten een minstens even grote hekel aan Curacao heeft als aan Nederland. In hun ogen verdwijnt hun geld ergens bij de centrale regering op Curacao. Volgens Curacaose berekening moet er juist geld naar St. Maarten. Zo ziet men maar weer hoe een absoluut vak als Rekenen toch voor velerlei uitleg vatbaar is.

Sint Maarten gaat nu direct met Nederland praten over onafhankelijkheid. Het voordeel dat men heeft ten opzichte van Curacao is dat Engels de voertaal is, Papiamentu wordt er nauwelijks gesproken. Bovendien is het (cruise-)tourisme er van een veel grotere omvang.

Aan de andere kant heeft St. Maarten minder inwoners, die samen alle gemeenschappelijke voorzieningen moeten opbrengen. Bovendien hebben de Bovenwindse Eilanden een bijkomend probleem: eens in de zoveel tijd trekt er een vernietigende orkaan over deze eilanden. Dit is gebeurd in 1995 en 1998. Sint Maarten wil onder anderen de bevoegdheid krijgen om zelfstandig geld te kunnen lenen. Wel, die bevoegdheid zal men hard nodig hebben als men onafhankelijk is en er weer eens een flink briesje opsteekt.

Nog even over de geschoffeerde Nederlandse politici: als zij het Oog om oog principe aanhangen, zouden ze de familie Godett eens in sappig Limburgs van repliek kunnen dienen. Wel met een tolk uiteraard.

About

This page contains a single entry from the blog posted on August 26, 2003 12:00 PM.

The previous post in this blog was P-Stand.

The next post in this blog is Anthony Godett.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33