« Un Domingo diferente | Main | Myaira »

Uitspraak

Het uitspreken van vreemde namen is een kunst apart. Vreemd in de zin van niet Nederlands. Laat ik mij tot de sport beperken. Waar indertijd de meeste Nederlandse sportverslaggevers buitenlandse namen letterlijk oplazen, had Herman Kuiphof hier als enige andere ideeën over.

Herman verdiepte zich in de taal van de betreffende voetballer. Zo veroorzaakte hij opschudding door de sinds jaar en dag bestaande Feyenoord-spits Ove Kindvall plotseling Tsjindvall te noemen. Ik weet nog steeds niet wat de correcte uitspraak is, maar voor Feyenoorders is en blijft het Kindvall. Gekscherend werd Kuiphof dan ook Herman Tsjuiphof genoemd door de Rotterdamse aanhang. Later herhaalde Kuiphof zijn stuntje nog eens door Ajax-speler Sören Lerby ineens Leerbu te noemen. Ook dat sloeg niet echt aan.

Hier op Curacao luister ik om kwart voor acht 's morgens altijd naar het sportnieuws van Radio Hoyer. De mannelijke verslaggever aldaar heeft een goede stem en is volgens mij een Nederlander. Waarschijnlijk is de man geselecteerd op grond van zijn stem en articulatievermogen en niet vanwege zijn grote kennis van het sportgebeuren. Hij presteert het namelijk om doorlopend namen verkeerd uit te spreken.

Vanmorgen ging het over Roland Kèrrous. Het betreft hier het befaamde tennistournooi te Parijs, Roland Garros. Aan onze reporter te horen wordt dit tournooi ergens midden in Texas gehouden. De Zwitser Roger Fedèrer (klemtoon op de tweede lettergreep) werd verrassend uitgeschakeld. Laatst had hij het over scheidsrechter Loewienzje, in normaal Nederlands Luinge geheten.

Het kan ook zijn dat de radio Hoyer employee al zijn sportkennis tot zich neemt middels de Amerikaanse zender ESPN. Ach, het zij hem vergeven, ik vind het eigenlijk wel komisch.

About

This page contains a single entry from the blog posted on May 27, 2003 11:59 AM.

The previous post in this blog was Un Domingo diferente.

The next post in this blog is Myaira.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33