« Ajax-Docu | Main | Bodyscan »

La Cucaracha

Op dit moment is Luchiano helemaal gek van het lied La Cucaracha. We gaan even een beetje Spaanse les doen. Cucaracha betekent kakkerlak. De eerste vier regels gaan als volgt:

la cucaracha la cucaracha (de kakkerlak de kakkerlak)
ya no puede caminar (hij kan niet meer lopen)
porque le falta (want het ontbreekt hem)
porque no tiene (want hij heeft niet)
la patica principal (zijn belangrijkste pootje)

La Cucaracha is een oud Mexicaans lied, dat in alle Latijns-Amerikaanse landen welbekend is. Op den duur ontstaan diverse afwijkende versies. Met name op de laatste regel van het couplet wordt flink gevarieerd.

Zo is er een versie die zegt: '... porque no tiene - dinero para gastar' (geld om uit te geven). Sinds enige tijd is de versie van de Kumbia Kings, met de broer van de zeer populaire, overleden Mexicaanse zangeres Selena, het populairst. Zij bebruiken de volgende slotzin: '... porque no tiene - marijuana que fumar' (marihuana om te roken).

In Nederland zal men daar niet wakker van liggen, in een land als de Dominicaanse Republiek werd Me gustas tu van Manu Chao echter verboden, omdat daarin de zin voorkomt: 'Me gusta marijuana, me gustas tu'.

De marihuana versie van La Cucaracha is ook bij Luchiano het populairst. Lucy weet nog niet helemaal wat ze ervan moet vinden als het jong luidkeels over marihuana aan het zingen is. Ge´nteresseerd in de volledige tekst? Klik op de kakkerlak.

About

This page contains a single entry from the blog posted on January 12, 2003 12:00 PM.

The previous post in this blog was Ajax-Docu.

The next post in this blog is Bodyscan.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33