« CasaSpider Update 02.12.2002 | Main | Ontploffen is soms best leuk »

Venezuela in verzet

Ik heb niet de indruk dat het in Nederland als belangrijk nieuws wordt gezien, in Zuid Amerika is het wel vaker onrustig op politiek gebied. In Venezuela dreigt zich echter een drama af te spelen.

In 1998 kwam de huidige president Hugo Chavez aan de macht. Vele Venezolanen die ik gesproken heb, betitelen deze man als Terrorista. Ooit heeft hij getracht een staatsgreep te plegen.

What goes around, comes around en op 11 april van dit jaar werd Chavez zelf kortstondig afgezet door rebellerende militairen. Hij wist de macht weer te grijpen, maar het politieke klimaat bleef onrustig. In totaal werden maarliefst acht demonstraties tegen hem georganiseerd en twee stakingen. Maandag is de derde staking begonnen en het is de grootste. Sinds deze dag ligt met name in de hoofdstad Caracas alles stil.

De oppositie wil verkiezigen en wel nu. Chavez ziet daar geen brood in, zijn argumentatie is dat hij nog niet lang geleden de verkiezingen wederom gewonnen heeft en dus reglementair zijn ambtstermijn mag afmaken. Volgend jaar zijn er nieuwe verkiezingen, er is niet bij gezegd in welke maand.

Het is een bijzonder gecompliceerde situatie. Bij de staatsgreep in april schoten aanhangers van Chavez een aantal mensen dood. De Chavistas ontkennen dit en zeggen dat het bloedblad gepland is door de tegenstanders, met als doel Chavez in een slecht daglicht te stellen. Met name (illegale) immigranten zouden hiervoor opgeofferd zijn. Leuke complot-theorie.

Van de andere kant beschuldigt de oppositie Chavez ook van manipulatie. Zo zouden foto's die het succes van een Pro-Chavez demonstratie moesten aantonen genomen zijn bij een Anti-Chavez demonstratie.

Even wat zeer beknopte achtergrondinformatie. Chavez is 'links', hij is een persoonlijke vriend van Fidel Castro, die hij op kosten van de Staat Venezuela veel olie kado heeft gedaan. Ook Libie en Irak zijn bevriende naties. De oppostie bestaat ook niet uit lieverdjes, de ex-president wordt verdacht van corruptie en andere minder frisse zaken. Het moge duidelijk zijn dat de Verenigde Staten een sterke voorkeur hebben voor de huidige oppositie. Er wordt wel eens gefluisterd dat de USA op diverse manieren infiltreren in Venezuela, waar ik overigens niet raar van opkijk.

Wat moet er gebeuren in Venezuela? Wel, als de zaken zo doorgaan, ontaardt de staking uiteindelijk in bloedige rellen, waarbij eerst de winkels het moeten ontgelden en vervolgens de mensen. In mijn bescheiden optiek kan Chavez het beste de eer aan zichzelf houden en onmiddellijk nieuwe verkiezingen afkondigen. Juist een president moet ten allen tijde het belang van De Natie in het oog houden, zelfs als zijn eigen positie daar op onterechte wijze door in het geding komt. Hij zal met een dergelijke actie zeker respect (terug)winnen.

Gaat Chavez door met zijn harde opstelling, dan voorzie ik dat er bloed gaat vloeien en dat hij vroeg of laat met harde hand wordt afgezet. Dat is niet in zijn belang, maar Venezuela zal nog meer de dupe zijn.

About

This page contains a single entry from the blog posted on December 4, 2002 12:00 PM.

The previous post in this blog was CasaSpider Update 02.12.2002.

The next post in this blog is Ontploffen is soms best leuk.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33