« Geintje | Main | Update »

Zonnen

Ik woon alweer bijna zeven jaar op Curacao. Gemiddeld ga ik meer dan eens per week naar het strand. Dit betekent dat ik de afgelopen zeven jaren meer dan een jaar aan het strand heb doorgebracht, dat klinkt logisch.

Inmiddels mag ik mij dan ook wel als een expert beschouwen op het gebied van zonnen (lees: bruin worden). Binnenkort is het vakantie-tijd en dan gaan al die bleke Hollanders met auto of vliegtuig naar zonnige oorden. Vaak maar voor twee weken. Het is dan ook van belang dat die tijd zo effectief mogelijk wordt benut. Ik ben niet de beroerdste expert, vandaar de volgende twee tips.

Regel 1
Zonnen is een serieuze bezigheid, waarvoor concentratie is vereist. Ga niet zomaar een beetje liggen, neen, dan word je never nooit bruin. Ga dus geconcentreerd liggen, maar ontspan wel al je ledematen. En hier komt Regel 1 dan: Klets niet! Het is volstrekt uit den boze om te babbelen bij het zonnen. Het klinkt misschien gek, maar geloof mij! Een uur babbelen in de zon is effectief gelijk aan vijf minuten geconcentreerd liggen. Stel het geklets dus uit tot na zonsondergang of overdekte plaatsen.

Regel 2
Deze regel wordt met name door Nederlanders met voeten getreden, let dus goed op. Ga altijd in de lengterichting van de zonnestralen liggen. Zeg maar dat de stralen tussen je benen door het gezicht bereiken. Dit houdt in dat de stoel/handdoek regelmatig (ieder half uur) verplaatst moet worden. Nederlanders hebben de gewoonte om in groepen het strand te veroveren, acht of meer bedjes naast elkaar te zetten, recht naar de zee gericht. Binnen de kortste keren verdwijnt de zon naar rechts en daar heb je het al. 's Avonds verbaast iedereen zich dat hij/zij nog steeds spierwit is. Ja, geen wonder!

Voor de alfa's onder het publiek, die wellicht deze theoretische verhandeling niet helemaal snappen, heb ik er nog een tekeningetje bij gemaakt.

Optimale Zonposities

Indien bovenstaande regels in acht worden genomen, kan het haast niet anders of je komt prachtig bruingekleurd terug naar Nederland. Zijn er meer zon-experts met tips waar ik misschien nog geen weet van heb?

About

This page contains a single entry from the blog posted on May 13, 2002 12:00 PM.

The previous post in this blog was Geintje.

The next post in this blog is Update.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33