« Linux en het treetje Amstel | Main | De tandarts, part II »

Frans

De Franse taal is geen eenvoudige. Op de middelbare school was ik er toch niet echt slecht in. Als men echter iets niet vaak beoefent, verliest men die vaardigheid snel. Ik studeerde inmiddels alweer drie jaren Duitse Taal- en Letterkunde in Utrecht en woonde op het studentencomplex Van Lieflandlaan. Die zomer was ik van plan om in mijn eentje met een tent naar Frankrijk te liften, een combinatie die avontuurlijker was dan ikzelf.

Frank, een medebewoner, studeerde Frans en had wat vrienden op bezoek uit Frankrijk. Het was een uur of tien 's avonds en de twee of drie vrienden waren net aangekomen. Frank klopte op mijn kamerdeur en nodigde me uit om er even bij te komen zitten, zo kon ik mooi mijn Frans oefenen. Ik ging op zijn aanbod in, maar dacht ondertussen 'nou, dat is niet echt nodig, want Frans dat kan ik best'. Toen ik naast zo'n Fransoos zat, wilde ik meteen van wal steken, zeggen dat ik zin had om te zwemmen in Frankrijk. Bij het woord zwemmen stokte mijn gesprek al, wat was dat ook alweer? Onze conversatie verliep dan ook lang niet zo smooth als ik van tevoren had gedacht. Na een minuut of 20 zag ik dat mijn gesprekspartner in slaap was gevallen. Dat beloofde nog wat.

Gisteren waren La Chica Merengue en ik op Mambo Beach. Lucy zocht een model voor haar strandfoto-serie. Uiteindelijk vond ze Rafika, een Marokkanse van origine die al lange tijd in Frankrijk woont. Het is de gewoonte dat het model ook wat over zichzelf vertelt en daarom verifieerde Lucy voor de zekerheid even of ik haar behulpzaam kon zijn met Frans spreken. 'Tuurlijk, ga jij maar foto's maken, ik regel het uitwisselen van de gegevens wel.'

Na de fotosessie kwamen Lucy en Rafika naar mijn strandbedje. Nu was het mijn beurt. Helaas viel ik daar toch flink door de mand. Eenvoudige woorden als 'naam', 'geboortedatum', of je 'getrouwd' bent, ik had echt geen benul. Rechts van ons lagen Piet en Verina, die hielden zich bewust afzijdig en zullen wel wat gegniffeld hebben om mijn taalvaardigheden.

Vanaf gisteren heb ik Frans dan ook definitief uit het lijstje van door mij beheerste talen gestreept.

About

This page contains a single entry from the blog posted on April 21, 2002 12:00 PM.

The previous post in this blog was Linux en het treetje Amstel.

The next post in this blog is De tandarts, part II.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33