« Met Yocoima naar Fotostudio Tramm | Main | Halve finale UEFA Cup 2002 »

Een kroon, een brug of twee gaten

Vanmorgen moest ik naar de tandarts. Een maand of wat geleden is er een groot stuk van een kies afgebroken, vandaar. Het betreft de voorlaatste kies van mijn linker bovenkaak. Omdat het de voorlaatste is, dacht ik in eerste aanleg aan trekken. Een kroon kost tenslotte een hoop geld. Mijn tandarts was het daar niet mee eens, ja die man moet ook leven. Hij had ook nog andere argumenten. Als de kies getrokken wordt, gaat dit volgens hem consequenties hebben voor de kies in de linker onderkaak, die nu nog samen kauwt met zijn bovenbuurman. Op het moment dat zich daar nog slechts een gat bevindt, gaat de linker onderkies omhoog groeien! Jawel. En uiteindelijk groeit hij dan uit mijn kaak. Het lijkt op het scenario van een horror-movie.

Nu kost een kroon circa 1100,= Antilliaanse guldens. Trekken is goedkoper, maar om de links onderkies vervolgens te kunnen behouden, dient boven een zogenaamde brug aangelegd te worden en dat kost ANG 2800,=. Ik herhaal: 2800 gulden! Dan heb ik liever een kroon. Maar dat ging zomaar niet, eerst moest er een foto gemaakt worden of de wortels wel goed waren. En wat bleek, de wortels waren niet goed. De wortelkanaalbehandeling van vele jaren geleden was niet goed uitgevoerd en er was een stukje van een vijl achtergebleven. 'De kies moet dus verwijderd worden', aldus de tandarts. 'En daarna zo snel mogelijk die brug aanleggen.'

Koortsachtig dacht ik na, neen, dit ging mij te snel. 'En wat nou als ik hem alleen laat trekken en die brug niet doe?', vroeg ik om tijd te winnen. 'Ja, dan groeit die onderkies eruit.', reageerde de tandarts, ietwat korzelig. Ik zei toen: 'Ik kan dat natuurlijk gewoon laten gebeuren, dan heb ik twee gaten...' Tot mijn verbazing werd de tandarts nu bijna boos: 'JA, DAT IS OOK EEN MENING. TWEE GATEN, JA HOOR DAT IS OOK EEN MENING!!!'

Hmmm, ik denk er nog even over na.

About

This page contains a single entry from the blog posted on April 10, 2002 12:00 PM.

The previous post in this blog was Met Yocoima naar Fotostudio Tramm.

The next post in this blog is Halve finale UEFA Cup 2002.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33