« Eerste klas 1965 met juffrouw Els Hamers | Main | Mail Hein Offermans »

Frits Schellens op reis in het Verre Oosten (1)

Hallo Ine (en anderen)

Ik had Ine beloofd af en toe een bericht te sturen over mijn reis. Ik heb een aantal jaren een uur extra gegeven op mijn school, deze tijd heb ik nu via een spaarverlof opgenomen, dit gekoppeld aan de zomervakantie betekent dat ik van 22 juli tot 1 november op reis ben, 10 november ga ik dan weer aan het werk.

Ik was eerst van plan eerst naar China te gaan, het leek me een interessant land en om een deel van de sfeer rond de Olympische Spelen mee te maken leek me de moeite waard. Ik kon zelfs in Beijng een flat van Chinezen gebruiken, een vriendin kent hun dochter. Het zat er echter niet meer in, een visum was eigenlijk alleen voor groepsreizen echt mogelijk. Daarna moest ik in vrij korte tijd iets anders bedenken, dat is Maleisie geworden, ik ben daar tot en met 3 september, vervolgens ga ik naar Sidney waar een vriend zich bij me voegt om met z' n 2-en een week of vier rond te trekken in Australie, ik ga dan door naar Tasmanie. Een vriend van me is een jaar of 3 geleden naar dat land geemigreerd. Dan de laatste week van oktober weer terug naar Maleisie.

Na een moeilijke reis (12 uur vertraging op Schiphol!) ben ik een dag of 8 in Kuala Lumpur geweest (K.L. voor de mensen die er wonen), een erg drukke stad die zeer de moeite waard is. Erg multicultureel, ik zat in China Town, om de hoek een hindoe-tempel, een moskee, een boedhistische tempel.

Wat mij opviel waren de vele Arabische mensen, vrouwen van wie alleen de ogen zichtbaar waren, veel Arabieren komen hierheen om inkopen te doen. Deze stad heeft ook een mengeling van supermodern (de meest luxe winkels) met daarnaast het traditionele. Je eet er natuurlijk van alles, je moet tenslotte alles eens uitproberen, kippenpootjes waren echt nieuw voor me, lekker met veel botjes.

Een broer van een vriend van me werkt en woont in deze stad en heeft me het een en ander laten zien. Zijn devies was ook om niet daar de toeristische restaurants te gaan, maar alleen daarheen waar Maleisiers / Chinezen zaten. Dat heb ik ook steeds gedaan.

Wat overigens in het begin lastig is in deze stad om allerlei goed- en mionder goed willende mensen te scheiden, ik werd gek van alle mensen die typisch genoeg allemaal een zus hadden die in het ziekenhuis van Amsterdam gingen werken, of ik niet mee wilden komen om hun moeder gerust te stellen (en vervolgens wat geld wilde geven voor bv een zieke oom o.i.d.). Binnenkort is er geen personeelstekort meer in de zorg!

In het drukke Chinatown (Jalan Petalin) wordt alles aangeprezen, je ziet er van alles, Boedhistische monniken die wat proberen te slijten, Indiers die je een happy future willen voorspellen (een groot " Oh moeder wat is het heet" -gehalte), allerlei voetmassages, en de zonnebrillen, paraplus, sieraden, enz. Ik moest wel lachen met/om die verkopers. Na een paar dagen begin je elkaar enigszins te kennen.

Daarna ben ik naar Malakka gegaan (hier zit ik nu), interessant om in zo' n historische plaats te zijn, de tijden van de VOC zijn nog zichtbaar, ik zit bijvoorbeeld in de voormalige Jonkerstreet, hier vlakbij is de Heerenstreet, niet te vergeten het historische Stadhuys. Gisteren werd het feit dat Malakka nationaal erfgoed van Unesco is geworden uitgebreid gevierd met onbegrijpelijke speeches (ik ben ooit in Indonesie geweest, enkele woorden pik er dan nog wel uit) en allerlei kleurrijk spektakel. Mensen waren erg trots.

Mensen zijn overigens zeer vriendelijk, overal word je vriendelijk begroet, zelfs politiemensen die naar je zwaaien. In een soort replica van een Portugees galjoenschip waren enkele moslimmeisjes bezig aan een schoolproject (dus ook hier doen ze dat!), stonden vanalles te filmen en uit te leggen. Ze vroegen me of ze mochten interviewen wat ze zeer verlegen lachend deden, erg leuk.

Ik blijf nog een dagje in Malakka, daarna weer verder, wat meer de binnenlanden in. Ik laat vwel weer wat horen.

Groeten

Frits

About

This page contains a single entry from the blog posted on August 2, 2008 7:48 AM.

The previous post in this blog was Eerste klas 1965 met juffrouw Els Hamers.

The next post in this blog is Mail Hein Offermans.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33