Main

March 15, 2012

Beatrix kookt in De Rooi Pannen

Afgelopen dinsdag heb ik heerlijk gegeten en stond Luchiano (14) in de keuken. Ik knijp eens in mijn arm. Is dit echt waar en niet een surrealistische droom? Neen, het is echt waar gebeurd en het begon allemaal zo........ (flashback-muziekje)

13.03.2012: Uitverkoren leerlingen 3TL van het Beatrix College prepareren maaltijd in De Rooi Pannen voor hun ouders. Klik voor groter.Eind januari loopt Luchiano stage bij Cultureel Centrum De Boodschap in Rijen. Voor mij is het een fijne week, immers eindelijk begint hij te beseffen dat werken best vermoeiend is. Op een woensdag, ik weet het nog goed, is hij uitgeput thuisgekomen van zijn "werk" en wil die avond niet trainen bij vv Rijen.

Uiteraard dwing ik hem toch te gaan. Terwijl hij zich omkleedt, zie ik een brief van het Beatrix College waarin Luchiano is uitverkoren (haha) om mee te doen aan een Horeca-project bij de MBO-opleiding van De Rooi Pannen (website) in Tilburg.

Net voor we naar de training gaan laat ik hem die brief lezen. Inwendig tel ik af: 3-2-1 en ja hoor, daar klinkt zijn oerkreet: "Neeeeeeeeee! Hoe kom ik hier onderuit!". Concreet houdt het uitverkoren zijn in dat hij samen met de andere uitverkorenen gedurende vijf dinsdagen na school een paar uur extra les krijgt bij De Rooi Pannen. Les in koken en dergelijke. Is het niet de ultieme jongensdroom, een paar uur kookles per week in plaats van lui liggen gamen? Dacht het wèl!

Enfin, de uitverkoren Luchiano heeft zich er goed doorheen geslagen en na de eerste les was hij zowaar een tikkeltje enthousiast. Ze hadden geleerd minifriet te maken. Na vijf weken ploeteren is er een mooie afsluiting in de vorm van een diner voor de ouders. De leerlingen koken, bedienen en wassen af en de ouders hoeven alleen maar te eten. Hier valt mee te leven en daar kan men zomaar aan wennen.

Dinsdag 13 maart is het zover. Ik word volgens Luchiano om kwart voor zes verwacht. Jammer genoeg denken de andere genodigden dat ze er al om half zes moeten zijn. Dientengevolge betreed ik de eetzaal als laatste en schuif aan bij twee leuke mensen die de ouders van Laurens blijken te zijn. Op tafel staat een schaaltje met vier amuses, het is iets van deeg met Franse kaas erin en appelstroop erop. Lekker!

13.03.2012: Uitverkoren leerlingen 3TL van het Beatrix College prepareren maaltijd in De Rooi Pannen voor hun ouders. Klik voor groter.Yvonne Mulder (rechts), decaan van het Beatrix College, opent de avond en leest een brief voor van Tom Heijnen, klasseleraar van 3TL2, die op die avond helaas verhinderd is. Zelf moet ze er ook even tussenuit en als zij ziet dat ik een camera bij me heb, word ik meteen tot officiëel persfotograaf gebombardeerd.

Het voorgerecht komt eraan: Fresh salmon roast beef with sesame dressing and sweet-sour tomatoes. Luchiano staat in de keuken, die zien we derhalve weinig. De ouders van Laurens hebben meer geluk, want hij bedient aan onze tafel.

Een bijzondere vermelding verdient de begeleiding van de echte studenten van De Rooi Pannen. Zij zitten er bovenop en proberen de 3TL-ers naar een hoger niveau te brengen. Laurens wordt geholpen door een blonde jongedame uit het tweede leerjaar. Hij doet het goed, maar wat een verschil is er qua taakopvatting met de echte studenten. Iedereen vermaakt zich prima waarbij sommigen dit uiten met enthousiasme en anderen door cool-heid.

Terug naar het eten. Het voorgerecht is werkelijk subliem en wordt gevolgd door een soepje: Salsify soup with deep fried oyster mushroom. Het is een enigszins koude soep met wat stronken paddestoel en een klomp crème-fraîche. Wat zal ik ervan zeggen? De moeder van Laurens heeft haar bordje niet geheel leeggegeten, maar haar man en ik wel. Het is typisch zo'n gerecht waarvan je in de juiste ambiance zegt: "Hmm, wat een exquise soep!" Terwijl als je zoiets thuis voorgeschoteld krijgt de reactie waarschijnlijk is: "Grote genade, wat zijn dit voor kauwgomstronken in die kouwe soep?" Gelukkig bevinden we ons in een prima ambiance.

13.03.2012: Uitverkoren leerlingen 3TL van het Beatrix College prepareren maaltijd in De Rooi Pannen voor hun ouders. Klik voor groter.Na de soep loop ik even naar de andere kant van de eetzaal en vraag of ik een kijkje in de keuken mag nemen. Voor een fotograaf openen zich deuren die voor anderen gesloten blijven. De dame die de leiding heeft vraagt het aan de Chef-kok en ja hoor, het mag. Meende Luchiano ver weg in de keuken eindelijk veilig te zijn voor mijn camera, komt hij toch bedrogen uit. De kok roept met luide stem: "Luchiano Pavarotti, hier komen. Op de foto!" Het resultaat mag er wezen.

We gaan door met het hoofdgerecht: Guinea fowl fillet with tarragon sauce, grilled courgette Jerusalem artichoke cream. Een hele mond vol. In het Nederlands betreft het een parelhoen en dat lijkt in eerste instantie qua uiterlijk op een gewone kip. De parelhoen is mals en heeft nauwelijks botjes, wat ook normaal is voor filet. Er zit een lekkere saus bij en het is smullen geblazen.

Na het hoofdgerecht schiet ik nogmaals in de fotografenrol en loop alle tafels af om iedereen vast te leggen, waaronder de Beatrix-leraren. Opdracht van Yvonne Mulder. Daar komt de afsluiter van het diner aan, het dessert: Bavarian cream of white chocolate and orange couscous. De chocola doet mij meer aan kwark denken en smaakt uitstekend in een verrassende combinatie met de couscous.

Het diner zit erop en Yvonne Mulder spreekt een dankwoord uit voor de inzet en prestatie van de leerlingen van het Beatrix College alsmede hun begeleiders van De Rooi Pannen. Daar sluit ik mij 100% bij aan. Het was een gezellige avond, niet in het minst door mijn tafelgenoten, met heerlijk eten.

Zo heeft de brief die Luchiano eind januari kreeg mij nu al twee keer in welhaast euforische stemming gebracht. Het volgende naschoolse project kan doorkomen.

January 26, 2012

Hoe ging het verder?

Twee verhalen zijn niet af. Heel Nederland in het algemeen en de gemeente Gilze-Rijen in het bijzonder wachten op het vervolg. We staan te reihalzen, als het ware. Laatst zag ik Mimi Kok weer eens, in een programma van oude knarren. Moest meteen aan Sjef van Oekel denken. Maar dat verhaal is al klaar.

André Osterloh (28.10.1945) is op 17 januari 2012 door Commissaris van de Koningin Wim van de Donk benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Gilze en Rijen. We've got a Mayor! Dat is nog eens snelle besluitvorming na het volslagen onverwachte ontslag van Marja Heerkens, door zichzelf wel te verstaan. Hoogste tijd voor een update van het lijstje burgemeesters sinds wij op 6 november 2007 in Gilze en Rijen zijn komen wonen:

  • 06.11.2007 - 15.12.2010 René Roep
  • 15.12.2010 - 27.09.2011 Jan Boelhouwer (waarnemend)
  • 27.09.2011 - 08.01.2012 Marja Heerkens
  • 17.01.2012 - ??.??.???? André Osterloh (waarnemend)

Met de nieuwe waarnemende burgemeester en de ook zojuist bekend gemaakte benoeming van Gerard Vlekke (49) als gemeentesecretaris per 2 april 2012 is het bestuursvacuüm in onze gemeente voorlopig opgevuld. Wij kunnen weer rustig slapen.

Het andere verhaal dat niet af is, is dat van de eerste werkweek in het luie leventje van Luchiano (14). De eerste dag verliep desastreus, de arme jongen was doodmoe. Hoe is het hem de daarop volgende dagen vergaan? De dinsdag kabbelde voorbij, maar al mijn hoop was gevestigd op de woensdag. Immers, die avond moest Luchiano weer trainen.

Om half een stuurt hij me foto's van tafels die hij gedekt heeft, met in totaal 114 stoelen en 114 koffiekopjes. Even later hebben we de volgende WhatsApp-dialoog met zoals gebruikelijk Luchiano in het rood en CasaSpider in het blauw:

25.01.2012: Luchiano (14) heeft tafels gedekt bij De Boodschap in Rijen met 114 koffiekopjes. Klik voor groter.16:11 Vandaag niet trainen mijn schouderbladen hebben blaren en die blaren hebben blaren.
16:18 Hahaha!
16:22 We moeten vanavond de 12 paar versleten sokken meenemen. Haal die maar van zolder en vraag of mama helpt ze uit te zoeken.
16:26 Maar jij zei dat als ik woensdag moe was dat ik niet hoefde te gaan.
16:26 Nu ben ik dus dood op.
16:26 Extra hard gewerkt.
16:29 Je kunt het swa.
16:37 Vergeet de kousen niet!
16:37 NEE GEEN TRAINING VOOR MIJ WIL JE ME DOOD OFSO?

Uiteraard gaan we toch trainen. Maar het wordt nog leuker. Er is een brief binnengekomen van het Beatrix College. "De school heeft het voorrecht (sic!) om een project te kunnen aanbieden, die (sic!) De Rooi Pannen op het gebied van horeca heeft uitgewerkt voor onze leerlingen." Kennelijk heeft Luchiano eerder in het jaar aangegeven interesse te hebben voor de richting horeca, als vervolgopleiding, en nu is hij geselecteerd voor deelname aan dit project.

In februari moeten de 20 geselecteerde leerlingen vier dinsdagmiddagen aan het project werken en ter afsluiting een eindopdracht presenteren. De school vindt het een eer dat de leerlingen hieraan mee mogen werken. Het is gewoon heerlijk. Net voor we naar de voetbaltraining gaan overhandig ik de brief aan Luchiano. Al snel klinkt de gehoopte oerkreet: "Neeeeeeee!!! Hier moet ik onderuit komen, sjezus één keer heb ik misschien gezegd dat horeca me leuk lijkt maar dat is helemaal niet zo!"

Wat een geweldige week is dit toch. Luchiano heeft een broertje dood aan werkstukken en verwoordt dat als volgt: "Werkstukken zijn net een berenklem. Je zit er een tijd aan vast en daarna houd je er een blijvend litteken aan over, een onvoldoende!" Op zich wel leuk bedacht.

Horeca heeft hij na een week stage in De Boodschap wel gezien. Misschien denkt Luchiano nu wel: "Kom, laat ik eens doorstuderen en dan word ik burgemeester van Gilze en Rijen".

P.S. Wegens hevige spam-aanvallen door lowlifes is CasaSpider genoodzaakt de comments handmatig door te zetten. Deze actie heeft derhalve niets te maken met de reguliere reaguurders en is hopelijk kort van duur. Reageren is wel mogelijk, maar het kan even duren voor uw reactie zichtbaar is.

January 24, 2012

Wat heb ik lang...

Wat heb ik lang op dit moment moeten wachten! Geduld is een schone zaak en geduld wordt beloond. Elke dag sta ik om kwart voor zes op om een uur later naar station Gilze-Rijen te fietsen alwaar de trein van zeven uur mij naar 's-Hertogenbosch brengt. Als ik 's avonds na het eten een beetje moe ben, schampert Luchiano (14): "Ouwe man! Waar kun jij nu moe van zijn?"

23.01.2012: Luchiano (14) doet verslag van de eerste werkdag (stage) van zijn leven. Klik voor groter."Ik heb de hele dag gewerkt", sputter ik.
"Ach, een beetje achter de computer zitten", gaat hij verder.

Niet beseffend dat de schooltijd een verkapte vakantie is.

Luchiano zit in de derde klas van het VMBO-TL (Theoretische Leerweg). In het derde jaar zijn twee stageperiodes ingepland. De eerste periode is maandag jongstleden begonnen. Om negen uur meldt hij zich bij Cultureel Centrum De Boodschap (website) in Rijen.

Om 11:17 uur krijg ik een eerste WhatsApp message: "Koeling bijgevult citroenen gesneden afval weggegooid *aanhetwerk*"

Die sterretjes rondom aanhetwerk, die doen het hem. Wellicht is het handiger de volgende WhatsApp-dialoog integraal af te drukken, Luchiano in het rood en CasaSpider in het blauw:

15:14 Boodschappen gaan doen voor de boodschap...
16:05 Vandaag niet trainen
16:05 ben moe...
16:34 Haha, frisse buitenlucht zal je goed doen!
16:35 Ik heb zwaar lichamelijk werk vericht ben moe...
16:36 Citroenen snijden en boodschappen doen. Muahahahaha!!!
16:36 Een hele zaal stoelen en tafels verplaatsen
16:52 Hebben we nog BOODSCHAPPEN nodig? Of kun je dat woord al niet meer horen...:-)
16:53 Straks nog even tafel dekken, afdrogen en dan trainen. Lekkerrr... Man, wat heb ik me hierop verheugd!
16:55 GEEN TRAINING IK BEN MOE!

Het is gewoon heerlijk. Met frisse tegenzin gaat Luchiano mee naar de training van Rijen C4. Met zijn energie-niveau valt het mee, gelukkig maar. Het was een leuke werkdag.

October 18, 2011

Motivatie

Toen ik een paar jaar geleden in de brugklas zat, vertelde een leraar ik meen de heer De Waal van Frans over motivatie. "Diegene die echt een bepaald doel wil bereiken slaagt daarin eerder dan een ander die slimmer is maar minder graag wil", of iets in die trant. "Welnu, er is niemand die liever zijn Gymnasium-diploma wil behalen dan ik", bedacht ik in stilte.

Zelden heb ik mij meer vergist. Alhoewel, nu ik erover nadenk heb ik wel grotere vergissingen begaan. Wilskracht heeft niet zozeer met het doel te maken als wel met de weg daarheen. Meneer de Waal had gelijk.

18.10.2011: Tussen twee sessies infoavond VMBO door kijkt Luchiano (13) over de aula van De Rooi Pannen (ROC) in Tilburg. Klik voor groter.Dinsdagavond moeten we om zeven uur aanwezig zijn op De Rooi Pannen (ROC) te Tilburg. We dat zijn Luchiano (013) en ik. Het betreft een VMBO-infoavond over studiemogelijkheden na het Beatrix College. Luchiano heeft zich ingeschreven voor twee sessies, te weten Marketing & Communicatie en Bank & Verzekeringen. Niveau BOL-4 (???).

Het is druk bij De Rooi Pannen (website), heel druk. We hebben zelfs geen tijd om een kopje koffie te scoren en schuiven meteen aan in kamer 622 voor de eerste sessie, gegeven door Jacqueline Jacobs (Bank & Verzekeringen) en Marc Snijders (Marketing & Communicatie). Van Jacqueline wil ik wel les krijgen, maar Luchiano niet als zij uitlegt dat er flink aangepoot moet worden. Onderdeel van de opleiding is het afleggen van vier WFT-examens waarbij WFT staat voor Wet Financieel Toezicht.

De tweede sessie wordt door drie mensen gehouden waarvan ik de namen niet heb genoteerd. Het zijn ICT-opleidingen, wat in vredesnaam kan er interessanter zijn? Een van de presentatoren vraagt aan Luchiano: "En wat wil jij doen in de ICT?" Luchiano: "Geen idee". Hij vindt het allemaal maar saai. Als diezelfde man aan het eind aan hem vraagt of hij een carriere in de ICT ziet zitten, schudt hij ongeïnteresseerd met zijn hoofd van nee. Wat moet meneer De Waal hier niet van denken?

Om half negen is de tweede sessie afgelopen. Om Luchiano te pesten stel ik voor ook de derde ronde te benutten, ook al zijn we daar niet voor ingeschreven. Ontzet kijkt hij mij aan. Als we naar de auto lopen vraag ik verbaasd waarom hij eigenlijk naar die infoavond is gegaan. "Omdat dat moest van een zeker iemand. En bovendien, als je niet gaat moet je een vervangende opdracht maken. Een soort strafwerk."

Dan is dat ook duidelijk. Wel, Luchiano heeft nog meer dan een jaar om een keuze te maken. Bovendien hoop ik stilletjes dat hij na VMBO-TL verder gaat op de Havo. De tijd zal het leren.