« Luchiano met CasasPa naar Soesterberg | Main | Elke week gedonder »

Logica in sprookjes

Dankzij Het Grote Sprookjesboek van Marianne Busser en Ron SchrŲder dat wij gisteren bij de bibliotheek leenden, weet ik weer hoe ze precies gaan. Sprookjes. We hebben achtereenvolgens Assepoester, Hans en Grietje, en Doornroosje gelezen. Diana (4) vindt het prachtig.

Assepoester en Hans en Grietje zijn goede verhalen, maar bij het lezen van Doornroosje ontstaat enige irritatie. Op diverse punten is het verhaal gewoon niet logisch. Dat heeft niets te maken met dingen die eigenlijk niet kunnen, maar zelfs feeŽn moeten zich aan de regels van de logica houden. Anders is het eind zoek.

Een aantal onlogische zaken licht ik er even uit. Eerst een korte beschrijving van de situatie. Na veel moeite krijgen de koning en de koningin een dochter, Doornroosje. Ze geven een groot feest waarvoor ook de feeŽn worden uitgenodigd. FeeŽn eten alleen van gouden bordjes. Een op zich al absurde stelling, ik weet zeker dat de fee van Assepoester niet zo'n snob is. Probleem is dat de koning en de koningin slechts twaalf gouden bordjes hebben en er dertien feeŽn zijn. Hoe lossen ze het probleem op?

09.01.2011: Diana (4) en CasaSpider lezen sprookjes, maar Doornroosje slaat alles qua onlogica. Klik voor groter."Dan nodigen we de paarse fee niet uit", zei de koning beslist.
"Die is altijd knorrig en vervelend, dus hŠŠr zullen we echt niet missen."

Kunnen twee feeŽn niet van ťťn gouden bordje eten?
Kunnen gouden bordjes niet afgewassen worden?
Wat voor flauwekul is dat, iemand niet uitnodigen omdat er een gouden bordje ontbreekt?
Neen, dat is geen koning die snel met een oplossing voor het Midden-Oosten conflict komt.

Op het moment dat de elfde fee haar wens voor Doornroosje heeft uitgesproken, stormt de paarse dertiende fee de zaal binnen en wenst het volgende: "En ik wens... dat dit prinsesje zich op haar vijftiende verjaardag zal prikken aan een spinnewiel en dat ze dan dood neer zal vallen!"

Over lange tenen gesproken, maar dit kan ik in een sprookje wel billijken. De twaalfde fee komt naar voren en zij zegt: "Tja. Ik kan de toverwens van de paarse fee niet helemŠŠl veranderen. Maar ik kan haar wens wel een bťťtje veranderen." In plaats van dood te gaan zal Doornroosje alleen maar honderd jaar slapen.

Ik heb hier geen woorden voor, dit is gewoon niet logisch. Waar staat geschreven dat de dood alleen maar veranderd kan worden in honderd jaar slapen? En iets anders, nergens lees ik over een constraint dat feeŽn slechts ťťn wens mogen doen.

Dat de koning niet de snuggerste is, bleek al eerder. Zijn aanpak van het door de paarse fee geÔntroduceerde spinnewielprobleem laat echter ook te wensen over. In plaats van de eerste vijftien jaar van Doornroosjes leven te gebruiken haar bekend te maken met het fenomeen, laat hij alle spinnewielen in het land verbranden. Ze heeft er derhalve nooit een gezien. In plaats van Doornroosje op haar vijftiende verjaardag niet uit het oog te verliezen, "dwaalde het prinsesje maar een beetje door het paleis".

In de toren van het kasteel ziet ze ineens een deur die ze nooit eerder gezien heeft en wie zit daar? De paarse fee met een spinnewiel. Okay, hier steekt mogelijk een opvoedkundige tip achter: Scherm uw kinderen niet teveel af van mogelijk kwaad, maar leer ze zelf het onderscheid te maken. Maar of dat de achterliggende gedachte van de suffe koning was?

Neen, Doornroosje is voor mij flink door de mand gevallen. Voor vandaag staan Sneeuwwitje en Repelsteeltje op het programma.

Comments

Bij mijn ging dat sprookje heel anders hooor, niks geen gouden bordjes en feeen.
Logica past ook niet in sprookjes.

Maar ik denk wel dat met lompheid sneller midden oosten conflinken worden opgelost dan met begrip en logica.

@Renesmurf: Doornroosje zonder feeŽn? Wie sprak dan de vloek uit? Of viel ze bij jou gewoon in slaap. Het conflict in het Midden-Oosten is een complexe burgeroorlog. Burgeroorlogen worden nooit met lompheid opgelost. Met feeŽn misschien wel!

Ik ken nog een paar andere sprookjesboeken, doch zal me uit respect van repliek onthouden.

Logica in sprookjes, je wilt wel erg veel tegelijk...:-))

in de versie die wij hebben, zijn de koning en koningin zelfs WEG op de 15de verjaardag van hun dochter. Dat vond ik ook heeel stom.
Repelsteeltje is ook vreemd, waarom zit die molenaar zo op te scheppen over zn dochter en laat hij haar vervolgens opsluiten in een schuur vol stro? gemeen toch. maarja, gerrit heeft m.i. helemaal gelijk

leuke analyse. Met een conclusie dat jij niet geschikt bent voor een sprookjes koning. CasasPa

@El Alcalde: Denk dat ik weet waarop je doelt. En toch zit daar meer logica in.
@Gerrit: Logica in sprookjes lijkt een paradox. Maar hoe zit dat met Science Fiction? Bestaat niet, maar het verhaal moet wel "kloppen".
@Pascale: Die versie is nog absurder. Ik zou geen centimeter van mijn dochter wijken op die dag! De molenaar van Repelsteeltje kan ik gek genoeg beter begrijpen.
@CasasPa: Eens! Ik ben meer geschikt als echte koning.