« The Gunners C2 - Rijen C4 11-2 | Main | Poknepa »

De Derby

Als men in de gemeente Gilze-Rijen spreekt van De Derby, dan kan het maar over één ding gaan: de voetbalclash tussen Gilze 1 en Rijen 1. Wat De Derby hier zo bijzonder maakt is dat hij slechts zelden heeft plaatsgevonden. Een van de redenen hiervoor is dat vv Rijen pas sinds het seizoen 2003-2004 bestaat, gefuseerd uit EVV en RAC.

Met dank aan Frenckie Drums die de voorbeschouwing op de vv Rijen-website verzorgt is de volgende informatie over de historie van De Derby boven komen drijven:

  • 05.10.2003 Gilze 1 - Rijen 1 1-2 (5e klasse)
  • 09.04.2006 Gilze 1 - Rijen 1 0-5 (4e klasse)

Zondag is er de derde Derby in Gilze. Natuurlijk willen wij daarbij zijn. Ik vraag het nog aan Diana (4): "Zullen we naar het voetballen gaan, om vv Rijen te kijken?" Haar antwoord is een volmondig ja. Dan zeg ik: "Maar het is wel in Gilze en daar haten ze Rijen. Ga je dan weer vee-vee Rijen zingen?" Diana: "Euhm, nee. Dan zing ik Giiiilze Rijen!"

Gezien de kou en de aanwezigheid van twee dames vertrekken we iets later om tijdens de pauze bij het Sportpark Lange Wagenstraat te arriveren. De auto parkeer ik achteraan in een sliert, net aan het begin van de bushalte. Volgend seizoen speelt Gilze op een compleet nieuw aangelegd sportpark, maar zover is het nog niet. De entree gaat nog wel, die tribune kan echt niet meer. Het is gezellig druk. De Gilze-aanhang staat vooral voor de kantine. Verderop langs het veld zijn de nodige supporters uit Rijen te zien. Wij brengen eerst een bezoek aan het speeltuintje.

21.11.2010: De Derby tussen Gilze en Rijen wordt verdiend met 3-1 door de Gilzenaren gewonnen. Klik voor groter.De ruststand is 2-1 in het voordeel van Gilze. Als de spelers het veld betreden is er vuurwerk, een fenomeen dat zich een paar keer herhaalt. Rijen dringt aan zonder potten te breken. In het algemeen oogt hun spel verzorgder dan dat van Gilze, het probleem is alleen dat er nauwelijks gevaar ontstaat.

Dat is aan de andere kant wel anders. Na een minuut of vijf houdt Diana het voor gezien, ze wil naar huis. Dat kan natuurlijk niet en in plaats daarvan gaat ze samen met Lucy naar de kantine. Daar is het warmer en al snel hebben ze de nodige aanspraak van een paar mannelijke Gilze-fans.

Samen met Luchiano (013) trotseer ik de snijdende kou. Als er nog een kwartier te spelen is zeg ik tegen hem: "Nee jongen, het zit er vandaag niet in. De 3-1 valt eerder dan de 2-2". In de voorlaatste minuut wordt mijn voorspelling bewaarheid. Gilze verslaat Rijen verdiend met 3-1 en viert de overwinning uitbundig. Als de spelers het publiek bedanken zie ik een grappig bord: Gilze en Niet Rijen. Het tekent de verhoudingen waarbij het kleinere Gilze zich graag afzet tegen de grote buurman uit het noorden, met zijn station en zijn gemeentehuis.

We lopen naar de auto. Ik zie alleen een grijze auto. De mijne moet daarachter staan, maar is niet te zien. "Volgens mij hebben ze onze auto weggesleept", stotter ik. Typisch iets voor die Gilzenaren! Drie seconden later blijkt dat ik me vergist heb, de auto staat keurig verdekt opgesteld achter die grijze. We rijden in één ruk door naar de Chinese Muur in Rijen voor een portie Babi Pangang.

Ondanks de uitslag was het een mooie Derby.

Comments

Wel op tijd geremd hoop ik?

heb je uitslag? Rooie bulten? Dan moet je naar de huidarts hoor! Even een zalfje halen.....

@Henk: Mijn sport is niet te remmen, maar terug te schakelen. Voor de zekerheid laat ik de rem er toch maar in zitten. Verder rem ik nooit voor Babi Pangang.
@Cerito: De Derby vergoedde veel, maar niet de uitslag.

Was inderdaad een leuke wedstrijd. Naar mijn gevoel hing de 2-2 ook in de lucht, maar helaas was Gilze scherper in de afwerking dan Rijen.

@TonvO: Het gemis aan scherpte is me eerder al opgevallen, thuis tegen Waspik en SCO/TOFS. Het wordt tijd dat Luchiano zich meldt voor de spitspositie... ;-)