« De Koningin en de Paraplu | Main | Hegemonie doorbroken »

Koninginnedag 2010 Burgemeester Sweensplein

Veel mensen verkeren in de veronderstelling dat het op Koninginnedag te doen is in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. De ware kenner weet echter dat het Burgemeester Sweensplein te Rijen The Place2Be is. Ook logistiek gezien loopt de gemeente Gilze en Rijen mijlenver voor op de Randstad. Parkeren is hier gratis en kan zonder problemen op een afstand van minder dan 200 meter van het evenementenplein. Hoe doen ze dat toch in Gilze en Rijen?

30.04.2010: Het Burgemeester Sweensplein te Rijen is The Place To Be tijdens evenementen, zoals ook op Koninginnedag. Klik voor groter.Voordat we op pad gaan maken we ons op en roepen de hulp in van Het Statief voor een familieportret en eentje van Lucy en Luchiano (12). Het Burgemeester Sweensplein bevindt zich op ongeveer 800 meter van ons huis, de keuze voor de auto is derhalve logisch en snel gemaakt. Op de vrijmarkt komen we al vrij snel een voetbalspel tegen dat er goed en compleet uitziet. Voor tien Euro mogen we het meenemen. We is in dit geval CasaSpider die het gevaarte meteen in de donkerzwarte Volkswagen Jetta stouwt.

Als ik terugkom hebben de anderen reeds meer koopjes gespot. Diana (3) krijgt voor 0,10 een paard waar ze vanaf dat moment de hele tijd mee rondloopt, alsmede twee rokjes voor in totaal 2,=. De patat en het bier kosten meer, maar dan is men ook wel binnen in de partytent op het Burgemeester Sweensplein. Die naam kan men niet vaak genoeg herhalen.

Wie was eigenlijk deze burgemeester Sweens? Ik zoek het even op: "Dr. J.C.M. Sweens (1900-1972), burgemeester van Gilze-Rijen (1933-1941), van Dongen (1941-1955) en van Helmond (1955-1965), in de periode 1937-1948 lid Tweede Kamer" (Bron). Geen kleine jongen dus.

In de partytent staan kinderen op het podium die ofwel bezig zijn met hun eerste Tai-Chi les ofwel een merkwaardig dansje instuderen. Het toekijkende publiek bevindt zich ook in een bepaalde mate van trance. Verder is er niet zoveel te doen, eigenlijk heel gek voor het Burgemeester Sweensplein, en we besluiten even naar huis te gaan.

Het nieuwe voetbalspel wordt fanatiek ingewijd.

Comments

Bij "gratis parkeren" las ik niet meer verder...ben zeeer ontdaan. In Amsterdam is dat verschijnsel namelijk uitgestorven.

Altijd heerlijk als kinderen zich zo vermaken.

En ik dacht met mijn retourtje van 1,50 euro al goedkoop uit te zijn :-)

Mijn man vindt dat je een knappe vrouw hebt. Dan weet je dat haha. Dat voetbalspel is leuk man, hebben wij ook!

@Terrebel: Ja, 800 meter is in A'dam ongeveer de straal waarin je je auto moet parkeren als je thuiskomt. Ongelofelijk, geef mij maar het Burgemeester Sweensplein! Kinderen vermaken zich altijd wel, ongeacht de parkeertarieven.
@Piet: Dat is niet duur, maar hoever moet je dan nog lopen? Sowieso is de Oude Gracht een stukje langer dan het Burgemeester Sweensplein, waar alles lekker bij de hand is.
@Door: Goed om te weten inderdaad. Lucy's man vindt trouwens dat jouw man ook niet mag klagen, haha. Het voetbalspel is leuk, maar die kanonsschoten maken wel veel herrie.

dat klinkt als een topdag daar op t burgemeester Sweensplein, met cadeautjes, bier & friet. En ook leuk geschminckt zijn jullie!

The Day after: dag van de Arbeid. Heb jij ook al voor en achter het gras gemaaid??? CasasPa

@Pascale: Het was een leuke dag op het Burgemeester Sweensplein, dat kun je wel zeggen. 's Middags zijn we teruggegaan voor een biertje. Heel Rijen was in de feesttent. Ja, op het Burgemeester Sweensplein is het te doen!
@CasasPa: Neen. Wel hebben we zaterdagochtend 200 liter tuinaarde, 40 liter potgrond en diverse plantjes gekocht. Maar dat is Lucy's afdeling.

Die Burgemeester Sweens toch!

Ik vond altijd al dat Lucy iets indiaans in zich had.
Op deze foto's is dat goed te zien.

@Henk: Zeg dat wel. Toen de man overleed was er nog geen sprake van internet. Nooit heeft hij weet gehad van de impact die hij nu, bijna 40 jaar na zijn dood, nog heeft.
@Bout: Vervang de oranje cowboyhoed door een verentooi en het beeld is compleet!