« Moonroof Sunroof | Main | De Koningin en de Paraplu »

Hellas: Game Over?

Het gaat financieel niet best met Griekenland, dat is wel duidelijk. Het land geeft 30% meer uit dan er binnenkomt, de inwoners betalen nauwelijks belasting en het ambtenarenapparaat is peperduur. Kortom men leeft boven zijn stand en dat leidt tot een verlaging van de kredietrating door ratingagentschap Standard & Poor's (S&P) van A- naar BBB+. Andere Zuid-Europese landen zitten de Grieken ongewild op de hielen: Portugal (AA=>AA-), Spanje (AA+=>AA) en Italie (AA-=>A+). Alle Angaben ohne Gewähr.

Kan een land failliet gaan en zo ja, wat gebeurt er dan? Ik heb dat even opgezocht en kwam onder meer de volgende uitspraak tegen: "Griekenland kan niet failliet gaan! Anders zou heel Afrika, een deel van Azië en een deel van Zuid-Amerika inmiddels al lang failliet zijn." En zo is het natuurlijk ook.

En toch, als een bedrijf of privé-persoon failliet gaat staat eerst de belastingdienst op de stoep en vervolgens de bedrijfsvereniging. Wat overblijft wordt verdeeld onder de schuldeisers. Hieruit volgt dat de rest van Europa een stuk van Portugal, Spanje, Italie en Griekenland mag uitzoeken. In Portugal weet ik nog wel een leuk stukje grond, hallo Margriet & Wiro!

Toch claim ik bij deze de Akropolis, daar heb ik na zes jaar Oud-Grieks wel recht op. Bewijs? Ho, toe, toi, ton; hoi toon tois toes. De naamvallen van het lidwoord "de", ze beklijven.

Comments

Pas maar op. De Britten hebben al een hele tijd stukjes Akropolis. En er is alleen maar ruzie over deze 'Elgin Marbles'.

Dus door uw claim riskeert u oorlog met Engeland.

Dan mag ik ook een stukje. Krijg ik een Karyatide van je?

Das niet genoeg vrees ik .. ik zou meer claims wegleggen als ik jou was.

We zijn met ze verbonden middels de euro.
Dus ja.

@IJsbrand: Ik wil met niemand oorlog, maar de Triple-A rating van de Britten loopt dacht ik ook gevaar. Dus die moeten hun mond houden.
@Irene: Voor jou had ik eerder een stukje Jordanie in gedachten. Een Karyatide? Ik dacht dat jij meer viel op een Atlant... ;-)
@Henk: Goed idee. Inmiddels heb ik ook het eiland Lesbos geclaimd. Wat dacht jij zelf van Lanzarote?
@Renesmurf: Ja zeg, zowat alle mensen hebben een neus. Zo lust ik er nog wel eentje.

Ik ben nog in Griekenland of op één van de eilanden geweest, dus mij kun je overal blij mee maken, zolang het maar niet te toeristisch is.
Overigens: Grieks kan ik nog wel lezen, maar verder ben ik veel vergeten...

woordje vergeten: nog nooit in Griekenland geweest

La Palma inmiddels

Owww, gaan we delen? Geef mij Santorini maar! Ik ben niet inhalig hoor, een klein eilandje is wel genoeg.

@Gerrit: Mijn advies is om met een klein eilandje te beginnen, bijvoorbeeld Kos. Het toerisme heb je als President natuurlijk helemaal zelf in de hand!
@Henk: Aha, nou dan pik je dat lekker in... :-)
@Ricky: Staat genoteerd, Santorini is van Ricky. Nog iemand voor Kreta?

Volgens mij is Belgie halverwege de jaren 90 een keer failliet geweest.

Als je er langer over hebt gedaan, heb je dan meer recht op de Akropolis? (Trasiboulos anoètos neaniskos estin)

@Mack: En hoe zijn ze daar dan uitgekomen? En kregen we toen gratis friet? (Ik kan het me niet herinneren!)
@Pascal: Met ongeletterde jongemannen heb jij niets van doen, maar ach jullie hebben je claim reeds gelegd: http://www.vanderknokke.nl/lesgavatxes