« Nog even naar de tandarts | Main | Het Betico Croes scenario »

Het Overgangsakkoord is getekend

Overal zijn andere dingen belangrijk. Zo maakt Brabant zich druk om het provinciale volkslied. Het lied Brabant van Guus Meeuwis leek een goede kandidaat, maar kenner Stroomopwaarts wist al dat het hem niet ging worden: "Denkt u werkelijk dat zij (Hanja Maij-Weggen, red.) haar volk zo liefheeft dat zij uit volle borst gaat zingen: Ik mis zelfs het zeiken op alles om niets?"

In Amsterdam willen ze eindelijk wel weer eens Champions League spelen. Helaas zijn het niet alleen de Italianen waarvan men niet kan winnen maar wel verliezen, inmiddels geldt dit ook voor Pragenezen voetbalclubs uit Praag. De wedstrijden gespeeld op 1 en 8 maart 1967 tegen Dukla Praag herinner ik mij nog tamelijk goed, JC was er zelf bij. Deze keer zorgde Slavia voor de verrassing.

En dan Curacao. Slechts weinigen zijn echt en direct betrokken maar toch is er iets belangrijks gebeurd voor de staatkundige toekomst van het eiland. Vertegenwoordigers van Nederland en Curacao hebben op dinsdag 28 augustus 2007 het zogenaamde Overgangsakkoord getekend. In dit akkoord is vastgelegd hoe de overgangsperiode tot 15 december 2008 eruit gaat zien, de datum dat Curacao de status van een autonoom land binnen het Koninkrijk krijgt.

28.08.2007: Overgangsakkoord wordt getekend door Ank Bijleveld, Emily de Jongh-Elhage, Zita Jesus-Leito en Anthony Godett. Klik voor groter.Concreet neemt Nederland bijna 4 miljard gulden over van de Curacaose schuld, trekt het 60.5 miljoen gulden uit voor het Sociaal Economisch Initiatief (SEI) en komt er 2.1 miljoen gulden beschikbaar voor het oplossen van urgente problemen. Om misverstanden en wantrouwen uit de weg te ruimen wordt een en ander vastgelegd in een Algemene Maatregel van Rijksbestuur.

Vriend en vijand op Curacao moet toegeven dat hiermee een uitstekend resultaat is binnengehaald. Lionel Capriles, ex-directeur van de Maduro & Curiels Bank, meent dat dit wellicht komt omdat Nederland beseft dat het iets goed te maken heeft. In de jaren 2000 tot 2002 heeft men de toenmalige minister-president Miguel Pourier (PAR) flink gepiepeld.

De toenmalige PAR-PNP-MAN coalitie nam een aantal onpopulaire maatregelen zoals het fors snijden in het overheidsapparaat om tegemoet te komen aan wensen van het IMF. Men was heel dichtbij de goedkeuring van deze instantie maar op het laatste moment trok Nederland in de persoon van staatssecretaris Gijs de Vries (VVD) de poot terug. Bij de verkiezingen in 2002 kreeg men de kous op de kop en won Frente Obrero (FOL) van Anthony Godett met overmacht.

Nederland zag al snel in dat men van de regen in de drup was geraakt. Op Curacao verdween het vertrouwen in de Koninkrijkspartner volledig. Zelfs nu nog worden Nederlandse politici als verraders beschouwd door de gebeurtenissen van toen. Daarom waren velen sceptisch ten aanzien van de Slotverklaring waarin Nederland zich bereid verklaarde om de schuldenlast grotendeels over te nemen. Jaja en wat kopen wij voor bereidheid? Wellicht is dat een van de redenen waarom de afspraken uit het zojuist getekende overgangsakkoord in een Algemene Maatregel van Rijksbestuur worden gegoten.

Het piepelen van Pourier en het vervolgens aantreden van de FOL-regering vormden een dieptepunt in de politieke verhouding met Nederland. Hoe paradoxaal maar waarschijnlijk was het op dat moment precies nodig. Zoals Lionel Capriles stelt dat de huidige bereidwilligheid is gegroeid uit zaden geplant in die tijd.

Haha, heet van de naald. Op dit moment wordt het Overgangsakkoord besproken in het gebouw van de Eilandsraad, gevestigd aan de Ansinghstraat nummer 1. Daar is de stroom uitgevallen. De oppositie spreekt over een boycot van de regering om informatie over het akkoord te verstrekken.

Comments

De oppositie vermoedt dat er een addertje onder de gras zit?

Helaas kunnen we van iedereen verliezen. Inclusief onszelf.

Dan is deze soap eindelijk afgesloten.
Voor ons belangrijker is wat doet de gulden nu tegen de Euro? Hoeveel Euro is 4 miljard gulden?
Van de bedragen van 60,5 en 2,1 miljoen gulden lig ik niet wakker.
De gemiddelde gemeenteambtenaar praat daar hier al over alsof hij het zo uit zijn achterzak trekt.
Nu weet je meteen waarom jij over zeg 1 maand veel belasting gaat betalen...:-)

Overigens mis ik informatie over de goede prestaties van DE sprinter van het koninkrijk op het WK.

http://www.ochtenden.nl/afleveringen/32971616/

Zieke Evangelische leugens. Bah!

@Piet: Neen, een deel van de oppositie heeft zijn eigen agenda, daarover later meer. Bij sport hoort nu eenmaal winst en verlies, maar dit is zuur. Er zit niets anders op dan dit jaar kampioen te worden... ;-)
@Bout: Het was bepaald geen fraai staaltje journalistiek van de EO. Hoe halen ze het in hun hoofd. Het zegt wel het een en ander over de onwetendheid aan de andere kant van de plas over de verhoudingen in het Caribisch gebied. Omdat je zo van links houdt hier nog die van GeenStijl van vandaag: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/1010851.html
@Angel: Hoho, die gaat nog wel even door. De oppositie (MAN) wil laten onderzoeken of het allemaal wel volgens de regels is verlopen, volgens hun ontbreekt er een machtiging van de Gezaghebber. Ik reken op dit moment 2.50 Antilliaanse guldens voor 1 euro. 4 Miljard is dan 1.6 miljard euro, een koopje. Als de dollar stijgt wordt het een ander verhaal.
Ik ben natuurlijk geen ANP of Reuters, vandaag loopt Churandy Martina de finale 200 meter. In de halve finale liep hij 20.20, slechts eenhonderste seconde boven het Nederlands record van Troy Douglas. Hopelijk verbetert hij zich vandaag nogmaals!

wie weer heeft Pieter Jan wel een overeenkomst met Hugo.....wij (NL) lossen eerst al die schulden af en dan neem jij (VE) die eilandjes over.....

Op Amigoe forum: http://www.amigoe.com/ubb/ultimatebb.php?ubb=get_topic;f=1;t=002240

Casa, ik dacht dat het "KUNST" was!

We verschuilen ons lekker achter "humor en kunst" tegenwoordig.
EO= Evangelische Onzin. :)

O, er waren vier mensen "omgekomen".... Sorry, "humor!"

EO, wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dan ook een ander niet. (humor/kunst)

De wens is de vader van de gedachte...

Oude mensen de stuipen op het lijf jagen valt tegenwoordig onder categorie "humor." Van de oorlogzuchtige gelovigen (EO) moeten we het hebben.
Moet "kunnen" toch?

Ze zullen er wel uit komen, en als het nu niet is dan wel de volgende keer.

En dat is met dat voetballen en zo net zo.

Natuurlijk wordt dat niets met GM's lied. Dat is volksliederen. En bevat geen cultuur... ook al zingt GM wel de waarheid.

@Rob: Wie weet... maar dat is dan wel een dom akkoord, Jan Peter had de eilanden dan beter met schuld kunnen overdoen, toch?
@Bout: Het was een miskleun van de EO en dat hebben ze ook toegegeven (moeten geven). Hun geintje vind ik niet moeten kunnen...
@Renesmurf: De wereld draait door. Maar politici en analysten willen juist nu al de zaak doorgronden zonder het idee te hebben slechts een radertje in het grote geheel te zijn...
@Brillie: Wat is belangrijker, cultuur of de waarheid?