« Er zijn betere verjaardagen geweest | Main | Incident met Mario Kleinmoedig »

Luchiano haalt Oranje Band

De afgelopen dagen waren intensief voor Luchiano (9). Zaterdagmiddag rondde hij zijn KDN-opdracht af waarin vier op Curacao voorkomende dieren beschreven dienden te worden. Het werkstuk staat inmiddels online, zowel in doc als html formaat.

Belangrijkste evenement van het weekend was echter het oranje-band examen karate (Wado Ryu, 6e kyu) dat zondag om tien uur van start ging. Vooral door de extra lessen op de afgelopen drie woensdagavonden is het nivo van de hele groep aardig opgekrikt. Waren de leerlingen altijd maar zo fanatiek. Behalve de zeven kandidaten voor de oranje band waren er ook zes voor de gele.

Naast Ivonne en Anthony waren twee extra gecommitteerden aanwezig bij het examen dat traditioneel begon met een conditietest. Sit-ups (2x30), push-ups (30), heen en weer springen (1 minuut en 15 seconden), doorzakken met gestrekte armen (2x25), het kwam allemaal aan de orde. Hierna werd afwisselend de groep kandidaten voor de gele en de oranje band opgeroepen om basistechnieken (kihon) en combinatietechnieken (renraku waza) te tonen.

20.05.2007: Luchiano (9) slaagt als tweede uit de groep van zeven voor zijn oranje-band examen Wado Ryu karate. Klik voor groter.Er was heel wat publiek, veel ouders wilden graag zien hoe hun pupil het ervan afbracht. Dat pupil is niet helemaal waar, want er was zelfs een heuse moeder die meedeed aan het gele-band examen. Samen met haar zoon Oscar behaalde Petra het diploma, dat mag hier alvast verklapt worden. Op deze foto is zij de langste van allemaal en Luchiano de vijfde van rechts.

Het volgende onderdeel waren de blokkeringen (uke). Deze worden uitgevoerd met een partner, immers men dient te laten zien een daadwerkelijke aanval te kunnen afslaan. Dit in tegenstelling tot de kata waarbij men volgens een vastgelegd patroon tegen denkbeeldige tegenstanders vecht.

Voor de oranje band moet men zowel de Pinan Nidan als de Pinan Shodan kata beheersen. Bij dit onderdeel is duidelijk te zien dat de dragers van de gele band verder zijn dan die van de witte. Een kata heeft een ritme en de zeven kandidaten lieten dat bij de moeilijkere Pinan Shodan kata goed zien. Bij de dragers van de witte band had de Pinan Nidan kata zo nu en dan een hoge amusementswaarde, uit respect voor de kandidaten noemen wij geen namen.

Als laatste onderdeel vond een aantal vrije gevechten (jiyu kumite) plaats tussen de kandidaten. De laatste energie en adrenaline kon er nu nog snel uit. Het werk zat erop en terwijl de gecommitteerden druk overlegden en alvast de diploma's begonnen in te vullen deden de kinderen handstands en andere trucs op de matten.

Het moment van de waarheid brak aan. De zes dragers van de witte band stonden op een rij. Ze zijn allemaal geslaagd voor de gele band en Gerard was de beste. Sensei Anthony legde uit dat de eisen van de school hoog zijn, maar dat de gele band gezien dient te worden als een stimulans om door te gaan en vooral ook beter te worden.

De beurt was aan de zeven dragers van de gele band. Op een rij stonden zij tegenover Anthony die als eerste de best geslaagde naar voren riep. Dat dit Joshua was mag geen verrassing heten, zijn techniek en vooral explosiviteit stijgen duidelijk boven de andere kandidaten uit. De tweede geslaagde was... Luchiano!

Dat de eisen van Curacao Karate-Do hoog zijn bleek even later toen twee kandidaten volgens de jury niet het vereiste nivo voor de oranje band hadden gehaald. Zij mogen het over een maand nogmaals proberen. Het is altijd een triest gezicht om mensen te zien zakken maar het geeft uiteindelijk meer waarde aan de verstrekte diploma's.

Om één uur waren we thuis, Luchiano nog steeds in een euforische stemming. "Nu op naar de groene band", zei ik tegen hem. "Vind je niet dat je nu aan het exaggeraten bent?", was daarop zijn laconieke antwoord.

Comments

Luchiano; gefeliciteerd, nu naar groen ... en uiteindelijk naar zwart!
Hoeveel kleuren zijn er wel niet in de ranking?

De rest van de Spider familie ook gefeliciteerd. De honden zijn weg maar er is een nieuwe waker in huis....

Hahahaha....Ja, CasaSpider je moet niet zo exagggeraten!! Ik begrijp je helemaal, Luchiano ;) En gefeliciteerd natuurlijk!

Geweldig Luchiano!! Maar Casa je moet je wel inhouden hoor! Je Exaggerate!! Hahaha Hij kan wel leuk uit de hoek komen no?

Hoe is 't nu met Diana?

@Angel: Van oranje gaan we naar groen, dan naar blauw, bruin (maar dat zijn er een aantal) en dan tenslotte zwart. Met een beetje geluk in 2015. Goed idee van die nieuwe bewaker, maar dan moet hij voortaan wel buiten slapen...
@Gata: Nou nou, was het zo erg met exaggeraten... :-)
@Donna: Ja, die verbasteringen van Engelse en Spaans/Papiamentse woorden zijn grappig om te horen. Maar CasaSpider en overdrijven?
Het is nu zondagavond 22:06 uur en Diana is (bijna) helemaal de oude. Ze is koortsvrij en vrolijk, nu nog even goed op krachten komen...

Geweldig voor Luchiano, dat hij op 2 stond als het erom ging wie de beste was is het een teken dat hij minder lui is dan hij lijkt, tenminste op sportgebied. Pas maar op dat hij je geen slag toedient als je hem bijvoorbeeld eens niet met de Gameboy laat spelen. Misschien kan je hem nu nog aan, maar als Luch ietsje verder is, pas dan voor hem op, want o wee als hij dan zijn technieken op jou toe gaat passen of op zijn moeder.

PS Ik vind dat Luch heel goed kan uitleggen hoe dat zit met die dieren op Curaçao. Bijzonder knap en het valt in dit stukje ook nog wel mee met zijn taalfouten. Ik hoop dat hij er een goed cijfer voor krijgt. Wat denk je, gaat hij over naar de vijfde klas? Zo heet dat toch nog steeds op de Marnixschool? Het schiet toch al op naar de zomervakantie, dus misschien weet je het al.

Dat is nog eens goed. Een oranje band, past ook goed bij Nederland.
Gefeliciteerd L. en je papa ook.

Knap kereltje, die Luchiano. Heeft ie dat werkstuk helemaal alleen gemaakt? Petje af, hoor.

(Maar met die oranje band van hem vind ik alles wat Luchiano doet fantastisch. Ik ben niet gek.)

Op weg naar de volgende kleur...

@Cyberjunk: Laten we het zo zeggen, het moment dat Luchiano in actie moet komen om alsnog een bepaalde taak op tijd af te komen stelt hij zover mogelijk uit. Dat heeft hij niet van een vreemde, maar hoe weet hij dat van mij? Luchiano is vast beter in toom te houden dan een Pitbull dus daarover maken wij ons geen zorgen. Naarmate het Werkstuk KDN vordert sluipen er meer taalfouten in, dan wordt hij moe he... :-) Luchiano gaat zeker over naar klas 5B, gelukkig is hij een van de betere leerlingen...
@Margriet: Oranje voor Nederland en volgend jaar groen voor... ?
@Rene: De inhoud van het hele werkstuk is volledig van zijn hand, inclusief de plaatjes. Ik heb de uiteindelijke editing gedaan: voorblad, inhoudsopgave en footer (zichtbaar in de doc-versie). Dat jij nu alles fantastisch vindt wat hij doet zal zeker een stimulans zijn om door te gaan tot de zwarte band... :-)
@Brillie: Wij gaan voor groen...

Proficiat!
Altijd spannend die examens.

En dat werstuk ziet er ook goed uit!

Mooi antwoord. Dat hoor ik graag.

Ik vind het altijd klote als mensen zakken.
Mensen die er niet aan toe zijn moeten ze niet mee laten doen, en die wel mee doen ook laten slagen!

Winnaars gefeliciteerd!

hoera voor Luchiano!
gelukkig dat t weer wat beter gaat met Diana!
Eigenlijk gaat het dus met de hele familie super. of ben ik nu ook aan het exaggeraten??

Ik opende de weblog om te zien hoe het met Diana ging. Goed dus. Krijg ik er nog als toetje bij dat Luchiano oranje heeft gehaald. Neem ik een oranjebittertje op. CasasPa

Prachtig hoe ook jouw naam onderop het diploma staat vermeld :-)

@GJ: Namens Luchiano bedankt, het was inderdaad spannend. Het werkstuk heeft onbedoeld wel humor. Mijn favoriet is: "De kikkers eten insecten en muggen ze zijn handig om te hebben als je muggen haat. Je gaat lekker buiten eten en je zet je kikker naast je maar laat wel een glaasje water voor hem want hij kan zonder water niet leven. Of als dat teveel werk is dan moet je een pad hebben."
@Pascal Summer (hoog Pascal-gehalte hier): Aan mooie antwoorden geen gebrek bij Luchiano...
@Renesmurf: Daar heb je een punt, want ik vroeg mij hetzelfde af. De zaterdag voorafgaand aan het examen was het nivo van de afvallers niet beter. Wellicht is het de hoop dat het op die zondag net allemaal klopt...
@Pascale: Het gaat wat beter maar is nog niet helemaal okay. Voor de zekerheid gaan we morgen toch even langs de kinderarts. Voor de rest gaat het, zonder exaggeraten, inderdaad super... ;-)
@CasasPa: Stukken beter dan vrijdag/zaterdag, maar na het slikken van het antibioticum krijgt ze meteen diarree. Wij verdenken het antibioticum. Proost voor de oranjebitter. Haal voor volgend jaar maar vast Pisang Ambon in huis...
@Pascal: Ja, hoe die daar nu weer terecht is gekomen...

We? Zweet je dan ook mee?

Gefeliciteerd met Luciano's oranje band !

Verder ben ik het heel erg met Renesmurf eens. Dit is wel zeer sneu voor degene die gezakt zijn. Bij zwem- en sportexamens voor kids hoor je gewoon te slagen !

Voor je het weet heeft hij een zwarte band, dan heb je een altijd een bodyguard in de buurt :p

@Anonymous: Langs de kant is de stress vaak nog groter dan waar het daadwerkelijk gebeurt...
@Bodo: Dank je. Ik ben het ook voor een gedeelte met Renesmurf eens. Het is beter alleen mensen op examen te laten gaan waarvan men werkelijk denkt dat ze het halen...
@Curacaoenaar: Precies! Verder lijken de Olympische Spelen in Beijing volgend jaar me ook wel wat... :-)