« CasaMovie: Rennen op de lucht | Main | Dit is niet mijn dag »

Gnothi Seauton

Op het gymnasium van het Hertog Jan College (tegenwoordig Were Di) te Valkenswaard heb ik vijf jaar Latijn en vier jaar Grieks gehad. Latijn vijf uur per week, Grieks zes. Na zoveel tijd mag men toch wel een aardig mondje Latijn en Grieks spreken!

Katydid airplane: 9. Fold the right flap up the same way.Helaas is niets minder waar. Voor de schoolonderzoeken konden alle klasgenoten pagina's Homerus in het Nederlands uit het hoofd declameren. Als we een stukje Griekse tekst zagen wisten we meteen wat er allemaal kwam en schreven de vertaling zo op. Men kan zeggen dat onze kennis nogal passief was.

Inmiddels herinner ik me slechts flarden. Een dergelijke flard is gnothi seauton, ken u zelf. Het is belangrijk om u zelf te kennen. Sterke en zwakke punten. Met de zwakke punten is er een klein probleem. Soms moet men ze accepteren, soms moet men eraan werken om ze minder zwak te maken.

Het is een kwestie van balans. Op het moment dat het onevenredig veel energie kost om een zwak punt te verbeteren is het veel effectiever die energie te steken in iets wat men wel goed kan.

Een van mijn zwakke punten is dat ik absoluut niet kan knutselen en tevens geen enkel inzicht heb in technische tekeningen. Neem nu vanmorgen. Luchiano (7) is in een fase dat hij papieren vliegtuigjes wil vouwen. Uiteraard wil ik hem daar graag bij helpen en dat doe ik dan ook: "Zoek maar in Google hoe het moet!"

We vonden de mooiste sites met uitgebreide instructies. "Eindelijk ga ik leren een mooi vliegtuigje te vouwen", dacht ik bij mijzelf. Bij het derde plaatje in de instructie voor het simpelste vliegtuigje had ik al geen idee meer hoe verder te gaan. De pijlen, lijntjes en stippellijnen... in mijn gedachten vormen ze de prachtigste schilderijen maar zijn het absoluut geen hints om een vliegtuigje te maken.

De beste oplossing is deze tekeningen op korte termijn te vervangen door instructie-video's waar men in slow-motion voordoet hoe het moet.

Comments

Ach CasaSpider, sommige dingen zul je nooit leren, hoeveel instructiefilmpjes je ook ziet ... en andere dingen doen je vanzelf, zonder ooit iets van een instructie gekregen te hebben ;-)

Oh ja, nooit Latijns of Grieks geleerd, maar toch ken ik wel wat uitdrukkingen!

Carpe diem: pluk de dag
Pecunia non olet: geld stinkt niet
Mea culpa: mijn schuld (geloof ik hahahaha)

Ik kan verschillende uitdrukkingen noemen en vertalen. Maar ik weet niet wanneer ik Grieks schrijf of Latijn. Ik zal wat noemen en vertalen.

Kyrieleis = Ontferm u over ons
Miserere Nobis = Ontferm u over ons.
Ora et labora = Bid en werk
Dona nobis pacem = Geef ons Vrede
En inderdaad, mea culpa betekent mijn schuld, daar heeft Willisha gelijk in.

Ik kan ook totaal niet knutselen, creativiteit op dat punt ontbreekt mij ten enenmale, dat zie ik niet zitten. Het enige dat ik kan op creatief vlak- en dat lukt me pas sinds een jaar- is een beetje weven. En dat kan iedereen, jij zou dat ook kunnen. Casa. maak je niet druk over je zwakke plekken. Luchiano moet maar vroeg te weten komen dat er niemand is die ALLES kan, ook zijn papa is een gewoon mens. Jij hebt wel een computerkenner van hem gemaakt. Kan Lucy trouwens niet knutselen? Laat zij dat dan doen met Luchiano, of is zij ook zo slecht daarin?

Volslagen onbegrijpelijk, die tekeningetjes. Ze doen me denken aan de plattegrond waarop staat uitgelegd hoe ik mijn naaimachine moet smeren. (Dat leidt meestal tot een grote knoeiboel en een slippende machine).

@Willisha: Ja, maar... ik wil juist vaak dingen goed kunnen die ik niet goed kan! Leuk initiatief, uitdrukkingen die je zelf kent. Ze komen overigens allemaal uit het Latijn...
@Cyberjunk: We hebben dus iets gemeen! Lucy kan wel goed knutselen, zij heeft ook veel meer technisch inzicht dan ik. Bedankt voor je inzendingen, kyrie eleison is Grieks, de andere zijn Latijn. Ik raak nu alleen in de war over Mea Culpa, ik dacht dat het Willisha's schuld was, maar nu zeg jij dat het de jouwe is... ;-)
@Aargh: Ik heb het ook bij goocheltrucs met touwen... :-) (Succes met je naaimachine!)

@Casa, ze zijn er wel hoor, instructiefilmpjes over vouwen.

Begin bijvoorbeeld simpel, met hoe vouw ik een T-shirt op:
http://www.big-boys.com/articles/tshirtfold.html

Mijn Latijn en Grieks is ook weg. Na 3 jaar op school nooit meer teruggezien. Het bekende Veni, Vidi, Vici.

Het is ongelofelijk wat je allemaal kunt vinden op het web ... als je zoekt op 'papieren vliegtuig vouwen' ...

http://www.paperang.com/
http://www.paperairplanes.co.uk/
http://www.geocities.com/chouhung/saber.html
http://www.paperaircraft.org/
http://nuwen.net/airplane.html
en nog veel meer

Gelukkig ben je geen bouwvakker geworden. ;)

Erg hè, al die verspilde tijd aan Grieks en Latijn. En handigheid in het vouwen van vliegtuigjes levert het ook al niet op. Die reactie van helffer had trouwens veni vidi foetsie moeten zijn, toch?

ik heb vorig jaar 2 mannen een hele voorstelling zien vullen met origami met hun geslachtsdeel...... je kan het gewoon maar beter niet kunnen...voor je het weet sta je in een theater te knutselen :-)

Volgens mij komt een stevige prop altijd nog het verst!

Renesmurf, mischien wel het verst maar zker niet het langst

@IJsbrand: Nou, die dame kan heel goed een t-shirt vouwen. Dat geeft vertrouwen voor de vliegtuigjes!
@Helffer: Overgestapt naar het Atheneum? Aan Economie heb je volgens mij toch meer...
@Amaro: Klopt! Maar ik heb er (nog) geen gevonden die het mij goed leert, dat vouwen...
@Brillie: Gelukkig niet nee, alleen de Biereco's hadden me misschien aangenomen... :-)
@Irene: Foetsie is inderdaad beter. Niet alle uren zijn verspild, maar 11 uur per week is echt te veel!
@Paola: Origami met mijn geslachtsdeel? Daar ben ik nog ver van verwijderd, eerst maar eens met mijn handen... :-) Naar wat voor voorstellingen ga jij eigenlijk?
@Renesmurf: Het moet er ook enigszins elegant uitzien als het kan...
@Ennu: Precies!

Ik zie een mooi project voor een Casa Duo. De zelfgemaakte instructievideo's, uitgevoerd door Luciano en gefilmd door Casapappajr., gaan rap het eiland veroveren.
Te denken valt aan :

- hoe sorteer ik de was
- hoe pak ik de plastic modelbouw van straaljagers of dinosaurussen aan
- hoe vouw ik papieren vliegtuigjes
- hoe leer ik jongleren
- hoe hou ik een balletje hoog
- hoe ontkurk ik op de juiste manier een duvel
- hoe dek ik op de juiste manier een tafel voor een driegangendiner, waar hoort welke lepel, vork en mes thuis, welk glaswerk hoort waarbij
- hoe maak ik mijn eigen bed op

enfin, de mogelijkheden voor een commerciele onderafdeling 'vroeg geleerd, oud gedaan' ter aanvulling van het pedagogisch aanbod voor de jeugd van Curacao zijn divers.

Ja Casa, de edele studie van de kunst van het papierenvliegtuigje vouwen kost nu eenmaal veel moeite. En je weet, 'studiosus sine studio est sus', oink... Succes ermee.

@Nove: Dat is nog helemaal niet zo'n gek idee! Ik hou het in mijn achterhoofd...
@Carin: Als ik mij werkelijk ga toeleggen op de kunst van het vliegtuigjes vouwen vrees ik verder de komende 5 jaar nergens meer aan toe te komen... :-)

De tekeningen lijken moeilijker dan ze zijn. Als je wilt kan ik je wel leren hoe je bouwtekeningen voor papieren vliegtuigjes moet lezen :-)

Maar Casa, vergeet één ding niet: Altijd van je af! (Met dank aan "Kreatief met Kurk")