« mijn verlanglijstje | Main | de fijne donderdag. »

eindelijk weer eens een verhaal

nou ja ik heb al heel lang geen verhaal geschreven en het is tijd dat ik weer een verhaal schrijf.
en eh... ja ik heb mijn boekbespreking nou al af en of jullie dat willen lezen dat weet ik niet maar toch zet ik hem op de site want anders hebben jullie helemaal niks te lezen dus hier komt ie.
o wacht nog ffe een berichtje voor mijn vader:
HEEY PAP:
weetje ik ben heel goed bezig geweest om je te overtuigen om die waveboard te kopen :
WaveBoard.jpg
dus heb ik een verhaal geschreven en mijn spreekbeurt verbetert.
met mama naar dongen gereden en diana wonder boven wonder niet laten schreeuwen dus alsjeblieft koop hem (vandaag)

ok nu de spreekbeurt:

Kruistocht in spijkerbroek

thea beckman


waar het over gaat:

ēDolf woont in Amstelveen. Zijn vader kent twee uitvinders. Dolf gaat naar hun toe, ze zijn bezig met een tijdmachine. Dolf wil wel zelf wel terug in de tijd. Na een aantal voorbereidingen zal hij naar Frankrijk rond 1500 te gaan ongeveer. Maar door een foutje in de tijdmachine komt hij in Duitsland.

Ze hebben afgesproken om over een paar uur terug te zijn op de zelfde plaats als hij aankwam, daarom tekent Dolf op de steen waarop hij hard op geland was. Dolf gaat op weg naar een stadje in de verte.
Opeens ziet hij een jongen staan op de plaats die hij gemarkeerd heeft. Hij probeert de jongen weg te krijgen maar hij wil niet weg. Plotseling is de jongen verdwenen. Dolf begrijpt dat het te laat is. Toch wachtte hij nog een tijdje op de plaats. Er gebeurde niks, hij ziet in de verte een jongen met een knuppel en omdat hij nu heel goed weet dat hij misschien nooit meer terug gaat naar zijn normale tijd probeerde hij vriendschap te maken dolf praat niet goed zijn taal maar ze begrijpen elkaar wel en samen besluiten ze met de kruistocht mee te gaan naar Spiers.(de kruistocht is die hele grote groep kinderen Dolf en Leonardo(de jongen die je zag in de verte) zien hoe erg het is, kinderen met bloedkorsten op hun blote voeten en kinderen die van uitputting langs de kant van de weg sterven. Ze vragen aan de kinderen waarom ze deze tocht doen. De kinderen zeggen dat ze onderweg zijn om Jeruzalem te veroveren in naam van God. Ook zeggen ze dat Nicolaas uitverkoren is om de kruistocht te leiden. Als ze 's avonds bij Spiers aankomen, doen de bewoners van die stad de poort niet open. de kinderen moet dus buiten in het veld overnachten. 's Nachts breekt er een hevig onweer los en een deel van de stad Spiers verbrandt. De inwoners zijn er van overtuigd dat het een straf van God is omdat ze de heilige kindergroep niet hebben binnen gelaten en komen de volgende ochtend met eten en drinken naar de plaats waar het kinderleger overnacht. Na een goede maaltijd gaat de mega groep kinderen op weg.

Dolf en Leonardo lopen in de achterhoede om uitgeputte kinderen op te pikken. De kinderen vertellen dat een van de monniken genaamd Anselmus die Nicolaas begeleiden op zijn tocht zegt dat de zee zal wijken net zoals hij dat deed voor Mozes. Dolf vindt dat de hele kruistocht niet goed geregeld is, daarom gaat hij naar de leiding. Hij zegt dat hij
beter kan en vertelt dat als je het in groepen het veel beter gaat. Vooral Dom Anselmus is het niet eens met zijn plan maar omdat de andere monnik, (die heet) Johannes, de andere monnik wonder boven wonder wist over te halen mag Dolf zijn plan uitvoeren Nadat hij de kinderen in groepen heeft verdeeld gaat het veel beter. Er sterven veel minder kinderen er is meer eten en minder ruzie. Als ze aankomen in Rottweil worden ze niet echt aardig ontvangen. Er is niet veel voedsel meer. Dolf weet dat hij nog Nederlands geldt heeft. Hiermee weet hij in de stad genoeg broden te kopen voor het hele kinderleger. Ook worden een paar kinderen ziek. Ze blijken te lijden aan Scharlaken Dood (de pest). Hierdoor moet het leger een tijd hier blijven. Dolf weet door goede maatregelen te nemen de Scharlaken Dood uit te bannen. Dom Anselmus wil om over de Alpen te komen een gevaarlijke route nemen, maar Dolf weet hem ervan te overtuigen dat ze beter een iets langere, maar veel minder gevaarlijke route kunnen nemen. Eerst steken ze het Karwendel gebergte over. Hierbij sterven veel kinderen.

Als ze het Karwendel zijn gepasseerd komen ze in een gebied van een ridder die niet aardig is. Er worden tientallen kinderen meegenomen. Maar met een slimme idee weet Dolf de geroofde kinderen te bevrijden. Daarna vervolgen ze hun weg en na een aantal dagen komen de Alpen in zicht. Ook de Alpen eisen weer veel doden. Na de Alpen denken veel kinderen dat ze bij de zee zouden komen, maar tot hun grote teleurstelling komen ze op een grote kale plek. Tijdens de reis over die vlakte blijven veel kinderen in plaatsen waar het kinderleger langskomt. Ook Leonardo neemt afscheidt omdat hij naar zijn ouders in Pisa gaat. Met nog maar een groep van ongeveer 1500 kinderen bereiken ze de zee. De avond dat ze daar overnachten, vertelt Dom Johannes dat de hele kruistocht een leugen is en als de zee niet zal wijken voor Nicolaas er schepen komen die de kinderen naar Afrika brengen om ze daar te verkopen als slaven. Die ochtend zal Nicolaas de zee laten wijken. Dat lukt natuurlijk niet. De kinderen worden zo boos dat ze Nicolaas willen doden. Dolf weet de kinderen tegen te houden om mee te gaan op de boten die zogenaamd naar Jeruzalem gaan.

Ook Leonardo duikt weer op, hij is de kruistocht achterna gekomen. Samen met Dolf probeert hij de kinderen te kalmeren. Een aantal kinderen wil toch nog door naar Jeruzalem. Dolf en Leonardo besluiten om samen met hen die verder willen verder te gaan naar Bari, een plaats in de punt van ItaliŽ. Daar aangekomen kunnen de kinderen met schepen naar VenetiŽ, om daar de winter door te brengen en daarna weer verder te trekken. Dolf vindt in Bari een bericht uit de toekomst. Hij kan de volgende dag terug. Die dag is hij op tijd op de goede plaats.

Maar er komt een stoet met mensen aan die dreigen hem aan de kant te duwen maar net op tijd wordt hij teruggehaald naar zijn eigen tijd


Leonardo is een middeleeuwse student. Hij is snel van begrip. Dat blijkt bijvoorbeeld uit hoe snel hij de voor hem nieuwe manier van rekenen begrijpt. Ook hij is verantwoordelijk. Hij komt zelfs terug van zijn ouders om te helpen bij het leiden van de kruistocht.

ik vond dit boek leuk/saai
leuk omdat het een heel indrukwekkend avontuur is, ik was verbaasd door de kunsten van Thea Beckman zij kan heel erg goed schrijven vind ik.
saai omdat Ik vond sommige stukken saai omdat af en toe gaat zij schrijven over hoe die plaatsen eruit zien en saaier dan dat kan het dus echter niet.


Waar en wanneer speelt het zich af
Het verhaal eindigt en begint in de 20ste eeuw, in Nederland (Amstelveen). Maar speelt zich af in 1212. En omdat hij deelneemt aan een kruistocht, speelt het verhaal zich af van Spiers in Duitsland, tot in Brindisi in ItaliŽ.

Schrijfster :

Thea Beckman is geboren op 23 juli 1923 in Rotterdam. Ze was enig kind. Ze mocht niet studeren van haar vader. Ze wilde graag schrijfster of ontdekkingsreizigster worden. Ze trouwde op haar 21e en kreeg drie kinderen. Toen haar kinderen groot waren volgde ze een middelbare schoolopleiding en ging daarna psychologie studeren in Utrecht. Met schrijven begon ze in 1947. Eerst verhalen in jeugdtijdschriften en journalistieke stukjes in kranten daarna begon ze met boeken schrijven. Voor een aantal heeft ze prijzen ontvangen. Voor Met Korilu het griemel rond en voor Stad in de storm kreeg ze een zilveren griffel en voor Kruistocht in spijkerbroek zelfs een gouden griffel. Zelf zegt ze dat ze twee belangrijke redenen heeft om Jeugdliteratuur te schrijven namelijk dat ze dol is op kinderen en dat ze boeken schrijft die ze vroeger als kind zelf had willen lezen.

nou ja doei he

dag dag allemaal.

Comments (1)

Opa:

nou ja dan maar . . .

dag dag opa

About

This page contains a single entry from the blog posted on October 28, 2009 4:36 PM.

The previous post in this blog was mijn verlanglijstje.

The next post in this blog is de fijne donderdag..

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Creative Commons License
This weblog is licensed under a Creative Commons License.
Powered by
Movable Type 3.33