Homohuwelijk veroorzaakt computerstoring op Aruba
Weinig zaken zijn zo kontroversieel en taboe in onze contreien als homoseksualiteit. Het toeval wil echter dat Koninkrijkspartner Nederland wereldwijd voorop loopt in het gelijkschakelen van relaties tussen personen ongeacht hun sekse.
Twee dames wilden zich in 2001 inschrijven bij de Burgerlijke Stand op Aruba. Hun verzoek werd geweigerd en zij gingen naar de rechter. Begin 2005 stelde deze hen in het gelijk. Volgens Artikel 40 van Het Statuut dient iedere officiële akte van een land binnen ons Koninkrijk door ieder ander land binnen het Koninkrijk geaccepteerd te worden. Rudy Croes sprak van Een zwarte dag voor Aruba. De Arubaanse regering is tegen de uitspraak in beroep gegaan. Zie de post Homohuwelijk in de Cariben.
De zaak is uitgevochten tot en met de Hoge Raad en ook dit hoogste rechtsorgaan is van mening dat een homoseksueel echtpaar zich overal in het Koninkrijk der Nederlanden moet kunnen inschrijven. Gevolmachtigd minister van Aruba in Nederland, Frido Croes, heeft namens zijn regering aan staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld toegezegd dat Aruba het homohuwelijk voortaan erkent en premier Nelson Oduber laat weten dat men klaar is om echtparen van dezelfde sekse in te schrijven. De praktijk blijkt anders.
Laatst hebben twee homoseksuele mannen een poging gewaagd zich bij de Burgerlijke Stand op Aruba te laten inschrijven. Tevergeefs. Het grappige is dat op het moment dat twee homoseksuelen zich willen inschrijven direct het computersysteem uitvalt, echt waar. Ik zie dat helemaal voor me. Bij de twee vakjes met 'sekse' wordt allebei een 'M' aangevinkt en hoppa... het Blue Screen of Death verschijnt.
Alle stoplichten op Aruba vallen uit. Uit kluizen vist men backups van software en data op en met veel moeite kan men het systeem restoren. Het normale leven wordt hervat. Totdat weer iemand twee keer dezelfde sekse aanvinkt.
Het mannelijke echtpaar heeft inmiddels een rechtszaak aangespannen tegen de Arubaanse overheid. Zij eisen ingeschreven te worden en voor iedere dag dat de overheid in gebreke blijft een dwangsom van 1 miljoen gulden, het equivalent van € 440.000. Per dag. Mocht de rechter op hun eis ingaan overweeg ik een knap mannetje op Aruba aan de haak te slaan.
Update 29.07.2007 / 09:27
Sommigen namen mijn verhaal wel erg letterlijk en feitelijk is dat een compliment voor een pseudo-onderzoeksjournalist. Bovendien is 1 april nog ver weg. In dit geval is het artikel uit de Extra dat als voornaamste bron dient ietwat aangedikt. De rood omcircelde passage betekent vrij vertaald het volgende:
"Een ander opvallend aspect is dat wanneer een homo-echtpaar aankomt bij de Burgerlijke Stand op Aruba het computersysteem onmiddellijk uitvalt."
Waarschijnlijk weten de loketambtenaren geen raad met de situatie of hebben zelfs van hogerhand te horen gekregen dat men in dit soort gevallen maar moet zeggen dat de computer het niet doet. Het is dus niet zo dat als de stoplichten op Aruba uitvallen iedereen tegen elkaar zegt: "Hé, daar probeert weer een homo-echtpaar zich in te schrijven. Al was dat wel leuk geweest.
De eis om een dwangsom van € 440.000 per dag op te leggen is overigens geen grap. Dat is echt waar. Heus!