« Vakkenvullen | Main | De procedure is correct gevolgd »

Rafael Corporán

Eind jaren negentig woonde ik op Curacao, aanvankelijk nog als vrijgezel ook. Mijn favoriete TV-zender was Canal Sur met 's ochtends het Peruaanse kinderprogramma Nubeluz en vanaf vijf uur 's middags vanuit de Dominicaanse Republiek de show Sábado de Corporán.

05.03.2012: Corporán sigue en las voces de la calle y en el recuerdo de todos (22.07.1937 - 05.03.2012). Klik voor groter.Sábado betekent zaterdag en Corporán staat voor Rafael Corporán de Los Santos. Een sympathieke man van destijds een jaar of 65 die de drie of vier uur durende show aan elkaar praatte. Tientallen uitzendingen van Sábado de Corporán hebben we gezien.

Er waren spelletjes en er traden veel artiesten op, niet zelden geflankeerd door beeldschone danseressen. Ja, zelfs Lucy heeft ooit eens opgetreden bij een show van Corporán. Als een artiest of andere gast op bezoek was geweest, eindigde het gesprek altijd zo dat die gast zei: "Corporán, sigue!" (Corporán, ga door!) Dat was zijn handelsmerk en heel wat beroemdheden zijn hiervoor gestrikt.

Corporán is geboren op 22 juli 1939 in La Mata, Cotuí. Een arm gebied waar hij als limpiabotas (schoenenpoetser op straat) al vroeg de kost moest verdienen. Toen hij later beroemd werd is hij die achtergrond nooit vergeten. Op maandag 5 maart 2012 is Rafael Corporán overleden, hij is 72 jaar oud geworden. Veel mensen in de Dominicaanse Republiek voelen verdriet en bij zijn begrafenis in Puerta del Cielo (Poort van de Hemel) te Santo Domingo ontstonden grote files.

Corporán sigue en las voces de la calle y en el recuerdo de todos.
(Corporán gaat door in de stemmen van de straat en de herinerring van allen)

Comments

Eind jaren negentig woonde ik ook op Curaçao, maar ik heb de show nooit gezien. Jammer, als ik het zo hoor. Die Lucy! Wat een mooie herinnering dan. En... zucht... wat een mooie namen hebben ze daar toch. 'De los Santos'...

@Door: Uit mijn hoofd zat Canal SUR toen op kanaal 95, tegenwoordig op 199. Keek je wel naar de Telenovelas op 12 (Caracas)? Mooie namen ja, en mooie herinneringen...

Ach. Niet erg stokoud geworden, maar al met al hopelijk wel een fijn leven gehad.
Een mooi eerbetoon dit, ik had nog nooit van de beste man gehoord.

Met "zelfs Lucy" bedoel je natuurlijk "ook Lucy"?

@Renesmurf: De man heeft genoten, dat is zeker. Het is goed dat een paar mensen meer nu de naam Corporán (sigue!) hebben leren kennen.
@Piet: Tuurlijk Piet. Geen nuance ontgaat jou... :-)

Omdat de nuances mij meestal wel ontgaan, moet dit wel een hele duidelijke zijn geweest :-)