« Rafael Corporán | Main | Beatrix kookt in De Rooi Pannen »

De procedure is correct gevolgd

De procedure is correct gevolgd, maar ik ben een beetje boos. Wat is het geval? Donderdag 8 maart 2012 was ik heerlijk aan het werk, dit wilde ik nog doen en dat moest nog gebeuren, kortom veel inspiratie. Mijn telefoon gaat over. Het is Tom Heijnen (website) van het Beatrix College. Shit, wat heeft Luchiano (14) nu weer uitgehaald?

"Bij de gymles moesten de jongens boksen en daarbij is Luchiano's duim dubbelgeklapt. Hij heeft er veel last van. Misschien is het beter om even langs de huisartsenpost te gaan", zegt Tom. Dat is balen! In het geval van Luchiano is het bijna zeker dat de duim gebroken is, kijk maar eens naar zijn historie sinds we in Nederland zijn:

Het is kwart voor elf en ik ben precies op tijd om de trein van 11 uur te halen. Luchiano kan niet fietsen met die duim en loopt naar station Tilburg Reeshof. Daar stapt hij in dezelfde trein als waar ik in zit. Inmiddels heb ik de huisarts al gebeld, we kunnen meteen langskomen. Dokter Fleerakkers bekijkt de duim en besluit Röntgenfoto's te laten maken.

Een uurtje later melden we ons bij de afdeling Radiologie van het Sint Elisabeth ziekenhuis in Tilburg. Na een half uurtje wachten haalt een jonge medewerkster ons op en maakt twee foto's van de duim. "Gaat u maar weer even in de wachtkamer zitten", zegt ze. Al binnen vijf minuten is ze terug en zegt dat er op de foto's geen fractuur te zien is. Vrijdagmiddag kunnen we de huisarts bellen voor meer informatie. Luchiano en ik zijn opgelucht en lopen ondanks dat hij nog steeds veel pijn heeft vrolijk het ziekenhuis uit.

Vrijdag 9 maart 2012 gaat Luchiano met de trein naar school. Als hij terug is in Rijen loopt hij meteen naar de huisarts, die zit vlak bij het station. Even later belt hij me met de uitslag: "Pap, ze zeggen dat er misschien toch een fractuur is. De foto's zijn niet helemaal goed en we moeten nieuwe laten maken." Ik sta perplex. Wat is dit voor ziekenhuis? Achteraf vind ik het ook bijzonder vreemd dat er geen dokter naar de duim heeft gekeken. Al was het maar om er eventueel een steunverbandje om te leggen.

Ik vind het heel vreemd allemaal, ja zelfs raar, en bel zaterdagochtend 10 maart 2012 naar het ziekenhuis. Het is natuurlijk belachelijk dat we nu weer naar Tilburg moeten om nog een keer foto's te laten maken. De medewerkers die ik aan de lijn krijg merken dat ik ietwat ontevreden ben. Uiteindelijk krijg ik een radiologe, tenminste als ik het goed onthouden heb, te spreken die mij uitlegt dat ik niet bij de Spoedeisende Hulp ben geweest, maar bij Radiologie en dat bij Spoedeisende Hulp altijd een dokter komt kijken, maar bij Radiologie de huisarts de uitslag krijgt. Dat dat de interne procedure is en dat die derhalve correct is gevolgd omdat Luchiano bij Radiologie is geweest en niet bij Spoedeisende Hulp.

"Die interne procedures interesseren mij niet bijzonder", zeg ik. "Ik wil gewoon dat als een duim misschien gebroken is er een dokter naar kijkt en als de foto's niet duidelijk zijn er meteen nieuwe gemaakt worden." Dat klinkt toch best logisch, nietwaar? De radiologe herhaalt de interne procedure en zegt dat als zij naar de foto's kijkt ze niet denkt dat de duim gebroken is. "Maar het zou kunnen dat er toch een scheurtje in het onderste knobbeltje zit. Als Luchiano er last van blijft houden moet u bellen en maken we nieuwe foto's."

Op mij komt het over als downplayen en ik blijf erbij dat we slecht geholpen zijn door het Elisabeth ziekenhuis. Gelukkig gaat het iets beter met Luchiano's duim. Straks gaan we als toeschouwers naar de wedstrijd Jeka C8 - Rijen C4 in Breda. Daar hebben ze het Amphia ziekenhuis. Ons alternatief voor een volgende keer.

Comments

Nou, dat klinkt inderdaad slordig zeg. En het is bepaald niet onbelangrijk, zo'n duim, het is allemaal erg ingewikkeld en kwetsbaar in een hand.

Over het leed van de nederlandse gezondheidszorg, alles is te verklaren en we kunnen niet anders dan het maar sklikken. Zoals het hele leven.

Hee wat balen voor luchiano, en aparte procedure.

Lijkt het SEHOS op Curaçao wel! Daar ging ook altijd van alles mis. Wat een toestand weer zeg. Arme Luch! Thumbs up voor jullie allebei.

Ik snap iets niet. De keren dat wij bij Radiologie geweest zijn, hadden we een verwijsbrief bij ons, of iets waarop stond waar foto's van gemaakt moeten worden. Dat betekent dat al iemand naar de situatie heeft gekeken. Een huisarts of specialist. Die wil zijn vermoeden al dan niet bevestigd zien aan de hand van een foto. Dat de foto onduidelijk is, daar kan de arts niks aan doen, maar het is wel slordig dat dat niet eerder onderkend is.
Wens Luchiano sterkte.

@Laurent: Gitaarspelen zonder duim, kan dat überhaupt?
@Renesmurf: Sommige dingen zijn anders beter te slikken dan andere.
@Pascale: Het is heel bijzonder ja, hoorde gisteren van een van de voetbalvaders dat Tilburgers sowieso bijzondere mensen zijn. Hij gaat liever naar Breda.
@Door: Misschien lijken alle ziekenhuizen wel op elkaar. Thumbs up, wat ben je toch een woordgoochelaarster... ;-)
@Gerrit: Mijn bedoeling was dat men in het ziekenhuis ging bekijken en beoordelen of de duim gebroken was. Kennelijk moet je daarvoor naar de Spoedeisende Hulp. Met Luchiano's duim gaat het alweer een stuk beter gelukkig, dank je!