« Hart (2) | Main | Evolutie »

Diana Ilka 5 jaar

Al weken verheugt onze prinses Diana (5) zich op haar vijfde verjaardag. Wel haalt ze dagen en maanden nog door elkaar en daarom dacht ze eergisteren dat haar verjaardag nog twee maanden verwijderd was. Wat doet het ertoe. Woensdagavond als zij in bed ligt komen wij in actie. Ik blaas de ballonnen op en heb eerder al diverse helden uit de Zelda-reeks uitgeprint, die zijn speciaal door Diana uitgenodigd. Lucy en Luchiano (013) hangen de slingers en de prints op en leggen wat ingepakte kado's op tafel.

05.05.2011: Diana (5) berijdt voor het eerst een pony, hier bij Manege Thielen. Het is een verjaardagskado. Klik voor groter.Donderdagochtend is Diana vanzelfsprekend vroeg wakker. Als ze geblindoekt de kamer binnenkomt is ze in extase. Er speelt Dominicaanse muziek en dat past goed bij de verjaardagsliederen die we even later ten gehore brengen. Ook de slechterik uit de Zelda-reeks Ganondorf is uitgenodigd. In de keuken bekijkt Diana zich eens goed: "Hé, ik zie helemaal niet aan mijzelf dat ik vijf jaar ben geworden". Het klinkt een beetje verbaasd.

Diana's grootste wens is een paard te hebben. Eens liep ik met haar over het Turfpad naar haar school. Ze plukte een paardenbloem met pluisjes die ze in één keer probeerde weg te blazen. Hurkend keek ze naar het overblijfsel van de bloem en prevelde haar wens: "Ik hoop dat ik ooit op een paard mag zitten." Het klonk bijna wanhopig.

Voor haar vierde verjaardag kreeg ze een hobbelpaard en ook de verrassing van dit jaar staat in het teken van het paard. Op zoek naar een manege wijst Raymond Bourgonje van de PSV-seizoenkaarten me op Manege Thielen (website). Zijn dochter rijdt daar al jaren. Bij deze manege hebben we donderdagmiddag om 13:30 een afspraak om pony te rijden.

Natuurlijk zeggen we niets tegen Diana. Zij denkt dat we op weg zijn naar McDonalds. Onderweg ziet ze een paar paarden in de wei staan. "Hé, paardjes!", roept ze blij. "Wat is ook alweer je grootste wens?", vraagt Lucy. "Dat ik ooit eens op een paard mag zitten", antwoordt Diana. Komt dat even goed uit. De manege ligt een beetje verscholen. We parkeren de auto op het grote parkeerterrein en lopen naar binnen. In de kantine is niemand, het ziet er sowieso allemaal wat stil uit. Maar even later komt een jongedame naar ons toe en stelt zich voor als Tamara. Zij begeleidt Diana vanmiddag.


05.05.2011 Diana (5) poseert naast Ganondorf uit The Legend of Zelda die speciaal is uitgenodigd. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Samen lopen we naar de stal waar heel wat paarden staan. Tamara zegt dat ze voor Diana een mooie, lieve witte pony heeft uitgezocht die luistert naar de naam Corry. Voordat je op een paard mag, moet er werk verricht worden. Eerst mag Diana Corry borstelen, netjes met de haren mee. Er komt heel wat haar van het dier af. Dan halen ze het zadel en de teugels (leidsel?) uit een aparte kamer. Tamara benoemt alle onderdelen en nu is het hopen dat Diana het allemaal onthoudt.

Het zadel gaat op de pony en de teugels worden geïnstalleerd. Een heel gedoe met riempjes etc. Ineens klinkt er een enorme scheet naast ons die zeker twintig seconden aanhoudt. Tamara schiet in de lach en zegt dat dat Surprise is, dat doet die wel vaker. Ik zeg niks. Inmiddels is Corry opgetuigd en Diana leidt haar aan de teugel naar de oefenbak. Met hulp van een krukje klimt ze erop en krijgt aanwijzingen om het dier in beweging te zetten.

05.05.2011: Diana (5) berijdt voor het eerst een pony, hier bij Manege Thielen. Het is een verjaardagskado. Klik voor groter.Dit gebeurt door met de hakken lichtjes in de buik te tikken. Warempel, Corry zet hem in zijn één en begint te lopen. Hoe brengt men een bewegend paard tot stilstand? Antwoord: door aan de teugels te trekken. Sturen is ook eenvoudig en intuitief. Verrassend snel blijkt Diana in staat om Corry naar de juiste letter in de oefenbak te sturen.

Na een klein stukje draven gaan we naar buiten waar ze een paar rondjes lopen. Dan zit het erop. Tenminste, het paard dient eerst afgetuigd te worden. Ook dit is een taak van de berijder (m/v). Zadel en leidsel worden netjes opgeborgen. Bij het afscheid glundert Diana, ze vond het allemaal prachtig. We bedanken Tamara voor de leuke manier waarop zij het uur heeft ingevuld. Hier komen we graag nog eens terug.

De volgende stop is McDonalds in Tilburg Reeshof. Het is nog geen vier uur en er is bijna geen kip. Ik doe mijn bestelling. Een blond meisje komt erbij en die zegt ineens: "Hé, wat stinkt het hier naar paard! Sjonge, wat stinkt het hier naar paard, het lijkt wel een manege!" Met enige moeite onderdruk ik de neiging er een luide hinnik uit te gooien en houd wijselijk mijn mond.

Thuis heeft Diana het steeds over haar paard. "Die mevrouw zei dat Corry nu van mij is hè? Als ik op Corry wil rijden, dan mag dat hè? Wanneer gaan we weer?" Enzovoorts. Als kinderen zes jaar zijn mogen ze bij Manege Thielen op les. Ik voel een leuk kado aankomen voor Diana's zesde verjaardag. En als iemand bij ons tegenwoordig een scheet laat, heeft Surprise het gedaan.

Comments

Let goed op. Dat was ook mijn liefste wens toen ik vijf was en kijk wat er van mij terecht is gekomen: http://www.anderzijds.eu/?file=20110407
En van R: http://www.anderzijds.eu/?file=20110426
Voor je het weet zit jij zelf ook ...
Diana zit er netjes op, echt een meisje dat Anky nog eens gaat opvolgen.

@Irene: Jij bent de laatste tijd weer helemaal in de paarden, dat belooft nog wat. Leuk dat je je nieuwe adres achterlaat, had hem ooit eens gezien maar kon hem niet onthouden. Misschien komt Diana nog wel eens bij jullie paardrijden... :-)

Dat wilde ik ook toen ik klein was. Mijn moeder moest niets van paarden hebben, dus schreef ik een brief aan Sinterklaas, die had immers verstand van paarden. Maar die gaf mij een pluchen ezeltje, wat ik nog steeds heb trouwens.
En Diana, van harte gefeliciteerd!

Van harte gefeliciteerd!
Op een echt paard is ook veel leuker dan een hobbel!

Ja, dat ze niks veranderd, maar op langer termijn wel, leert ze nog allemaal!

Alsnog gefeliciteerd...leuk kado.

Wat een goed idee om te doen met Diana! Ze ziet er ook prachtig uit als Prinses op het Witte Paard. Oh nee, wacht...

Gefeliciteerd!

Prinses Diana is hartelijk welkom (en haar familie mag meekomen).

@Ricky: Het lijkt wel of Sinterklaas en jouw moeder onder een hoedje speelden. Mooi dat je dat ezeltje nog hebt!
@Renesmurf: Echt is (bijna) altijd beter dan surrogaat.
@Gerrit: Het viel in goede aarde.
@Laurent: Ja, waarom bestaat er geen Prinses op het Witte Paard? In deze tijden van emancipatie...
@Irene: Misschien helemaal niet zo'n gek idee. We houden het in beraad!
@Allen: Namens Diana dank voor de felicitaties. De comments gaan nu even dicht wegens een spammer uit Rusland (ofzo).