« Spotify.com | Main | Klantenservice, vertaalservice »

Kwetsbaar

Een krantenbericht: "Jongeren kunnen vanaf november al vanaf 16,5 jaar beginnen met hun rijopleiding. Als ze slagen voor hun theorie- en praktijkexamen mogen ze vervolgens vanaf 17 jaar een jaar lang onder begeleiding van een ervaren bestuurder de weg op. Door de extra ervaring die ze vanaf hun zeventiende opdoen moeten veel auto-ongelukken worden voorkomen. (ANP)"

Wat hiervan te denken? Stelling: Jongeren, met name de mannelijke exemplaren, veroorzaken procentueel de meeste ongelukken.

Het verstand komt met de jaren, tenminste dat mag men hopen. Een jaar onder begeleiding van een ervaren bestuurder rijden is geen slecht idee. Alleen, wie controleert dat? En als men geen begeleider heeft en een heel jaar niet rijdt, is men daarna een betere bestuurder?

Sinds ik elke dag naar station Gilze-Rijen fiets, voel ik de kwetsbaarheid ten opzichte van de automobilist. Afhankelijkheid ook: als hij maar niet te veel risico neemt. Zie het verhaal van de twee meisjes, de jeugdige bestuurder en het bruggetje op Zittingszaal 14. (Mirror)

Comments

Ik vind dat iemand vanaf 18 jaar pas zou mogen rijden, en dat na het halen van het rijbewijs iedereen gelijk behandeld werd. Dus geen puntengedoe en ook geen begeleidersgedoe.

@Renesmurf: Mee eens, het verkeer in Nederland is veel complexer dan bijv. in de Verenigde Staten. Enig verantwoordelijkheidsgevoel is hard nodig. Ik ben wel voorstander van een puntenrijbewijs met als belangrijkste reden dat het het verschil tussen arm en rijk opheft. Een boete van 1000 euro is geen straf voor een rijkaard, verlies van zijn rijbewijs wel.

Ik vind het idee van eerst een jaar alleen onder begeleiding mogen rijden niet verkeerd. Op welke leeftijd dat moet beginnen, daar kun je dan weer over discussiėren.
Men moet zeker niet op jongere leeftijd alleen mogen rijden, in elk geval.

Ik heb begrepen dat je in Engeland zonder rijbewijs achter het stuur mag kruipen, zolang er maar iemand naast je zit met een rijbewijs. Het maakt niet uit hoelang. Wil je alleen rijden, dan moet je een rijbewijs halen. Omdat je al veel onder begeleiding gereden hebt, hoef je niet veel lessen meer te volgen. Veel goedkoper dus. Ik geloof ook dat Engeland het minst aantal zware ongelukken kent. Het systeem lijkt dus te werken...

tja, mijn eerste indruk is ook dat 18 een mooie leeftijd is. maar ik weet nog wel dat ik mezelf met 15 al enorm volwassen en verantwoord voelde. Vond het belachelijk dat ik nog niet mocht stemmen bijvoorbeeld.

@Laurent: Mijn idee. Alhoewel er ook iets oudere mannen zijn in Eindhoven en omgeving die soms licht ontvlambaar blijken.
@Gerrit: In Engeland rijden ze links en dat is gewoon levensgevaarlijk. Ik heb het eens uitgeprobeerd tussen Breda en Tilburg, echt levensgevaarlijk.
@Pascale: Jij bent dan ook een uitzondering. Maar denk eens aan al die gekken!

Goede ontwikkelingen. Ook dat je niet op je 70e maar op je 75e pas gekeurd hoeft te worden voor verlenging van het rijbewijs. Maar beter zou nog zijn op je 80e.
CasasPa

@CasasPa: Of dat een goed idee weet ik niet. Bejaarden en jongeren lijken wel een beetje op elkaar, in meerdere opzichten. Maar misschien dat ik daar over een jaar of 40 anders over denk.

Moet de bijrijder ook nuchter zijn? hmmm ik de voordelen...

@Thom: Dat is een goede vraag. Is sowieso beter voor mijn gemoedsrust, als de jeugdige bestuurder naast mij steeds bijna ongelukken veroorzaakt.