« Diana, de ideale vrouw | Main | Pythagoras en details »

Nieuwjaarsbijeenkomst Brabant Water in de Efteling

Maandag 17 januari 2011 houdt Brabant Water haar traditionele nieuwjaarsbijeenkomst in de Efteling. Het is de derde keer dat ik erbij ben, na 2009 en 2010. Was het thema vorig jaar "Verras me!", deze keer is het "Ons Huis". Zonder (lease-)auto ben ik aangewezen op hulpvaardige collega's om in de Efteling te komen, op de heenreis is dat ontwikkelaar Leon.

Bij het betreden van het Efteling-theater vallen de volgende verschillen mij op:

  • De voorgaande twee edities lag er een flink pak sneeuw en nu niet.
  • De voorgaande twee edities bezocht ik als externe medewerker en nu ben ik intern.

Met andere woorden: Externe medewerkers zorgen voor extreme weersomstandigheden. De koffie smaakt er overigens niet minder om. Net voor we de zaal binnenlopen krijgt iedereen een zogenaamde Turning Point device omgehangen, een apparaatje waarmee men kan stemmen. Op het podium is een huiskamer nagebouwd en als iedereen zit komt directeur Gu´ljo van Nuland door een deur in die kamer op.

De huiskamer staat voor het Huis Brabant Water, een huis waarin allerlei dingen gebeuren. Vrolijke en verdrietige, zoals de plotselinge en onverwachte dood van collega EugŔne Coppens op dinsdag 4 januari. Hierdoor is het een beetje moeizaam begin, dat is logisch.

17.01.2011: Brabant Water directeur Gu´ljo van Nuland in actie tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst 2011 in de Efteling. Klik voor groter.Al snel herpakt Gu´ljo zich en toont zich als promotor van moderne media: iPhone, mobloggen en iPad. Al geeft hij eerlijk toe voor het mobloggen niet zijn iPhone te gebruiken, maar een kladblok dat later netjes door de afdeling Communicatie wordt ingetikt.

Nieuw is ook dat we tijdens de bijeenkomst vragen mogen SMS-sen. Koortsachtig probeer ik een paar vragen te verzinnen, als een hond die zijn territorium wil afbakenen. De inspiratie komt pas later. Qua ICT is er nog een primeur en wel de lancering van ons nieuwe, op Sharepoint gebaseerde Intranet. Dat noemen we timing.

Vier Sectorhoofden worden op het podium geroepen. Leo de Waal (Sectorhoofd Productie), Sef Philips (Hoofd Strategie & Beleid), Marc Bouw (Hoofd vakgroep Exploitatie en Omgeving) als representant van de verjonging binnen Brabant Water en Ad van de Ven (Sectorhoofd Klantcontacten).

Er is aandacht voor de nieuwe slogan: Altijd. Overal. Brabant Water. Je moet er maar opkomen! Meteen schiet mij een SMS-je te binnen. Wat mij betreft worden bedrijven meer en meer Engelstalig. Dat scheelt veel ellende met versies van Windows, MS-Office en diverse applicaties. Als de documentatie Engelstalig is, opent dat de markt voor buitenlandse consultants. I move to you, you move to me. Ik SMS het nieuwe motto: "Always. Everywhere. Brabant Water." Zie je, Brabant Water is gewoon al Engels!

Jammer genoeg loopt Gu´ljo een beetje uit zijn tijd en kan daardoor geen SMS-jes meer beantwoorden. Als lied voor het thema Ons Huis is gekozen voor Een Eigen Huis van Rene Froger. Bij de eerste tonen van het lied verschijnt een dansgroep op het toneel. Routinematig beoordeel ik de dames en kies mijn favoriet, de meest linkse is deze keer de gelukkige met de tweede van rechts als goede tweede.

Een confetti-regen geeft het einde van Gu´ljo's performance en het begin van de borrel aan. Even later zijn de medewerkers verwikkeld in geanimeerde gesprekken. Waarover die gaan is mij ontschoten. Bart Zandbergen heeft geregeld dat ik met hem en Peter Tax mee terug kan rijden. Wij blijken met zijn drieŰn in Rijen te wonen, het is duidelijk waar de intelligentie vandaan komt.

Alhoewel, ondanks dat Peter Tax beweert geen druppel gedronken te hebben, zijn we toch zeker tien minuten op zoek naar zijn auto. "Hij staat in rij zeven", weet Peter. Ja, rij zeven. Maar rij zeven van de Langnekken of rij zeven van de Kabouters? Uiteindelijk komt alles goed en brengt NAC-supporter Peter ons veilig naar station Rijen.

Volgend jaar zijn we weer van de partij.

Comments

Wat een originele locatie! Jee zeg, wat naar om een collega zo plotseling te moeten missen. Hmmm... dat lijkt me heel moeilijk.

Heb jij trouwens al een iPad?

Leuk idee van de nieuwjars speech.
En dat werd neem ik aan peter taxi

Met 3 mensen 10 minuten zoeken naar een auto? Het is nu wel duidelijk waar de intelligentie niet vandaan komt.
Vergeet je morgen niet naar Ajax-Feyenoord te kijken?

Nee, bij een puur Nederlands bedrijf dat ook vooral nationaal werkt vind ik engelstalig juist zo overdreven aandoen. Alsof men geforceerd snel en modern wilt overkomen.

Wat softwareversies betreft ben ik het wel met je eens, vooral ook omdat juist de in het Nederlands vertaalde opdrachten soms bijna onbegrijpelijk zijn.

@Door: Het is een mooie locatie die we ieder jaar weer gebruiken. Ik heb nog geen iPad, dat is wel echt een gadget voor mij. Als iemand mij wil sponsoren, haha. Heb jij er al een?
@Pascale: Wat heeft de Lage Landen gedaan qua nieuwjaarsbijeenkomst? Peter Taxi, geweldig gevonden. Dat ik daar nou weer niet op kom, hŔ.
@Piet: Heb jij wel eens gehoord van verstrooide professoren? Nou, dat zijn wij dus. Ik ga zeker naar aja-fey kijken, tot de 1-0. Dat is toch al gauw vijf minuten, schat ik in. Vervolgens het Eredivisie-Live abonnement opzeggen.
@Laurent: Okay, eerst alle software en een jaar of drie later de documentatie. Ooit wordt alles Engelstalig, misschien zelfs het CasaLog. Nederlands als exotisch dialect?