« Pythagoras en details | Main | Een illusie minder »

IQ... test

"De uitvinder van de praktisch uitvoerbare onzichtbaarheid, John Pendry, verzorgde de opening op de FOM-dagen in Veldhoven. Hij sprak over een jong vakgebied: de transformatie-optica."

Dat vind ik nou eens een pakkende openingszin. Onzichtbaarheid is een van mijn favoriete dingen. Drie keer raden hoe en waar ik wel eens onzichtbaar wil zijn. Ergens is het maar goed dat het niet kan, alhoewel John Pendry daar misschien binnenkort verandering in brengt. Lees het artikel op noorderlicht.vpro.nl maar eens.

Woensdag scoorde ik 126 bij de nationale IQ-Test, toch weer wat minder dan het jaar ervoor. Word ik nu dommer of die testen slimmer is de grote vraag. In een voorgaande editie was er een onderdeel "Doolhof", waarin een denkbeeldige camera links, rechts door gangen zwiept en gevraagd wordt bij welk punt hij uitkomt. Daar was ik best goed in. De zwenkende camera die zich gisteren wiebelend door een supermarkt bewoog was iets teveel van het goede. En daar ga je dan.

Is een hoog IQ belangrijk? Wat is het IQ van de mensen die de Sprinter (Wikipedia) hebben ontworpen? Wat is het IQ van de mensen die meer dan 120 van deze apparaten zonder toilet hebben aangeschaft? Eerlijk gezegd had ik tot voor kort nooit een probleem met de Sprinter. Ze zijn helder, open, transparant, informatief en geven bij het remmen electriciteit terug aan het net.

Maar laatst stonden de passagiers op station Rijen voor gesloten deuren. Normaliter licht een knop groen op ten teken dat men hem in kan drukken en de deuren zich openen. Deze keer blijft de knop grijs en dof. Als we uiteindelijk in kunnen stappen werken de info-monitoren niet. Een conducteur roept om: "Het kan zijn dat het op sommige plaatsen in deze Sprinter kouder is. Dat komt omdat het klimaatbeheersingssysteem een beetje in de war is. Op de eindbestemming Utrecht wordt dit verholpen, maar daar heeft u nu weinig aan."

Onzichtbaar zijn is leuk, misschien kan John Pendry eerst enige tijd investeren in het draadloos transporteren van personen la Beam Me Up, Scotty. Hij is daar vast slim genoeg voor. En wat zijn eigenlijk FOM-dagen?

Comments

wb de prijsvraag in alinea 2 is mijn antwoord: iets ergens in de buurt van Katja.
Goed he! ik heb vast ook een enorm hoog iq, maar heb niet mee gedaan, dus geen idee.
wb de prijsvraag in de laatste alinea: Functioneel Ontwikkelings Management? of ehh Fundamenteel Onderzoek der Materie? ik gok maar wat :-)

wie nooit nooit zegt zegt al twee keer nooit.
IQ zegt me dus helemaal niks, en dat is ook niet te meten.

Goede info, das heel voornaam!

Het kan ook zijn dat de gemiddelde deelnemer slimmer is geworden.

@Pascale: Hmm, ik ben wel errug voorspelbaar. Of, iets positiever voor ons allebei, heb jij inderdaad een enorm IQ. Gokken kun je inderdaad heeeeeel goed... ;-)
@Renesmurf: Het nooit-nooit gebeuren heeft in ieder geval je aandacht, zelfs op Twitter. Ga zo door! Van sommige mensen is het IQ inderdaad haast niet te meten, maar dat geldt zeker niet voor jou. Wat zou jij doen, als je jezelf onzichtbaar kon maken?
@Laurent: Je bedoelt dat de bevolking gemiddeld slimmer wordt? Dat is niet direct te merken aan het niveau van de middelbare scholen!

@Casaspider: nee, want die deelnemers hoeven niet representatief te zijn voor de bevolking. Misschien selecteerde men een wat slimmere batch deelnemers.