« Sardonisch, cynisch, Femke, sarcastisch, ironisch | Main | Sneeuw in Gilze-Rijen »

R.I.P. Captain Beefheart

17.12.2010: Captain Beefheart overleden, ik ken hem van Hot Rats en Bong Fury met Frank Zappa. Klik voor groter.Vrijdag 17 december 2010 overlijdt Don van Vliet, beter bekend als Captain Beefheart, aan de gevolgen van jarenlange Multiple Sclerose. Eind jaren '70 leerde ik Captain Beefheart kennen, nou ja zijn muziek dan, door mijn grote fascinatie voor Frank Zappa. Van Frank Zappa verzamelde ik alles wat los en vast zat, voor mij is en blijft hij The Man qua muziek. Ook al luister ik er nu vrijwel nooit meer naar, haha.

Captain Beefheart was een vriend van Zappa en is behoorlijk door hem be´nvloed. Als Zappa-fan koop ik Beefheart's meesterwerk Trout Mask Replica, een dubbelalbum. Het heeft in mijn herinnering een rode hoes en staat hier op zolder. Eerlijk gezegd kan ik me er geen nummer van herinneren en er nu een afspelen gaat niet. Luchiano (013) heeft nog nooit een pick-up bediend, Diana (4) kent het hele bestaan er niet van en wij hebben er geen.

Zonder het verleden te idealiseren, maar wat zat er toen toch veel meer in de muziek. Lees maar eens een boek over het leven van Frank Zappa, over optredens in de Star Club in Hamburg waar ook de Beatles optraden. Het is van een andere orde dan pak hem beet Coldplay. Zelfs de namen van Zappa's kinderen ken ik nog: "Moon Unit, Dweezil en Ahmet Emuukha Rodan". Het zijn ook wel bijzondere namen. Of Captain Beefheart kinderen heeft en zo ja, hoe die heten... ik heb geen idee.

Captain Beefheart speelt op twee Zappa-albums mee: Hot Rats (1969) en Bongo Fury (1975). Vooral Hot Rats is een geniaal album, misschien wel het beste van Zappa. De combinatie met de briljante violist Sugar Cane Harris in Willy the Pimp (YouTube) is een weergaloze. Overigens doet ook de beroemde violist Jean-Luc Ponty mee in het nummer It must be a Camel.

Terug naar Don van Vliet, Captain Beefheart. Als je hem wilt horen zingen, luister dan naar The Torture Never Stops (YouTube) van eerdergenoemd album Bongo Fury. Een van de comments onder de video springt eruit: "My parents listened to this song during my conception.? It gave me curly hair!"

Aan het eind van het jaar 2010 heeft een creatieve kunstenaar de wereld verlaten. Hij ruste in vrede.

Bronnen: Wikipedia Engels en Nederlands

Comments

Van Zappa ken ik wel muziek. Knap gedaan, en erg onderhoudend, maar het raakt me niet.
Dat boek van Zappa, over hemzelf, vond ik wel briljant.
De naam Captain Beefheart kende ik ook, maar niet de muziek.

@Laurent: Zappa is een goede componist met ook nog eens een niet bekrompen geest. Sommigen noemen hem zelfs pervers. Dat leidt tot verrassende albums, maar inderdaad ze raken je niet zoals pak hem beet Otis Redding. Ook live zegt hij ineens: "Zo, nu gaan we van een driekwarts maat over in zevenachtste." Erg knap, maar een vriend verzuchtte eens: "Waarom gaat hij nou niet gewoon even door in dat lekkere ritme?" Maar als je ooit de live-opname uit Ahoy, begin jaren '70, hebt gehoord waarin Zappa in het Nederlands zingt: "Geef mij wat vloerbedekking voor deze vette zwevende sofa", ja dan ben je wel verkocht.

Live is het wel ongelooflijk spectaculair ja, wat ze muzikaal presteren.

@laurent: Zappa had zijn uitstraling mee, zeker live. Is het geen idee voor jou om zo'n sikje te laten staan?

hee maar je hebt echt geen elpee of pickup meer nodig om alle muziek te horen die je wilt! er is iets, genaamd internet, dat je alles kan bieden... kijk eens op spotify.com hebben ze echt enorm veel!

@Pascale: Tuurlijk, zie ook de gelinkte YouTube-filmpjes. Maar voor het verhaal is dit beter... ;-)