« Beroepsdeformatie? | Main | Mijn kinderen »

Luchtmachtdagen Gilze-Rijen 2010

Vrijdag en zaterdag zijn er de Luchtmachtdagen op vliegbasis Gilze-Rijen, iets waar velen naar uitkijken. Vliegtuigen en helikopters hebben iets magisch en dat geldt zeker voor de militaire versies. De eerste vraag is hoe op de immens grote vliegbasis te geraken. De normale weg naar het vliegveld is afgesloten en de organisatie raadt aan om per openbaar vervoer te komen.

19.06.2010: Luchtmachtdagen Gilze-Rijen, een onvergetelijke ervaring met name door de fenomenale F16's. Klik voor groter.Op papier is alles goed geregeld, ik rijd met de fiets (sic!) naar het op anderhalve kilometer gelegen industrieterrein Haansberg. Daar is een grote fietsenparkeerplaats ingericht, bewaakt door militairen. Er rijden gratis pendelbussen op en neer naar het vliegveld en in een mum van tijd zijn we er. In deze tijden on-Nederlands maar wel magnifieke promotie: de toegang tot de Luchtmachtdagen is gratis!

Ik slenter over het terrein en neem een kijkje bij open hangars en de talloze stands waar eten, kleding, boeken en wat dies meer zij verkocht worden. De Koninklijke Luchtmacht is druk aan het werven en richt daar zelfs een hele hangar voor in. Ook zijn er mooie prijzen te winnen als men zich inschrijft. Nu maar hopen dat mijn 100 kilo en min-6 aan beide ogen geen beletsel vormen om volgend jaar aan de F16-opleiding te beginnen. Wordt een jongensdroom dan eindelijk waar?

Een speciale plaats is ingeruimd voor de Apache helikopters, immers Gilze-Rijen is de thuisbasis van het Defensie Helikopter Commando (DHC). Kinderen mogen in gevechtstenue met de Zwarte Spin ((C)asaSpider, red.) op de foto. Om negen uur gaat het oficiele programma van start. Er staan hekken langs de start-/landingsbaan en iedereen probeert vooraan te staan. Dat is best een vreemd concept bij een vliegshow, immers over het algemeen bevinden vliegtuigen zich in de lucht. Even later snap ook ik dat het fotograferen en filmen van opstijgende en landende vliegtuigen gemakkelijker gaat als er geen mensen voor je staan.

Om de 25 meter staan luidsprekers opgesteld. De commentator van de vliegbasis babbelt er lustig op los en verschaft ook de nodige informatie. Op een dergelijk groot terrein met zoveel mensen kan het gebeuren dat een kind zijn ouders kwijtraakt, of andersom. Om tien uur meldt de speaker het eerste geval en zegt daarbij: "Gisteren waren hier 100.000 bezoekers en is er niet één kind kwijtgeraakt. Nu zijn we een uurtje onderweg en hebben de eerste al te pakken. Ouders, let op uw kinderen."

Eindelijk heb ik een plekje vooraan veroverd en neem aanvankelijk een foto van iedere vliegbeweging. Ik ben niet de enige en val met mijn gedateerde Sony V3 enigszins uit de toon temidden van de Canon's en de Nikon's met telelenzen van een halve meter. Sommige mensen associeren een vliegveld met milieuverontreiniging. Mij valt op dat er veel gele paardenbloemen tussen het gras groeien en bovenal de aanwezigheid van kleine vogeltjes die iedere keer als er een vliegtuig voorbij komt een soort van paringsdans uitvoeren. Ze zijn gewoon verliefd op die vliegtuigen.

19.06.2010: Luchtmachtdagen Gilze-Rijen, een onvergetelijke ervaring met name door de fenomenale F16's. Klik voor groter.Er zijn al een aantal vliegtuigen en helikopters aan de beurt geweest en ik vermaak mij opperbest. De speaker zegt wel dat er misschien slecht weer in aantocht is, een opmerking die ik nonchalant naast mij neerleg. Dan gebeurt het, een Belgische F16 draait de startbaan op en staat stil aan het begin daarvan. Een leek onderkent de combinatie van elegantie en kracht van dit vliegtuig, in hondentermen een Dobermann waarbij de voorgaande vliegtuigen poedels gelijken.

Het vliegtuig maakt zich klaar voor de take-off, de motoren beginnen te loeien. De F16 zet zich in beweging, de eerste meters nog langzaam. De toeschouwers kijken ademloos toe en wachten op de uitbarsting. Net als het toestel mij voorbij is gaat de afterburner aan, tenminste ik denk dat dat zo gaat, en dan breekt de hel los. Lawaai mooier dan de mooiste symphonie. De F16 komt los van de grond en is enkele tellen later al bijna uit het zicht. Een onvergetelijke ervaring. Grote mannen krijgen collectief een brok in de keel. Daar komt hij aan voor de landing, een perfecte touch-down.

Tsja, na deze overweldigende ervaring ervaart men een blusoperatie van drie helikopters toch als enigszins duf. En dat geldt ook voor fleurig gekleurde Franse vliegtuigjes, een parade van verschillende helikopters en de knappe capriolen die stuntvliegers uitvoeren. Na 400 buikrollen, halve loopings en andere kunsten heeft men dat wel gezien. Ik kijk op mijn horloge, het is half twaalf. Om een uur of twaalf wil ik naar huis in verband met Nederland-Japan (1-0, Sneijder), maar er is een nieuwe F16 in aantocht. Het is een Deense, hopelijk een zonder rancune, die zijn vleugels en dergelijke aan het checken is.

Dan begint het tamelijk hard te regenen. Paraplu's worden opgestoken, de mijne niet want die ligt veilig thuis. Wat doe ik, blijven of gaan? Een vraag die bij veel mensen wel vaker door het hoofd spookt. Er komt beweging in de F16 en ik haal mijn fototoestel onder de jas vandaan. Het regent pijpenstelen, maar de start van een F16 wil ik nooit meer missen. Wederom is het overweldigend. Meteen na de start houd ik het voor gezien en begeef me naar de opstapplaats Haansberg.

19.06.2010: Luchtmachtdagen Gilze-Rijen, een onvergetelijke ervaring met name door de fenomenale F16's. Klik voor groter.Meer mensen zijn op dat idee gekomen, een logische beslissing gezien het slechte weer en de aankomende voetbalwedstrijd. Niet zo logisch echter voor de Haansberg-pendelbuschauffeurs die naar verluidt precies op dat moment van hun pauze genieten. Wij staan met meer dan 1000 man in het vak, maar er komt geen bus. Gelukkig is het wel weer droog geworden. Naast ons vak vertrekken de pendelbussen naar station Tilburg om de twee minuten, ze zijn bijna helemaal leeg.

Eindelijk komen de Haansberg-bussen. Met een beetje gedrang en geduw lukt het me in de derde bus te stappen. Gelukkig staat mijn fiets er nog, dat is altijd maar afwachten met fietsen. Na drie pedaalslagen vallen er druppels. Een man met weer-ervaring roept dat het zometeen gaat hozen. Ik moet toch naar huis. De man heeft gelijk. Een plensbui die zijn weerga niet kent daalt over Rijen heen. Na 200 meter ben ik al compleet doorweekt, de spijkerbroek kleeft om mijn dijen en de druppels op de bril vertroebelen het zicht. Neen, doe mij maar zo'n computerdisplay van een F16.

Als een verzopen kat loop ik de huiskamer binnen. Mijn huisgenoten lachen, ook dat nog. Wat kan het schelen, alleen al die eerste start van de F16 is de moeite dubbel en dwars waard. Lessons learned, openbaar vervoer is niets voor CasaSpider. De hele middag horen we straaljagers over Gilze-Rijen denderen, wat een heerlijk geluid. In totaal hebben 250.000 mensen vrijdag en zaterdag onze gemeente bezocht. Wij zijn trots op Gilze-Rijen en Gilze-Rijen is trots op haar vliegbasis.

Comments

Erg jammer dat het gisteren k*tweer was. Ik wou er ook heeeeel graag ernaartoe. Maar ja, een Curaçaoënaar in de regen...nee, dat gaat niet. Een takeoff en landing van een F16 is inderdaad onvergetelijk. Gelukkig konden wij hier in Tilburg toch nog een beetje meegenieten van het geluid :-)

Bladerend van blog naar blog kom ik hier even langsvliegen.
Vogels en vlinders in de lucht kunnen mij zeer bekoren.
Vliegtuigen hebben toch snel met vervelende oorlogen te maken.
Dicht bij Schiphol geven ook andere vliegtuigen vaak veel problemen .....
Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost

@Curacaoenaar: Neen, Curacaoenaars zijn van suiker, dat is algemeen bekend. Haha. Ach, over een paar jaar is het weer.
@Rob Alberts: Natuurlijk zijn vliegtuigen niet goed voor het milieu, maar ja iedereen wil tegenwoordig voor een habbekrats naar verre bestemmingen. Het grappige is dat iets als een vliegveld door zijn uitgestrektheid juist heel mooi kan integreren met de natuur. Alleen moeten de vogels natuurlijk niet de motoren invliegen!

Het is dat mijn man het voetbalkamp moest begeleiden, maar anders was ie maar wat graag hier naar toe gegaan! Ik zal hem je blog laten lezen.

Vind het ook altijd bijzonder fascinerend. Ga zelf regelmatig ff kijken bij de basis in Leeuwarden. Magisch is het juiste woord.

@Door: Soms moet men kiezen en een voetbalkamp begeleiden is ook leuk. Volgend jaar zijn de Luchtmachtdagen er ook weer, alleen is mij nog niet bekend waar.
@Lennart: Zo is het, jullie hebben nog F16's, samen met Volkel. Ik hoop dat ze in de nabije toekomst behouden blijven. Organiseert Leeuwarden ook Luchtmachtdagen?