« Een groot stapje voor Diana | Main | Een trieste aanleiding »

Met de Spiders naar Albert Heijn

Om half zes gingen we even naar Albert Heijn en om kwart voor zeven waren we weer terug. Taferelen als bij een voetbalwedstrijd of een popconcert op de parkeerplaats in Zeelandia. Compleet gekkenhuis.

Het was een grote dag voor Curacao. Op woensdag 28 maart 2007 is het eerste filiaal van Albert Heijn op Curacao geopend. Daarvoor is het halve eiland uitgelopen en het viel niets tegen. Alle 240 parkeerplaatsen waren bezet en auto's stonden in de wijde omtrek. Wij vonden een illegaal plekje dichtbij de ingang, met een baby aan boord mag dat.

28.03.2007: De eerste Albert Heijn op Curacao opent haar poorten te Zeelandia. Klik voor groter.Het Curacaose filiaal van Albert Heijn is groot, schoon en modern. De blauwe winkelwagens rijden als een Toyota. Meteen na de ingang lag het fruit ons vanuit de schappen toe te blinken, iedere appel leek wel apart gepoetst.

Bij het wegen zochten we tevergeefs naar de knop om het prijsetiket uit te printen. "Mag ik u even helpen?", schoot een vriendelijke medewerkster ons te hulp. Maar prijsetiketten komen er niet uit, dat gebeurt pas bij de kassa. Is dat in Nederland tegenwoordig ook zo?

Initiatiefnemer en eigenaar Gerard van den Tweel heeft in Nederland vier Albert Heijn filialen in Nijkerk, Voorthuizen, Woudenberg en Bennekom. De vestiging Curacao is een van de grotere, het is sowieso de grootste Albert Heijn die ik ooit gezien heb.

De winkel straalt duidelijk meer klasse uit dan de Portugese concurrentie van Mangusa, Centrum en Vreugdenhil. Er is een kinderhoek, een coffeeshop en Van den Tweel belooft niets over de houdbaarheidsdatum te verkopen. Houdbaarheidsdatum is in het Portugees een rekbaar begrip.

Iedere bezoeker ontvangt een plattegrond van de winkel. Toen Luchiano (9) in zijn eentje op pad ging en ons na een tijdje weer terugvond zei hij: "Die plattegrond heeft mijn leven gered!" Hij heeft inderdaad gevoel voor drama. We kwamen Benno en Noelle tegen, binnenkort mag dus een update van hun zieltogende website verwacht worden. Ook zij waren enthousiast over de nieuwe supermarkt.

Ja, winkelen bij Albert Heijn is een groot feest tot het moment dat er betaald moet worden. Voor alle tien kassa's stonden immense rijen. Daar hebben we zeker een half uur in gestaan, in eentje dan toch. Een kniesoor die erop let en over een aantal weken stabiliseert de zaak zich wel.

Vanavond aten we onder andere Albert Heijn aardappelsalade en zitten nu aan de Duvel. Een sixpack voor nog geen 18 gulden.

Update 29.03.2007 / 21:33

Een nagekomen foto van de Spiders wachtend in een van de tien rijen voor de kassa's bij Albert Heijn te Zeelandia. De foto is gemaakt door Noelle, de betere helft van het duo Bennoelle waarvan de website nog steeds niet is ge-update. Thanx!

Comments

De concurrentie zal het zeer zeker gaan merken (en dat is maar goed ook) !

Tien kassa's? Dat is veel!! Dan moet het inderdaad wel een heel groot filiaal zijn. Ik neem aan dat alle kassa's in gebruik waren, of zijn er eigenlijk nog meer dan die tien kassa's? In de AH in Putten is het zo dat als er bijvoorbeeld twee kassa's open zijn en het wordt te druk, dan wordt er direct door een soort intercom iemand geroepen om een kassa te gaan bemannen. Of dat in alle AH filialen zo is weet ik niet, in Vught zal ik waarschijnlijk niet bij AH gaan kopen, puur omdat ik de Lidl om de hoek heb zitten en AH een half uur lopen is vanaf mijn nieuwe woonstek. Ik hoop dat AH bij jullie zo druk blijft. Ik vind het overigens zeer verbazingwekkend dat jullie niet allang over een AH filiaal beschikken. Die Gerard van den Tweel, hoe oud is die eigenlijk, weet jij dat? Mij lijkt hij zo te zien op die foto wel tachtig als het niet ouder is. Maar het is onwaarschijnlijk dat iemand nog een filiaal van AH opzet als die zo oud is.

De excerpt van de rss-feed (die stopt na "Het was een grote dag voor Curacao", voor de niet-rss lezers) is grappig.
Ik dacht: hee, heeft Casa nu ook al van die korte potsjes, tot ik me realiseerde dat Albert Heijn en Curacao misschien wel een nieuw gevormde combinatie was :)

Ahaa, de ah! lang leve appie.

Staan je met z'n drieŽn in een rij, dan openen we er een kassa bij.
Oh en het fruit wordt hier ook pas gewogen bij de kassa...

M'n ouders waren ook bij de opening afgelopen dinsdag.
Ik moet nog even van ze horen hoe het was.

Het gaat duidelijk weer beter met AH maar of ze op Curacao nu de grote groei vinden.....
De concurrentie kan zich voorbereiden op een grote prijzenslag en jullie profiteren ervan!

@Paul de Jong: Dank je, er is nog een flesje over...
@Bodo: En als de concurrentie het merkt dan merken wij het ook...
@Cyberjunk: Ik hoorde zelfs van 12 kassa's. Ze waren allemaal open, het was een drukte van belang. Het is best bijzonder dat er een Albert Heijn op Curacao is, het is de eerste vestiging in de Cariben. Overigens hebben de Portugese supermarkten ook artikelen van AH in de schappen staan. Foto's kunnen wel een beetje vertekenen, in werkelijkheid zie ik er ook veel jonger uit... ;-)
@Lijn: Heb de feed net gezien en inderdaad, eigenlijk is het verhaal zo veel beter! Zo zie je maar, schrijven is schrappen...
@GJ: Kijk, dat is nu eens nuttige info. Vroeger mocht je het fruit zelf wegen en de prijssticker op het zakje plakken. Hoe zit dat met de groenten? (Dit wordt nog eens een echt huisvrouwenlog)
@Lennart: Het is ze vast goed bevallen, behalve de drukte bij de kassa en op de parkeerplaats is er niets op de winkel aan te merken...
@Angel: 150.000 inwoners is meer dan een wijk als Overvecht, dus waarom niet? Een prijzenslag m.b.t. Belgische bieren zie ik met belangstelling tegemoet!

Hier in Den Haag hebben we een AH XL. Het bijzondere aan 'mijn' AH is dat we hier handscanners hebben. Met die handscanners hoef je niet langs de kassa, je rekent zelf af. (alleen pinnen) Nou zul je wel denken dat je gratis boodschappen kan halen. Niet dus! Af en toe word je gecontroleerd, je weet alleen niet wanneer.

Ik vond supermarkt Centrum bij Piscadera toch een hele goede supermarkt. Ik verbaasde me vooral over de lage prijs van het vlees bij de slager daar i.t.t. hier in NL.
AH is ook goed alleen wat aan de dure kant vind ik (in NL dan).

ja, het werd een lange avond bij AH. Maar ook weer gezellig, veel mensen gezien die ik alweer een tijdje niet was tegengekomen. Het werd zo gezellig dat we nog aan het stokbrood begonnen zijn.
De prijzen vallen nu gelukkig goed mee, gelijk of wat onder de andere supermarkts. nu kijken of het niet alleen een openingstunt is.
@casaspider... dank dat je me netjes voor de vruchtensappen hebt gefotografeerd. anders krijg je zo'n naam he :)

en de hint is duidelijk.. ga vanavond de hosting van de site weer eens betalen. dan schijnt het updaten ook wat makkelijker te gaan. krijg nu steeds de melding dat ik geweigerd wordt :)

In die soort AH waar Trezeguet koopt zou ik geen boodschappen willen doen, ik zou veel te bang zijn dat ik fouten maak. En "af en toe" gecontroleerd worden vind ik toch verleidelijk voor potentiŽle winkeldieven. Ik denk dat online boodschappen doen nog veiliger is dan inkopen doen zoals in die AH XL in Den Haag.

Hhmmmmm, een sixpack Duvel voor nog geen 18 gulden is inderdaad NIET duur.Ben geen AH fan , maar dat kan nu dus wel veranderen!

Sixpack Duvel voor nog geen NAF 18. Ligt eraan hoeveel "nog geen". Bij Centrum was de laatste keer een flesje iets van NAF 2,80. Dus een sixpack voor nog geen NAF 17.

@Trezeguet: Ik kan eigenlijk niet geloven dat dat werkt. Het is zo verleidelijk een paar dure artikelen te 'vergeten'. En veel controle kan ook niet, want dan is het snelheidsvoordeel weg...
@Lennart: Centrum Piscadera ziet er goed uit en vlees is overal goedkoop op Curacao. Grootste probleem is de houdbaarheidsdatum en het feit dat de prijssticker vaak niet overeenkomt met de prijs in de computer. En zelf controleren door te scannen is er niet bij, in ieder geval bij Centrum Mahaai werken die apparaten niet meer. Dan is het een kwestie van bij de kassa heel goed opletten. Dit geeft mij geen plezierig gevoel...
@Benno: Nog even en het Happy Hour vindt plaats bij Albert Heijn. De nette foto was niet zo moeilijk, jij bewoog je continu tussen de verse groenten, het fruit en de vruchtensappen. Hoe die Hertog Jan in je kar kwam is onbekend. Je hosting provider niet betalen is wel een goede smoes trouwens!
@Cyberjunk: Ben het met je eens, ik vind het ook onvoorstelbaar dat dat werkt in Nederland. Geef mij maar een (leuke) caissiere...
@Gepensioeneerde marineman: En ze hebben meer soorten. Maar zoals Ino na jou stelt kost de Duvel bij Centrum evenveel...
@Ino: Hey, zijn jullie terug uit Argentinie? De laatste keer is wel lang geleden voor jou, want ik betaal bij Centrum al een hele tijd 2.95 voor een flesje. Ze zijn dus even duur, maar bij Centrum zijn het losse flesjes en bij AH krijg je een handzame sixpack...

Binnen ons SQL gaan overigens ook stemmen op die menen dat het beter is om AH compleet te boycotten: "AH is te groot en te kapitaalkrachtig en uiteindelijk gaan de prijzen toch weer omhoog als de concurentie ten onder is gegaan". Ik kan me er wel iets bij voorstellen - de tijd zal het leren. T'is een beetje de aloude "KLM kills ALM (Insel Air)" discussie.

Het grote voordeel vond ik vroeger bij AH, dat ze eenmans vlees verkochten. En ik al jongen alleen wonende op een toen nog klein landhuis, vond dat wel prettig.

Verpompoening*
Veralbertheijning, verpijnackering, vertutting.

Bij ons in de buurt is een nieuwe AH XL geopend, die de Konmar vervangt. Dit was eigenlijk tot de prijzenslag een redelijke winkel met verse vis (los, aparte afdeling), eigen bakkerij, slagerij, bloemenwinkel, kaasafdeling, notenbar, een heleboel Oosterse produkten van allerlei ook onbekende merken, aparte samballen, redelijk wat biologische produkten (en wat weinig vegetarische spullen). Je zou het een soort markt kunnen noemen. Tijdens de prijzenslag werd de kaasafdeling vereenvoudigd, maar buiten zat toch nog een kaasboer, de vis werd voorverpakt, het vlees ook, er kwamen meer B-merken, biologische groenten verminderde in kwaliteit.

Het werd armoediger. Daardoor ging ik boodschappen doen bij een biologische winkel, met overheerlijke smaakvolle groenten in alle soorten (van knollen tot artisjokken) en fruit en heel veel eerlijke basisprodukten waarvan eigenlijk alles te maken is. Aan de overkant haalde ik dan stevig biologisch vlees (voor het weekend, zeg ik met lichte verontschuldiging, want ik eet liever niet zoveel dieren, maar wel lekker). En omdat ik dan toch al bijna in de haven zat, kon ik ook kiezen voor alle soorten vis.

Nu is het een Albert Heijn. Ruimtelijk ingedeeld, eigenlijk best mooi. Ik hoopte stiekem dat ik daar spullen zoals in de vorige alinea zou kunnen kopen, maar dan dichtbij en ook 's avonds. De vis is verpakt, de kaasboer zat er toch al, bij de vleesmaler koop ik liever niets, maar zag er goed uit, de biologische produkten zijn beperkt tot de hardlopers of luxe goederen (respectievelijk aardappels/tomaten of klein bloemkooltje samen verpakt met klein broccolietje). Verder veel luxe voorverpakte maaltijden en veel bekende huismerk produkten (die nu overal in de buurt in huis staan) ... voordat ik teveel in detail treed over wat ik wel wilde en zij niet hadden, probeer ik een punt te maken:

foto ongevraagd gepikt van deze pagina

Inmiddels hebben zich binnen een straal van anderhalve kilometer vijf Albert Heijnen gevestigd en ťťn C1000 en eten we met z'n allen zoals het in de Allerhande staat: Tilapiafilet in Thaise saus. Wat dus een enorme luxe lijkt, ziet er voor mij meer uit als een verschraling, eenheidsworst, verikeaing.

Rust.

( http://www.vanderknokke.nl/pivot/pivot/entry.php?id=1670 )

Dit hier boven was geen originele reactie, maar van mijn eigen site gepikt.

Over dat zelf scannen ben ik overigens wel te spreken. Het werkt goed. Ik dacht dat het zo werkt: dat als je een keer steeksproefgewijs gecontroleerd wordt en het klopt niet dan wordt je vaker gecontroleerd (je moet immers je klantenkaart, waarvan je je gegevens overigens niet hoeft in te vullen, gebruiken bij het zelfscannen).

@Rob: Gezien de drukte en het enthousiasme gisteren denk ik niet dat een massale boycot kans van slagen heeft. Misschien heeft het juist een positief effect op de concurrentie. Voorlopig ben ik tevreden met de komst van Albert Heijn...
@Brillie: Eenmansvlees? Toen ik studeerde at ik minimaal twee stukken vlees bij iedere maaltijd. Had je nooit bezoek?
@Pascal: Een toepasselijk stukje dat ik al bij jou had gelezen. De vis halen wij bij de Venezolaanse barkjes, betere (en goedkopere) is er niet op het eiland. Fruit en groenten van AH zien er prima uit en lijken eerder een verbetering dan een verschraling. En de Allerhande lezen wij niet, dus hier geen verikeaing (mooi woord).
Dat het scannen voor jou goed werkt geloof ik graag, volgens mij lokt het echter veel mensen aan met minder nobele bedoelingen. Die nemen gewoon een andere klantenkaart als ze een keer gecontroleerd zijn...

@Casa:
Ah, ik zie dat je een minstens een geoefende geest hebt. Als je een nieuwe klantenkaart heb dan wordt je vaker gecontroleerd. Op een gegeven moment wordt je ook herkend. Wat het altijd het makkelijkst is is altijd opvallend en daardoor onopvallend doen. Je kan gewoon met de volle kar naar de auto lopen via de handscanners, zonder in het begin een scanner te hebben gepakt. Zo lijkt het alsof je je scanner hebt teruggehangen en lamp voor de routinecontrole kan ook niet gaan branden. En als ze toch iets merken dan is het een beginnersfout, onbekend met dat hele gedoe.

De grote vraag is natuurlijk: zijn ze goedkoper? Ik vraag het me af. Ik hoop ook dat Gerard wat van de Curacaose kwaliteit naar zijn Nederlandse winkels transporteert. Die in Woudenberg kan beter.

Maar concurrentie kan natuurlijk geen kwaad. En Curacao is groot genoeg voor meer supermarkten.

Leuke foto op die update. Is de klantenkaart dezelfde als de bonuskaart die we hier bij AH hebben? Die is landelijk. De beste oplossing is, pasfoto op de klantenkaart, dus die persoonlijk houden. Even een investering, maar voldoende controlemogelijkheid om winkeldiefstal tegen te gaan als je zelfstandig moet afrekenen met zo'n handscanner.

@Pascal: Geoefend maar niet crimineel toch? Probleem is dat ik niet precies weet hoe het in zijn werk gaat. Als het druk is bij de handscanners is er wellicht ook een vorm van sociale controle? Zo te lezen ben jij in ieder geval geen beginner meer... ;-)
@Niek: Met sommige artikelen zijn ze zeker goedkoper, we kochten goede boterhamworst voor een gulden. Ook de kwaliteitssoep (AH-merk) is iets goedkoper. Van de andere kant betaalde ik ruim zes gulden voor een bruin brood. Uit de oven dat wel. Het definitieve beeld moet nog gevormd worden. Woudenberg zou erg blij zijn met onze kogelbiefstuk en ossenhaas, beiden uit Argentinie. En er is zeker ruimte voor een extra supermarkt...
@Cyberjunk: Dank je, ook namens Noelle. Klanten- en bonuskaarten heb ik hier nog niet gezien. Weet niet of we dat ook over ons heen gaan krijgen. Curacaoenaars zijn niet van die zegeltjesverzamelaars en ik ben het helemaal met ze eens. Zelf afrekenen met de handscanner zie ik ook echt niet gebeuren...

het concurrentie model werkt.. gisteren de aanplak biljetten bij centrum op de deur dat ze vanaf heden tot 21.00 uur geopend zijn.

en de betere helft van het duo??

Correctie beste Casa!! Hoewel ik moet toegeven dat AH in Nederland wel de mogelijkheid biedt tot het sparen van zegels, bedoel ik met de bonuskaart wel even iets anders. Een gratis bonuskaart, die heel eenvoudig te krijgen is door het invullen van je gegevens, maar landelijk te gebruiken is, geeft korting op artikelen. Elke week zijn dat andere artikelen en die worden vermeld in een folder. Er is korting te verkrijgen op A merken zowel als op het AH huismerk. Je geeft je bonuskaart bij de kassa af, die wordt gescand en als je artikelen met bonus hebt gekocht, dan krijg je daar korting op. Om die bonuskaart te krijgen hoef je niets te sparen, die korting krijg je echt zo. Ook geen cadeauacties of iets, dit is echt pure service waar je alleen maar je gegevens voor hoeft op te geven en het staat je geheel vrij om al dan niet van die mogelijkheid van de bonuskaart gebruik te maken Het sparen van koopzegels is ook een mogelijkheid, maar dat staat totaal los van die bonuskaart. Dus als ze die invoeren op dezelfde manier als bij ons, dan hoef je geen zegelspaarder te worden of te zijn.

@Benno: Toch zie ik liever dat ze de scanners in de winkel weer aanzetten zodat men de prijs kan controleren. Maar het is een begin. Correct: de betere helft van het duo... ;-)
@Cyberjunk: Ik hou ook niet van bonuskaarten, degenen die niet meedoen betalen de korting van de 'leden'. Het is een manier om mensen te verleiden bij 1 supermarkt te kopen. Wel slim maar niet leuk...

ik vind albert hein een geweldige winkel maar veel te duur...dus ik ben er af en toe te vinden voor speciale dingen, ze hebben echt zoooooveel keus in alles

wat het wegen betreft, dat is dus tegen diefstal, mensen wegen iets af, sticker erop en dan nog een paar appels erbij in...tel uit je winst....alleen word ik gek van de dames aan de kassa die steeds vragen welke appels ik heb, kind dat weet ik toch niet..rooie die lekker zijn :-)

Heb jij die parkeerplaatsen geteld dan? zo stellig 240 st loggen!

@Paola: Ik ben blij dat hij er is die Albert Heijn. En de dure dingen laat ik gewoon links liggen. Hmm... behalve dat brood van meer dan zes gulden waar ik per ongeluk ingestonken ben dan. Als ze bij de kassa niet weten welke appels het zijn kun je het goedkoopste merk opnoemen, dan heeft dat hele geweeg toch geen zin...
@Ennu: Neen, maar ik heb ook de hoogte van de Eiffeltoren niet nagemeten... :-)
(Heb het aantal uit een Amigoe-artikel, neem aan dat "iemand" toch wel weet hoeveel parkeerplaatsen er zijn)