« El Sapo El Sapo (8) | Main | Vermist »

Natuur van slag

Persoonlijk ontdekte ik reeds zo'n elf, twaalf jaar geleden dat de natuur totaal van slag is. Stormen en overstromingen volgden elkaar in rap tempo op, ook in Nederland. Een collega zei destijds dat men niet teveel waarde moest hechten aan individuele gebeurtenissen maar de zaak over een langere tijd diende te beschouwen.

Op zich had hij daar gelijk in, maar er gebeurde mij net iets teveel. En wat lees ik vandaag in de Telegraaf?

De paddentrek is gestart, de citroenvlinder vertoont zich en de tjiftjaf is al te horen.

Need I say more?

Regen zorgt voor veel ellende in Venezuela en ColombiaOp Curacao is het sinds september vorig jaar een gekkenhuis, onvoorstelbare hoeveelheden regen kregen wij over ons heen. Nog even en we konden hier rijst gaan verbouwen in sawa's. Inmiddels is het klimaat zich hier weer enigszins aan het herstellen, maar nu krijgen Venezuela en Colombia het voor hun kiezen.

Enige tientallen doden en vele duizenden daklozen zijn daar te betreuren. In Venezuela komen herinneringen boven aan de ramp van 1999 toen meer dan 10.000 mensen de dood vonden doordat hele bergen instortten onder de aanhoudende regen. Rivieren van woest kolkende modder sleurden huizen, auto's en ook mensen mee.

Ik heb niets tegen president Hugo Chavez, maar kneep wel mijn tenen even samen toen hij de Verenigde Staten de schuld gaf van de langdurige regenval. De USA hebben het Kyoto Verdrag namelijk niet ondertekend. Ja, zo'n handtekening zorgt natuurlijk meteen voor een stralend zonnetje!

Ook ik ben overigens van mening dat het Kyoto Verdrag wel degelijk door de USA ondertekend dient te worden, laat daar geen misverstand over bestaan.

Laten we hopen dat de klimaatveranderingen allemaal zo goed uitpakken als in Nederland, waar de lente dit jaar op 11 februari al is begonnen en het aantal pasgeboren lammetjes niet meer te tellen is.

Comments

Maar als u het 12 jaar geleden al ontdekt hebt, in hoeverre is er dan nog sprake van "van slag". Of is het gewoon zo geworden?

Ik hoor ook al jaren over klimaatsveranderingen. Jij bent er blijkbaar definitief van overtuigd dat het klimaat wereldwijd verandert. Ik had die overtuiging al iets eerder, n.l. in die extreem hete zomer van 2003, toen er zelfs in Nederland maandenlang tropische temperaturen heersten. En mocht ik toch nog even getwijfeld hebben doordat het daarna weer vrij normaal werd, jouw verhaal maakt mijn overtuiging alleen maar sterker. En alle natuurrampen die wereldwijd gebeuren wijzen er ook op, men kan niet meer van de natuur op aan. Zij wij als mensen die consumeren en het millieu vervuilen daar nu alleen debet aan? Hebben wij werkelijk invloed op de natuur? Soms denk ik van wel, soms ook niet. Af en toe denk ik ook dat het zowel de foute millieuverpesters als de natuur zelf de oorzaak zijn van al die klimaatsveranderingen.

De discussies over de klimaatveranderingen vind ik net zo'n onzin als de dagelijkse ellenlange weerberichten. Het weer is er iedere dag en het klimaat ook. En beiden veranderen voortdurend. Het is toch onwaarschijnlijk dat sinds de ijstijd of welke tijd ook, het klimaat pas op de plaats zou maken. Interessant is wel de vraag in welke mate het menselijk gedrag invloed uitoefent. CasasPa

@Erwin: Het begon dus 12 jaar geleden (of iets eerder), toen was het klimaat enigszins onwel, maar nu is het echt van slag. Het is zo geworden. En het wordt nog erger!
@Cyberjunk: Wij hebben wel degelijk invloed en niet zo'n beetje ook. Aan de ene kant zijn wij veroorzaker van klimaatsveranderingen (CO2-uitstoot en andere chemische troep), aan de andere kant verergeren wij de gevolgen van bijvoorbeeld regenval door het ongecontroleerd kappen van bomen. Hierdoor ontstaan de gevaarlijke modderrivieren en storten bergen in.
@CasasPa: Weerberichten kunnen mij ook gestolen worden, maar het klimaat heeft directe gevolgen en lijkt toch echt van slag. De veranderingen vinden in een sneller tempo plaats dan pak hem beet een miljoen jaar geleden en de oorzaak daarvan is -uiteraard- de mens.

Het staat bijna vast dat de mens grote invloed heeft op het klimaat. Het vervelende is wel dat enkele weken/maanden geleden bleek dat bij de samenstelling van de bekendste grafief die door milieuorganisaties (ook van de UN) wordt gebruikt om de impact aan te geven, de zogenaamde hockeystick, grote rekenfouten zijn gemaakt. Er zou zelfs met cijfers zijn geknoeid, alleen cijfers die in het straatje pasten werden gebruikt.
Slechte zaak, hiermee stonden degenen die het beste voorhebben met het milieu ineens met de handen in het haar. Beweren dat het toch slecht gaat met het milieu maakt je stelling niet sterker.

De USA moet Kyoto natuurlijk wel ondertekenen.

Casa, de vele regen op Curacao is eigenlijk een zegen voor zo'n droog eiland. Wordt er nog iets gedaan om het op te vangen zodat het nog gebruikt kan worden voor irrigatie?? Ik dacht dat dit vroeger op de plantages wel gebeurde.

Met die kop is het de Telegraaf in ieder geval vandaag gelukt mij twee kranten te laten kopen. In de tweede krant werd hiervan geen melding gemaakt.De Telegraaf (heel veel stond er eigenlijk niet in dit artikel) leek hiermee te doen voorkomen alsof het vandaag dan toch echt definitief was.
Ik zelf word altijd geraakt door dit soort apocalyptische berichten (denkend aan de kinderen). Maar deze manier van brengen is eigenlijk meer een soort van sensatie.
God, wat kan ik toch lekker rommelen om hier iets zinnigs te proberen neer te zetten (ook qua zinsconstructies).

Volgens mij wordt dat allemaal maar aangepraat, er is niks aan de hand. (brengt me op een log ideetje)

Op Madeira klaagt men dat dit de 2e koude winter is. Toen ik in oktober arriveerde lachte ik om de winterjassen, dikke truien en handschoenen/sjaals die ik in de winkels zag hangen. Madeira had toch zo'n heerlijk zacht klimaat??? Inmiddels weet ik beter, en ik ben heel blij met mijn Hollande-klompen-van-pluche en dikke Portugese wollen vest!

En Casa, wat vind je er van dat ze 'u' tegen je zeggen???

@Angel: Je bedoelt dat de milieumannen de situatie erger hebben voorgesteld dan zij is? Dat zou inderdaad niet handig zijn. Zo is ooit een rapport dat moest aantonen dat meeroken heel schadelijk is in de onderste la verdwenen omdat uit de proefresultaten naar voren kwam dat de meerokers juist gezonder waren... :-) Op Curacao hebben sommige huizen een ton, voor de regen. Maar die is nu altijd vol.
@Pascal: Het moet natuurlijk wel verkopen, ik vond de Telegraaf-zinnen eigenlijk wel grappig... :-)
@Renesmurf: Wacht maar als Winschoten straks in een keer in het gat van de aardgasbel wegzinkt, hehe... ;-)
@Willisha: Dikke vesten zijn mij hier gelukkig (nog) bespaard gebleven. Dat ze 'u' tegen mij zeggen? Het zal eens tijd worden!

Wij zagen tijdens carnaval al eendekuikens lopen.

Ooit was er een ijstijd, later werd het warmer en warmer... toen waren er geen fabrieken, geen autos.

En toch werd het warmer. Tja... moet ik nog meer zeggen?

Hoewel ik de stellingen die hier geplaatst zijn niet zonder meer wil tegenspreken, vind ik toch ook wel dat wat Brillie ons liet weten heel logisch klinkt. Ik zou zo snel niet weten wat ik daar tegenin zou kunnen brengen.

@Henriette: Met carnaval heb ik meer op andere "galinja's" gelet...
@Brillie & Cyberjunk: Het dus ook kouder geworden. Nu niet meer. Bovendien is ook het tempo waarin het warmer wordt een stuk hoger dan 1 miljoen jaar geleden (ik doe net of ik er toen 'live' bij ben geweest)...

De Nederlandse rammen moeten dit in september vorig jaar al aangevoeld hebben. Met het vroege voorjaar in hun achterhoofd (of in de bol?) moeten ze vervolgens massaal de ooien besprongen hebben. Wat zijn dat toch slimme beesten, die Nederlandse rammen... ;-)

Lente in Nederland, een maand regen in Lanzarote, veel te nat op Curacao enz enz. Chavez heeft gewoon helemaal gelijk, dat ligt allemaal aan de VS.

Moederaarde is boos op de mensheid....

Ik heb hier (vlakbij Rotterdam) nog geen tjiftjaf gehoord hoor.

@Henk(USA): Je gaat hier toch niet beweren dat de Amerikaanse rammen gewoon hebben liggen slapen! Nederlandse rammen zijn inderdaad niet op hun achterhoofd gevallen... :-)
@Henk(ES): En Bush heeft zeker ook hoogstpersoonlijk jouw portemonnee gerold, hehe... ;-)
@Cerito: Maar wie heeft haar dan zo boos gemaakt? Jij misschien? Want ik was het zeker niet!
@Ricky: Bestaat een tjiftjaf eigenlijk wel, ik dacht dat die alleen in Suske & Wiske albums voorkwam...