« Pinnacle. Een toneelstuk in één bedrijf. | Main | Mannen over vrouwen »

El Sapo El Sapo (4)

1.

In Nederland heerst er consternatie vanwege de gebeurtenissen in de Haagse Antheunisstraat. Zwaarbewapende Moslim-extremisten vermoedelijke terroristen hielden zich schuil in een pand en hebben twee agenten ernstig verwond door het werpen van een handgranaat. Inmiddels zijn er twee mannen gearresteerd en is de rust teruggekeerd.

Op Curacao bevinden wij ons in een negatieve geweldspiraal. Mensen worden in hun huizen overvallen. Kwamen de slachtoffers aanvankelijk nog met de schrik vrij, de afgelopen dagen hebben afzonderlijk van elkaar twee oudere mannen de overval met hun leven moeten bekopen. Toen ik dinsdag om 13:00 net geknipt was door Debbie van Kapsalon Chadé hoorde ik van haar moeder Dolly dat er op de Van Engelenweg een oudere Europese Nederlander was vermoord.

Het bleek te gaan om de 77-jarige Willem Maarten Hoekstra, voormalig directeur van OGEM.

2.

De Curacaose luchtvaartmaatschappij DCA is al een tijdje failliet. Voor 109 onschuldige passagiers heeft het faillissement een naar staartje. Zelf zijn deze passagiers meer dan een maand geleden met enige moeite van Miami op Curacao geraakt, hun bagage bleef echter achter.

DCA maakte geen aanstalten en had ook geen geld om deze bagage alsnog op te halen. Het bedrijf dat de bagage in Miami beheert rekent hiervoor een bedrag van USD 20,= per stuk bagage per dag. Voor sommige gedupeerden loopt de schuld reeds tegen de USD 500,=. Niemand doet iets. Met name de overheid als grootaandeelhouder van DCA kan dit aangerekend worden.

Morgen wordt de bagage vernietigd (!), zo is door Miami te verstaan gegeven. Een absurde situatie. Op dit moment keert de verzekering niet uit omdat geen sprake is van vermissing of schade. Vanaf morgen dus wel! Volgens een verzekeringsdeskundige komt de verzekeringsmaatschappij ook na vernietiging van de bagage onder de claims uit. Waarom verbaast mij dit niet?

Ik vind het allemaal heel gewoon, maar het is toch een beetje vreemd.

3.

Campo Alegre is het nationale prostitutie-park van Curacao. Het is een complex vlakbij vliegveld Hato en er wonen zo'n 150 à 200 dames semi-permanent, met name uit Colombia en de Dominicaanse Republiek. Van oudsher kregen deze dames een speciaal visum voor drie maanden om in Campo Alegre te werken. Na drie maanden kwam er nieuwe aanvoer.

De huidige Gezaghebber Lisa Richards-Dindial houdt er qua vreemdelingen een strikt Zero-Tolerance beleid op na. Dagelijks worden illegale buitenlanders van de straten geplukt en naar hun thuisland gedeporteerd. Voor Campo Alegre maakte zij geen uitzondering. De inmiddels overleden ex-minister van Justitie Ben Komproe deed dat wel. Hij maakte een speciale brief waarmee de dames de douane konden passeren. Deze brief is hem uiteindelijk fataal geworden.

De Gezaghebber wilde de dames die er op dat moment zaten het liefste per ommegaande uitzetten. Zij spanden echter een Kort Geding aan en mochten voor de afgesproken periode blijven van de rechter. Nieuwe aanvoer kwam er echter niet meer. Aanstaande vrijdag zouden er nog slechts tien dames overblijven in het resort. Die zouden het wel erg druk krijgen.

Als Campo Alegre haar poorten moet sluiten (welk een beeldspraak!) staan volgens de in de Bon Futuro gevangenis verblijvende eigenaar Giovanni van Ierland 125 mensen op straat. Lokaal personeel van Curacao wel te verstaan. Waar DCA en de Amstel Brouwerij met betrekking tot gevaar lopende werkgelegenheid ruimschoots in de belangstelling staan in de Staten geldt dit niet voor Campo Alegre. In mijn ogen wordt hier struisvogelpolitiek bedreven. De overheid dient aan te geven wat men met dit pretpark wil en vervolgens adequaat te handelen.

Vandaag is bekend geworden dat er 103 vergunningen zijn verleend aan buitenlandse dames. De nood is weer even geledigd.

Comments

Je wordt cynisch Pedro en da's geen goed teken.

Er stond nergens dat het om moslims ging. Dus niet te snel dat schrijven.

@Piet: Valt wel mee hoor, ik vind dat ik drie keer slecht nieuws nog best positief heb gebracht...
@Brillie: Je hebt gelijk, ik heb het inmiddels aangepast.

Als het in andere landen niet gaat zoals het hoort lijkt het alsof het zo hoort.
En als hier in Nederland iets gaat zoals het niet hoort gaan we de boel raar oplossen.
Midden in de nacht mislukte een politieinval, en dan duurt het nog tot de volgende avond voor ze die lui te pakken hebben.
Met wat traangas zou het veel sneller gaan, maar ja.

I'm going slightly mad.....

De met veel bombarie omgeven para- militaire aktie in Den Haag is een. De rits brandstichtingen, kerk -en moskee schendingen dient, in reaktie, ook vermeld te worden. Theo, zo wordt gezegd, zou dat minstens zo hebben verworpen. Ik kan het daarmee eens zijn, wat anders, al denk ik stiekum aan Taliban achtig ingrijpen met grote vuren. Het is binnenkort weer Luilak, dacht ik. Mooie gelegenheid om wat aan heilige boekverbranding te doen. Gaan we daarna rustig, nuchter aan het werk. Iedereen loopt hier zo een beetje geloofsdronken rond, het is langzamerhand absurd.

@Renesmurf: Gebruik van gas was ook het eerste dat in mij opkwam, gezien het explosiegevaar. Maar ja, ieder zijn job... men zal er wel goed over nagedacht hebben...
@Paola: Hmm... just because strange things happen doesn't mean we have to go crazy as well... :-)
@Novecento: Absurd is denk ik het goede woord. Toch heb ik expres ook de situatie op Curacao te berde gebracht, met reeds 900 gewapende overvallen dit jaar (2004). Dat is veel voor een eiland met minder inwoners dan Eindhoven...

Ja, Casa, dat is absurd, crimineel veel. In Nederland lukt de misdaad/ criminalitetisbestrijding kennelijk zo goed dat er een prestatiebeloning wordt uitgekeerd.
Ze noemen geen liquidaties tussen rivaliserende bendes (enkele drugsbaronnen, een dubieuze vastgoedmakelaar hier en daar), geen Bouw , HSL fraude, geen Betuwe Lijn fraude, geen Schiphol maffia, geen corruptie bij de ambtenarij etc. Geeft toch ook te denken , dat nepotisme in nederland.

"Alle 26 politiekorpsen komen in aanmerking voor een uitkering van
prestatiebekostiging. De doelstellingen voor 2003 uit de
prestatiecontracten zijn ruimschoots gehaald, zo blijkt uit een brief
van minister Remkes van Binnenlandse Zaken aan de politiekorpsen. De
Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) is blij met de uitkering van de
prestatiebekostiging. 'We zien het als een erkenning dat we op de
goede weg zitten als het gaat om ons aandeel in het vergroten van de
veiligheid in het land, aldus Bob Visser, voorzitter van de RHC. Er
zijn meer criminelen gevangen, de beschikbaarheid van de politie in de
buurt is toegenomen en ook is het verzuim in alle korpsen gedaald. Als
het gaat om het aantal bekeuringen voor overtredingen in het publieke
domein dan blijkt dat de doelstelling voor 2006 al in 2003 is bereikt.
Van een krampachtige inhaalslag om deze prestaties te halen, zoals
werd gesuggereerd, blijkt in het geheel geen sprake."

Bron: parlementaire nieuwsbrief.

Ik hoorde net in het nieuws dat Curacao extra geld voor de criminaliteits bestrijding aan nederland wil vragen. Zal mij benieuwen, het is een vicieuze cirkel die zichzelf zo in standhoudt, lijkt wel.
Maak flink amok, pieren wij meer poen uit nederland. Heb er voor die exrra fondsen een hard hoofd in. Sjuus.

Wat een rare wereld! Wat kunnen mensen het toch ingewikkeld en er soms een puinhoop van maken terwijl het leven eigenlijk zo'n simpel en leuk spel is.

@Novecento: Dat van zoveel mogelijk bekeuringen uitschrijven om een boete te vermijden is natuurlijk onzinnig. De situatie op Curacao is toch echt wat gecompliceerder dan 'wat amok maken en om geld vragen'. Voor Curacao is ons eiland echt een onderdeel van het Koninkrijk. Helaas geldt die gedachte voor maar weinig 'landgenoten'...
@Henk(ES): Natuurlijk heb je gelijk. Alleen vraag ik mij dan af waarom ze bij Ganzenbord 'de put' hebben bedacht en bij Monopoly 'de gevangenis'... :-)

Hoewel sommigen zich ledig houden in Campo, wordt nood toch echt gelenigd :-)

@CuraKora: Ik vrees dat je (weer eens) gelijk hebt. Toch vind ik ledigen hier wel erg goed passen. In de Nederlandse Google kun je trouwens maarliefst 625 pagina's met "nood ledigen" vinden.
(tegen 5840 met "nood lenigen")