« In de botika | Main | Vicars & Tarts »

Ken jij die bak...

... van die twee jongens die naar Parijs gingen?

Het gekke of leuke van een film of een boek is dat het completeren van het aangeboden materiaal met eigen ervaring en situatie de waardering bepaalt.

Ja, ik had eens behoefte om een iets gecompliceerdere zin in elkaar te flansen, moest hem zelf ook zeker drie keer teruglezen.

Om invulling te geven aan het integratie-debat heb ik samen met Lucy naar Turks Fruit gekeken. Lucy's Nederlands is nog niet zodanig dat zij een Nederlandstalige film kan volgen, met de beelden had zij echter totaal geen moeite. Met het Nederlands hielp ik haar.

"Ken jij die bak van die twee jongens die naar Parijs gingen?". Deze mop (...) wordt telkens weer verteld door de vader van Olga. Het zijn ook zijn laatste woorden op zijn sterfbed.

Ik zat te bedenken wat het budget van Turks Fruit geweest was. Het is namelijk een erg goede film. Uiteraard oogt hij enigszins gedateerd, mag het voor een film uit 1973? In relatie tot een mega-project als The Lord of the Rings komt Turks Fruit opvallend fris voor de dag!

Lucy vond het ook een goede film, vooral het begin. Het laatste gedeelte waarin Olga de strijd tegen kanker verliest vond zij minder. Ik niet, ik vond het een aangrijpend en mooi einde.

Wat mij betreft mogen veel meer films slecht aflopen en volgens mij gaat dat ook gebeuren. Alles in het leven geschiedt in golfbewegingen, de tijd van zoetsappige of zelfs kleffe (LOTR) eindes is bijna ten einde, let maar op.

"Ken jij die bak van die twee jongens die naar Parijs gingen?".

(Ze gingen niet)

Comments

Vooral de prachtige muziek van Thoots erbij als ze in de regen liggen..... moooooooi.....

The Lord of the Rings heeft echter wereldwijd inmiddels wel effies 2,5 miljard dollar aan bioscoopinkomsten in het laatje gebracht. Turks Fruit zal daar nog niet eens een fractie van bijelkaar gesprokkeld hebben.
Gisteravond voor de tweede keer naar 'The Lord of the Rings: The Return of the King' geweest. Ella had 'm nog niet gezien en wilde daar graag met mij naar toe.
Wist je overigens dat Elijah Wood, de hoofdrolspeler van The Lord of the Rings, hier uit Cedar Rapids komt! De oma van een collega van mij heeft naast hem gewoond en Elijah's oom heeft de binnenkant van ons huis geverfd alvorens wij er in januari 2000 introkken.

Als je houdt van films met een 'slecht' einde, dan heb ik nog wel twee geweldig goeie, maar 'slecht' aflopende films: Gladiator (met Russell Crowe) en Braveheart (met Mel Gibson).

@Henk: Gladiator heb ik gezien, vond ik inderdaad een hele goede film. Misschien wel door het 'slechte' einde.
Je gaat me straks toch niet vertellen dat Cedar Rapids eigenlijk 'The Shire' is... :-)

Gladiator wel gezien en Braveheart niet? Dan wordt dat de hoogste tijd! Echt een goeie film!

Eind 60'er begin 70'er jaren gingen we regelmatig ook naar de film. Het toeval wil dat na Turks Fruit in 1973 we jarenlang geen film meer hebben gezien. Het was de laatste film die ik samen met Ilka heb gezien. We vonden het ondanks de bizarre inhoud (zeker voor die tijd) een mooie film.
Met Truus ga ik wel regelmatig naar de film, meestal naar een filmhuis. Aanraders met een slecht einde zijn Dancer in the Dark en Dog Ville, beide films van de Deen Lars von Trier.
CasaPa

Tuks Fruit is een van de klasiekers, daar kan niks tegenop!

Ik heb in mij latere jeugd Kort Amerikaans gezien. Dat mag je haar dan alten zien als tweede NL film.

Die scene in het begin van de film waar Rutger Hauer met z'n jongeman vast zit in zijn gulp...onvergetelijk!

Voor het geval je je niets kunt voorstellen bij de scene die Ella bedoeld: http://www.gonemovies.com/WWW/XsFilms/Nederland/TurksFruit3.htm

Weet niet welke Nederlandse film je nog meer zou moeten kijken met Lucy? Wellicht helpt een overzicht van de beste Nederlandse films van de eeuw een beetje: http://www.geocities.com/Hollywood/Theater/2180/filmvandeeeuw.htm

Ik denk dat ik Lucy wel begrijp, ik heb Turks Fruit vier keer gezien, en alleen de eerste keer ook het laatste half uur.

Casa .... volgens mij spreken films zoals Seven en Mystic River jou dan aan. De laatste heb ik gisteren gezien ... ik vond hem goed.
Qua NL films ... Grimm is ook aan te raden.
Momenteel staat Kill Bill bovenaan op mijn lijst beste films die ik gezien heb.

Ik vond het boek beter. Maar dat verhalen slecht af moeten lopen, daarmee ben ik het eens.

Ik wil ook graag naar Parijs.

Aangrijpend einde ja, ik kijk hem ook niet altijd af moet ik bekennen.